0 projects

EUROSTARS-EUROSTARS

E!1003 SUstainable COntrol of LIsteria containing Biofilms

Effektivt renhold i anlegg som produserer mat er viktig for å sikre trygge og holdbare produkter. Spesielt utfordrende er Listeriabakterien som kan etablere seg i miljøer og utstyr hvor det produseres mat og dermed bli overført til maten og utgjøre en mattrygghetsrisiko. Listeria-bakterien er en ...

Awarded: NOK 0.92 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Blockchain Network for the Norwegian Food Industry

BlockMatNet skal etablere et nettverk av norske interessenter som er involvert og interessert i bruken av blockchain-teknologi i næringsmiddelindustrien. Bakgrunn Økt sporbarhet i matforsyningskjeden vil i økende grad ha en positiv innvirkning på samfunnet når det gjelder matsikkerhet, autentisk...

Awarded: NOK 0.80 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FORSTERK-Forsterkningsmidler

FORSTERK-AQUABIOPRO-FIT. Utvidede markedsmuligheter for ingredienser og kosttilskudd basert på norske marine sidestrømmer.

Matretter med ingredienser som har kommet ut av forskningen i AQUABIOPRO-FIT, skal serveres ved et arrangement der eksterne aktører og media er invitert. På den måten ønsker vi å øke oppmerksomheten rundt prosjektresultatene og vise at proteinpulver fra marint restråstoff kan brukes som ingredien...

Awarded: NOK 0.80 mill.

Project Period: 2022-2023

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Chicken Health: Preventing wooden breast by identifying and editing regulators of severe chicken myopathy

Muskeldeformiteter i kylling, kalt Wooden-Breast (WB), er et alvorlig problem for kyllingproduksjonen, både med tanke på dyrevelferd, men også når det gjelder lønnsomhet for industrien. WB finnes i kyllingbryst både internasjonalt og i Norge. I dagens kyllingproduksjon sorteres WB fileter først e...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Det 15. Norske Fiskeernæringsseminar

Det Norske Fiskeernæringsseminar var i mange år et fast arrangement og ble arrangert på ulike steder i Norge i regi av ulike forsknings- og industriaktører. Etter 15 års opphold ble seminaret igjen arrangert, og da annen hvert år i regi av HI (2015 og 2019) og Nofima (2017). I 2021 vil Nofima igj...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2021-2022

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

COOLFISH: Improving Atlantic salmon health and welfare by metabolic programming

I den norske lakseindustrien er det et svinn der rundt 20 % av fisken ikke når enden av produksjonslinjen, primært på grunn av smittsomme sykdommer, som kan tyde på nedsatt immunforsvar. Derfor er det et klart behov for å produsere laks med høy robusthet: Fisk som både vokser raskt og har høy syk...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

National Workshop on 3Rs in Aquaculture Research

The National Workshop on 3Rs in Aquaculture Research (Aqua3R) will be held in Ås, Norway, on January 20, 2022. Aqua3R is a unique platform that will gather representatives from various relevant sectors to discuss the application, challenges, opportunities, and advancements of the 3R (Replacement,...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2021-2022

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

STIM-OA-Stimuleringstiltak for åpen tilgang

Stim 2020

Støtte til Open Access publisering

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2021-2021

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

BlueBio - Total Value Chain Optimization of Seaweeds Furcellaria lumbricalis, A bioeconomic ALGAE demonstration

TACO Algae will take a circular economy approach to evaluate two different red algae species in existing SMEs. The first one is currentlyharvested wild, while the other is cultured in a sustainable new cultivation system. The circular economy approach focuses on supply chainoptimization and minim...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Blått kompass. Hva betyr Høynivåpanelet for Norge?

Arrangementet er basert på prosjektet Blått kompass. Blått kompass bygger på Høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi (havpanelet), ledet av statsminister Erna Solberg. Siden 2018 har havpanelet arbeidet med en handlingsplan for verdens hav. Formålet med havpanelet er å skape internasjonal forst...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2021-2021

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and food supply

CLIMAQUA har som mål å utvikle et bærekraftig havbruk basert på utnyttelse av lokalt produserte, alternative fôrråvarer med dokumentert redusert klimaavtrykk. CLIMAQUA vil utvikle og etablere en innovativ prosess for omdanning og resirkulering av akvakultursidestrømmer (slam og avløpsvann) til an...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Sensor-guided enzymatic protein hydrolysis and separation technologies for tailored biomanufacturing of bioactive peptides

Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH), en prosess hvor enzymer brukes til å bryte ned proteiner til peptider (dvs. små kjeder av aminosyrer) og aminosyrer, er en bioteknologisk løsning som brer om seg innen utnyttelse av restråstoffer fra matproduksjon. Det økonomiske potensialet er stort, og teknolo...

Awarded: NOK 8.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

The balancing act: Biologically driven rapid-response automation of production conditions in recirculating aquaculture systems (RAS)

Hovedmålet med prosjektet RAS 4.0 er å forbedre fiskevelferd og effektivitet i resirkulerende akvakultursystemer (RAS). Det skal vi gjøre ved å måle vannkvalitet og fiskens biologiske respons og ytelse ved hjelp av avanserte sanntids-sensorer, og deretter bruke målingene til å optimalisere fôring...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable Eaters - Consumers in a sustainable Norwegian food system

Hele verdikjeden for mat må revurderes, inkludert effektivisering av ressursbruk, reduksjon av matsvinn og tilpasning av kosthold. Gjennom fem arbeidspakker og fire eksempelstudier vil Sustainable Eaters prosjektet gi økt forståelse for og forsterke forbrukernes bidrag til et bærekraftig, norsk m...

Awarded: NOK 30.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - FORTIPHY, Preventing the risk of undernutrition by fostering meal fortification and physical activity in older adults

Fortiphy har i den første perioden innhentet informasjon om og gjennomført en sammenstilling av kommersielt tilgjengelige proteiningredienser. Disse er samlet i en database og kategorisert med tanke på valg av 5-10 ingredienser som skal testes for anvendelighet i utvalgte matretter. Matrettene re...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Viken

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Fishery at 78° - Small scale fishery for local value creation on Svalbard

Gruvedriften på Svalbard har gjennomgått omfattende reduksjoner i løpet av de senere år, og for å kompensere for dette har det vært arbeidet med å skape alternative inntektsgrunnlag for øygruppen. Eksempelvis ved etablering av universitetssenteret i tillegg til bedrifter som server den økende tur...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2023

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - EAT4HEALTH, Palatable, nutritious and digestible foods for prevention of undernutrition in active aging

Underernæring blant eldre er et omfattende problem der preferanser for mat, hvordan maten føles i munnen, og hvordan den fordøyes og tas opp i kroppen har betydning for helsen. I EAT4AGE er det seks forskningspartnere og to industripartnere fra Frankrike, Irland, Israel, Norge og Storbritannia so...

Awarded: NOK 5.4 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

SustainPack- sustainable packaging in a circular economy

The SustainPack project goal is to transform the food packaging value chain to a circular and more sustainable value chain, and hence development of a greener sector and new businesses. In order to achieve thisthiwe will work on development of well-functioning markets for recycled and reuse of f...

Awarded: NOK 0.30 mill.

Project Period: 2021-2021

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Norwegian Low Trophic Aquaculture Network

Prosjektet NoLTANet (Norwegian Low Trophic Aquaculture Network) har som formål å lage et varig nettverk for 30+ norske aktører som driver industrivirksomhet eller forskning relatert til lavtrofisk akvakultur. Den viktigste leveransen fra prosjektet er den nettbaserte informasjons-huben "ALTANet" ...

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Period: 2021-2023

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

Framtidens akvakultur i Agder-regionen

Produksjon av mer sjømat fra flere arter er blitt etterlyst av både FN, EU og Norske myndigheter. Ved å utvikle kunnskap å teknologi til produksjon av flere nye marine arter vil norsk akvakultur være bedre rustet både mot klimaforandringer og markedssvingninger. Ved å kombinere produksjon av høy-...

Awarded: NOK 0.30 mill.

Project Period: 2021-2021

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

JustFish: Understanding and Preventing Fisheries Crime in Norway

Fiskerikriminalitet er en global utfordring som truer bærekraften til de marine ressursene. Til tross for Norges internasjonalt anerkjente fiskeriforvaltningsregime, har vi fortsatt utfordringer med urapportert fiske og handel med ulovlig fisk. Kunnskapen omkring omfanget og de forskjellige årsak...

Awarded: NOK 10.2 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Precision Food Production

Verden har store utfordringer knyttet til miljømessig bærekraft og matsikkerhet for en voksende befolkning. Precision vil utvikle presisjonsteknologi som gjør matindustrien i stand til å produsere de produktene og kvalitetene det er behov for, og samtidig minimere matsvinn. Vi vektlegger tre ulik...

Awarded: NOK 63.2 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP-S: Bio-farming for bioactive compounds

Den reviderte søknaden for prosjektet «Biofarming for bioactive products» med kortnavnet «bioACTive» ble godkjent av Forskningsrådet 23 april 2021 og prosjektet hadde oppstartmøte 12 mai. En post-doc ble ansatt i prosjektet med oppstart 30 august og arbeidsted Nofima på Ås. Målet i prosjektet ...

Awarded: NOK 10.5 mill.

Project Period: 2021-2023

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Millennial Salmon

Millennial Salmon er et strategisk partnerskap mellom verdensledende europeiske organisasjoner i lakseoppdrettsnæringens verdikjede. FoU aktører (Nofima & Sintef Ocean-Norge), fôr (EWOS Cargill-Norge) og råstoff (Innovafeed-Frankrike & Corbion-Nederland) produsenter og en grossist (Auchan-France)...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation, consumer understanding and food processing knowledge for increased sustainability and health

WP1 Bærekraftig matinnovasjon. På den ene siden analyserer vi hvordan bedrifter kan bli mer innovative, og på den annen side hvordan vi kan bygge bro mellom forskning og industri. På bedriftsnivå vurderer vi både store og små bedrifter. En undersøkelse med store bedrifter tar sikte på å forstå hv...

Awarded: NOK 85.5 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

GreenPlantFood - Green technology for plant-based food

Planlegging av vekstforsøk startet tidlig for å utnytte vekstsesongen 2021 for feltforsøk med erter og åkerbønner gjennom kontakt med frøprodusenter i Europa. Pøver fra de mest relevante kommersielle og nylig utviklede sortene ble innhentet og sådd for feltforsøk og vil bli benyttet for å vurdere...

Awarded: NOK 27.6 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

NordForsk: Off-flavor removal by CDI technology

Det NordForsk-finansierte prosjektet ?CDI ?capacitive deionization technology?- NANO-RAS?, med partnere fra Norge, Danmark og Sverige, startet opp i 2021. Det første målet er å teste et svensk apparat utviklet av Stockholmwater Technology som skal kunne fjerne uønskede smaksforbindelser (Geosmin ...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2021-2023

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku