0 projects

HAVBASERT-HAVBASERT

REFRESHING - An optimized thawing process for “fresher than fresh” fish products

REFRESHING vil transformere eksportverdikjeden til Norsk laks gjennom utvikling av en innovativ industriell tineprosess. Fersk fisk er en av Norges mest verdifulle eksportvarer. Lufttransport er imidlertid nødvendig for å nå fjerne markeder, noe som forårsaker et stort miljø-fotavtrykk. Muliggj...

Awarded: NOK 8.4 mill.

Project Period: 2025-2027

Location: Møre og Romsdal

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Innovation, Consumer Understanding and Sensory Science for future Food Systems

InnoSense-prosjektet støtter den norske matindustrien og forbrukerne i overgangen til et mer bærekraftig matsystem gjennom forskning på innovasjon, sensorikk og forbrukeradferd. Prosjektet utforsker forretningsmodellinnovasjon for å styrke bærekraft og motstandsdyktighet, med studier av både stor...

Awarded: NOK 71.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Improved utilization of Norwegian agricultural resources

Det globale matsystemet står overfor flere utfordringer, inkludert klimaendringer, begrensede naturressurser og ustabile forsyninger. I tillegg er det økt bevissthet om matsystemets innvirkning på miljøet og hvordan kostholdet påvirker helsen vår. I Norge er det en ambisjon om økt selvforsyning o...

Awarded: NOK 97.1 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Enabling Technologies for Future Food Production

Verdens matproduksjon står foran store utfordringer: Vi må redusere miljøavtrykket, bevare det biologiske mangfoldet og samtidig sikre nok mat til en voksende befolkning. For å få til dette, trenger vi en solid plattform for teknologi og kunnskap som kan øke ressursutnyttelsen og bidra til den gr...

Awarded: NOK 88.1 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Preserving foods with potato peels: Industry-relevant validation and first regulatory assessment of a new natural antioxidant

Potetskrell, et biprodukt fra industriproduksjon av potet (pommes frites, flak, chips mm.) er en råstoff ressurs som kan bli bedre utnyttet til nye formål. Skrellet er nemlig en rik kilde på antioksidanter, stoffer som planter naturlig har i seg for å beskytte mot skadelige UV-stråler og reaktive...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Innlandet

PES-HORISONT-EU-PES Horisont Europa

EU Horizon Eurostars Application for Aviant

The initial phase of Aviant's application development involves conducting thorough market research to identify potential project partners who are a strategic match. To upgrade our current drone platform to SAIL-III, we are specifically interested in partners specializing in (1) drone propulsion s...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2024-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBASERT-HAVBASERT

SBEP - SEAFOODTURE, Integral valorisation of seaweed biomass for the development of sustainable, high nutritional quality food products

Det globale matsystemet står overfor store utfordringer knyttet til klimaendringer, befolkningsvekst og miljø- og helsemessige faktorer. Matressursene våre utnyttes ikke effektivt nok, og usunne kostholdsvaner i det moderne samfunn har bidratt til en økning i kostholdsrelaterte kroniske sykdommer...

Awarded: NOK 3.4 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Trøndelag - Trööndelage

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Meat Inspector - An instrument for detecting meat quality and defects

...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Feasibility of vacuum cooling at large industrial scale for production of a new generation of healthier bakery products

Vi har utviklet en smakfull ny type havrebasert brød. Den er beriket med en type sunne løselige kostfibre kjent som beta-glukan av korn. Brødene er laget ved hjelp av en spesiell produksjonsprosess utviklet av Nofima og har noen klinisk dokumenterte helsegevinster. Vår visjon er å gjøre disse ...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2024-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

SSF-Svalbard Science Forum

Human performance in the cold, RiS ID 12375

The purpose of the project is to verify the performance effect of the newly developed field rations, Energon Arctic Field rations (EAF) by EnergonX and its consortium, both the food content, but also packaging, which will potentially reduce waste by 70% in the Norwegian Armed Forces and offer nut...

Awarded: NOK 94,999

Project Period: 2024-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

GRØNNFORM-GRØNNFORM

Reduce, Reuse, Recycle; Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje

Re3-Plast prosjektet skal utvikle teknologier og løsninger som vil redusere forbruket, øke gjenbruk samt øke gjenvinningen av plastemballasje til bruk i ny matemballasje. Matemballasje utgjør den største andelen av plastavfall fra husholdningene, med et stort potensial for ressursutnyttelse ved...

Awarded: NOK 44.1 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Oslo

LANDBASERT-LANDBASERT

Upcycling side-streams for sustainable and healthy ingredients and new food concepts

Matproduksjon utgjør en betydelig driver for klimaendringer. En tredjedel av ressursene går tapt som matsvinn. Up4Food har som mål å adressere dette ved å fokusere på sidestrømmer fra store matverdikjeder i Europa: potet-, frøolje-, og pelagisk fiskeindustri. Prosjektet har som mål å bygge kunnsk...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Trøndelag - Trööndelage

NYSKAPNING-NYSKAPNING

SenseInside: Handheld NIR instrument for sub-surface food quality assessment

SINTEF og Nofima har tidligere utviklet, testet, og verifisert en prototype for raske og berøringsfrie kvalitetsmålinger som kan brukes til blant annet bestemmelse av kjøttinnhold i kongekrabbe, vanninnhold i klippfisk, fettinnhold i hel fisk og sukkerinnhold i jordbær. SenseInside har som mål å ...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

LANDBASERT-LANDBASERT

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Det globale markedet for alternative proteiner forventes å vokse med 15-20% CAGR frem til 2030 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under op...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

REKRUTTERING-REKRUTTERING

Optimalisering av lagringsstabilitet og kvalitet i yoghurt

Hensikten med prosjektet er å få økt innsikt i hvordan råvaresammensetning og ulike prosessparametere påvirker kvaliteten på fermenterte meieriprodukter og holdbarhetstiden. Dette prosjektet vil gjennomføres for å få økt kunnskap om og optimalisere produksjonen. Vi ønsker også å undersøke hvilke ...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Oslo

FFLJA-FFLJA

EyeAM - Digital transformation of meat inspection

EyeAM skal utvikle et konsept for digital transformasjon av kjøttkontroll, dvs. objektive og automatiserte kjøttkontrolløsninger, ved å dra nytte av Matkjedeinformasjon (MKI) og sensorteknologi brukt i slakterier. Hovedmålet for EyeAM er å definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overv...

Awarded: NOK 0.89 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

ENERGIX-Stort program energi

High Temperarture Heat Pump Sympsosium 2022

SINTEF applies for funding support for a symposium on High Temperature Heat Pumps (HTHPs) in Copenhagen, Denmark in 2022. The intention is to accelerate the implementation of industrial HTHPs. This technology is highly attractive since it can replace fossil fuel based energy and enable industrie...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2022-2023

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFLJA-FFLJA

Energon Arctic Nutrition System - an innovative and sustainable solution for arctic climates

Under militære operasjoner i felt øker aktivitetsnivået, og dermed endres soldatenes næringsbehov. Dette gjelder spesielt under oppdrag med langvarig fysisk anstrengelse, og ved krevende klimatiske forhold. Fysisk aktivitet og ytre klimatiske påkjenninger har betydning for sammensetning av kostho...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFLJA-FFLJA

First generation of animal derived hydrolysates meeting sensory conditions and consumers’ demand

Hensikten med HydroSens-prosjektet er å utvikle smaksnøytrale proteinhydrolysater med høy teknisk kvalitet fra biprodukter fra fjørfe som egner seg til humant konsum. Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH) er en prosess som løser opp og fordøyer proteiner fra for eksempel biprodukter. Det oppnådde pr...

Awarded: NOK 0.67 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

REKRUTTERING-REKRUTTERING

Karakterisering og rehydrering av melkebaserte pulvere

Melkepulver er et viktig produkt for meieriindustrien, og brukes som ingredienser i mange næringsmidler. Bruk av de ulike melkepulverne avhenger av deres sammensetning, smak og løselighet inn i andre produkt. Det er stadig økende etterspørsel, nasjonalt og internasjonalt, etter proteinrike pulver...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

FFLJA-FFLJA

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Awarded: NOK 0.38 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FORSKSYSTEMET-FORSKSYSTEMET

Stipendiatstilling 11 SINTEF (2021-2023)

Prosjektet har undersøkt additiv tilvirkning av dupleks rustfrie stål. Hovedverktøyet har vært et robotisert koaksialt directed energy deposition-system med tråd som tilsatsmateriale (DED-LB/wire) for additiv tilvirkning (AM) av metalliske materialer. Et koaksialt DED-LB/wire-system gir større fr...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Preservation of underutilized fish biomasses for improved quality, stability and utilization

I dag blir stor rognkjeks fisket på grunn av rognen og små rognkjeks blir brukt som rensefisk i fiskeoppdrett. Etter at rognen er tatt ut blir skrotten ofte hevet på sjøen. Endel av rensefisken fra oppdrett blir høstet sammen med laksen og blir i noen tilfeller solgt som dyrefôr. Rognkjeks har e...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

LANDBASERT-LANDBASERT

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

EUROSTARS-EUROSTARS

E!114857 Novel high-value ingredient based on fermented seaweed disrupting the food and nutraceutical markets

Dyrket tare er en bærekraftig og næringsrik marin råvare med potensial til å bli en viktig og sentral del av kostholdet i Europa. SEAPRO vil utvikle en banebrytende fermenteringsprosess for dyrket sukkertare og butare ved å ta i bruk nye bakteriestammer og ved å optimalisere prossessbetingelsene ...

Awarded: NOK 5.7 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

LANDBASERT-LANDBASERT

Hydroponic Plant Cultivation on a Lunar Base Using Nutrient Sources from Human Waste

På en Månebase må astronautene utnytte lokale ressurser, og avfall fra astronautene selv vil være en viktig kilde for næringsstoffer og vann. Regenerative systemer som resirkulerer og gjenvinner resurser er nødvendig for å produsere mat, rent vann og luft. Planter som dyrkes i vannbaserte substra...

Awarded: NOK 12.2 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Trøndelag - Trööndelage

PES-HORISONT-EU-PES Horisont Europa

Maritime demonstration of cogeneration-based integrated energy system using high power fuel cells

The present H2020 project aims to develop, install and test in real environment a fuel cells system integrated into the power grid of a cruise ship (TRL 5), optimize the efficiency by combing the fuel cells system with cycle for heat recovery, build the system “scale-up-ready” to eventually repla...

Awarded: NOK 69,999

Project Period: 2021-2021

Location: Vestland

LANDBASERT-LANDBASERT

Trygg Rakfisk - Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

Rakfisk er et populært og tradisjonsrikt produkt som er unikt for Norge. For mange er det en uunnværlig del av maten som spises rundt julehøytiden. Rakfisk er ørret eller røye som modnes i saltlake over flere måneder ved lav temperatur. Dette gir en karakteristisk smak. Rakfisk har vesentlige utf...

Awarded: NOK 6.7 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kveik – Original Norwegian Farmhouse Brewing Yeast: Innovative product development, product stability and potential new uses

Kveik, et gammelt norsk ord for gjær, er tradisjonell ølgjær som har blitt brukt i generasjoner på småbruk i Norge og bevart som blandede kulturer. Kveikkulturer er kjent for å ha ønskelige egenskaper ved ølbrygging. For å kommersialisere kveik som lett tilgjengelige, brukervennlige og stabile ku...

Awarded: NOK 0.32 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Innlandet

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Precision Food Production

Verden har store utfordringer knyttet til miljømessig bærekraft og matsikkerhet for en voksende befolkning. Precision har vi utviklet presisjonsteknologi som gjør matindustrien i stand til å produsere de produktene og kvalitetene det er behov for og samtidig minimere matsvinn. Vi har vektlagt tre...

Awarded: NOK 64.2 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa