0 projects

LANDBASERT-LANDBASERT

FoodStories: Heritagisation for sustainable value creation

FoodStories (2025-2028) ønsker å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og deres potensial for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse. Vår hypotese er at mattradisjoner kan bidra til produkt- og tjenesteutvikling i den norske matverdikjeden, øke inntektsmulighetene for lokale produse...

Awarded: NOK 14.3 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Oslo

HAVBASERT-HAVBASERT

Unlocking the Nutritional and Environmental Potential of Small Pelagic Fish: A Path Towards Sustainable Food Systems

Det er økende bevissthet om at et mer plantebasert kosthold er gunstig både for menneskers helse og for miljøet. Plantebaserte og kjøttreduserte dietter blir stadig mer populære i mange vestlige land, spesielt blant kvinner og yngre voksne. Samtidig inneholder animalske matvarer flere viktige mik...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Vestland

FFLJA-FFLJA

BREADVANCE: Novel sourdough from Norwegian grains for sustainable bread advancement and optimized for wheat-sensitive individuals.

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom matvitere, leger og kostholdseksperter, håndverksbakerier, bønder, en ingrediens produsent og en nasjonal pasientorganisasjon. Prosjektets mål er å utvikle surdeigsbrød av høy kvalitet tilpasset til hvetesensitive forbrukere. For å oppnå dette vil vi utvikle ...

Awarded: Hidden

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

MSCA-Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA)

Improvement of the quality and safety of fermented beverages through the management and control of spoilage microorganisms

Improvement of the quality and safety of fermented beverages through the management and control of spoilage microorganisms

Awarded: Hidden

Project Period: 2025-2029

Location: Akershus

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Engaging citizens as agents of change for sustainable food system transition with a novel gamified educational citizen science platform

Developing a fair, healthy, and environmentally friendly food system represents a key priority of the European Green Deal. This is expressed in particular through the ‘Farm to Fork Strategy’, which recognises the need to empower consumers to make informed, healthy and sustainable food choices and...

Awarded: NOK 10.5 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Vestland

ENERGIFORSKNING-ENERGIFORSKNING

HiTES - High-Temperature Thermal Energy Storage for decarbonised and flexible industry processes

Termisk energilagring (TES), eller termiske batterier, er en samlebetegnelse for teknologier for å lagre varme eller kulde, på samme måte som batterier lagrer elektrisk energi. Og akkurat som elektriske batterier gir fleksibilitet til strømnettet og den individuelle forbruker, kan TES gi fleksibi...

Awarded: NOK 11.0 mill.

Project Period: 2024-2028

Location: Trøndelag - Trööndelage

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Preserving foods with potato peels: Industry-relevant validation and first regulatory assessment of a new natural antioxidant

Potetskrell, et biprodukt fra industriproduksjon av potet (pommes frites, flak, chips mm.) er en råstoff ressurs som kan bli bedre utnyttet til nye formål. Skrellet er nemlig en rik kilde på antioksidanter, stoffer som planter naturlig har i seg for å beskytte mot skadelige UV-stråler og reaktive...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Innlandet

CL4-Digital, Industry and Space

BIOdegradable delivery systems for plant pathogens control of horticultural crops through BIo-actiVE agents

BIOdegradable delivery systems for plant pathogens control of horticultural crops through BIo-actiVE agents

Awarded: NOK 24.3 mill.

Project Period: 2024-2028

Location: Telemark og 3 andre

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

SCALED-UP PRODUCTION OF NEXT-GENERATION CARBOHYDRATE-DERIVED BUILDING BLOCKS TO ENHANCE THE COMPETITIVENESS OF A SUSTAINABLE EUROPEAN CHEMICALS INDUSTRY

SCALED-UP PRODUCTION OF NEXT-GENERATION CARBOHYDRATE-DERIVED BUILDING BLOCKS TO ENHANCE THE COMPETITIVENESS OF A SUSTAINABLE EUROPEAN CHEMICALS INDUSTRY

Awarded: NOK 22.8 mill.

Project Period: 2024-2028

Location: Trøndelag - Trööndelage

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Verification of the FORDETECT Technology for fast Detection of Pathogenic Bacteria

FORDETECT er en ny microfluid basert metode for hurtig, på-stedet, automatisk deteksjon av utvalgte patogener i en væskeprøve. Metoden benytter seg av en-gangs resirkulerbare kassetter med presis kontroll over væskestrømmer og parallell deteksjon av flere patogener i en prøve. Anvendelsesområdene...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2024-2025

Location: Vestfold

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Green VALORisation cascade approach of fISH waste and by-products through fermentation towards a zero-waste future

Green VALORisation cascade approach of fISH waste and by-products through fermentation towards a zero-waste future

Awarded: NOK 10.5 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Trøndelag - Trööndelage og 2 andre

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

kelP side stReam valOrisaTion to dEvelop new biobased valUe chainS

kelP side stReam valOrisaTion to dEvelop new biobased valUe chainS

Awarded: NOK 92.3 mill.

Project Period: 2024-2028

Location: Rogaland og 4 andre

NYSKAPNING-NYSKAPNING

FUNCHI – Evaluation of production scalability and market potential for new fungal chitosans

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har utviklet en ny prosessteknologi for å produsere soppkitosan. Chitosan er en bemerkelsesverdig naturlig polymer med forskjellige egenskaper og mange bruksområder. Den veganske alternative råvaren til kitosan er sopp. I utgangspunktet har vi...

Awarded: NOK 0.49 mill.

Project Period: 2024-2025

Location: Akershus

NYSKAPNING-NYSKAPNING

PigStick - Diagnostic of bacterial-caused lameness in pigs

Halthet er en type artritt som gjør at griser ikke klarer å reise seg kort tid etter infeksjon. Siden artritt kan være forårsaket av forskjellige bakterier, eller til og med ikke ha en bakteriell årsak, er en korrekt diagnose av bakterieforårsaket halthet viktig for videre behandling, som for eks...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2024-2025

Location: Rogaland

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Meat Inspector - An instrument for detecting meat quality and defects

...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Akershus

FFLJA-FFLJA

Risk-based hygiene control in pork slaughterhouses

Obligatorisk mikrobiologisk testing av slakt er kostbart for slakterier, og det stilles spørsmål ved effekten det har på økt mattrygghet. For å redusere bakterienivå på griseslakt og dermed forbedre mattryggheten, skal programvaren "Hygienisk Regnskap" (HPR) utvikles i to trinn; i) lage en vitens...

Awarded: NOK 0.49 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Oslo

LANDBASERT-LANDBASERT

Green ERA Hub - DAiry Waste and REsidues upCYCLing into Microbial ProtEin

Europa står overfor et stort problem med å skaffe nok protein. Dette skyldes at vi ikke produserer nok proteiner til å møte den økende globale etterspørselen. Å ikke ha nok protein påvirker både maten vi spiser, fôret vi gir til dyr og tingene vi lager. En måte å løse dette problemet på er å finn...

Awarded: NOK 3.4 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Akershus

HAVBASERT-HAVBASERT

SBEP - Functional processing of cultivated seaweeds for novel food products

Våre nåværende globale matsystem forårsaker store miljøproblemer og er ikke bærekraftig nok til å imøtekomme en voksende verdensbefolkning og klimaendringer. Makroalger er en lovende matressurs da de kan produseres på en bærekraftig måte, voksende kun på sjøvann, sollys og CO2, og krever ikke gjø...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Trøndelag - Trööndelage

TEKNOLOGIKONVER-TEKNOLOGIKONVER

Ansvarlig Radikal Innovasjon: Nettverk og læringsArena

ARINA er en kompetanse- og læringsarena for Forskningsrådets teknologikonvergensportefølje. Nettverket fortsetter og utdyper porteføljeprosjektenes eget arbeid med ansvarlig radikal innovasjon. På denne måten koordineres og støttes arbeidet for transformative prosesser i norsk F&I, i retning av a...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2024-2028

Location: Vestland

LANDBASERT-LANDBASERT

Committed to the responsible development of meat replacement products and practices

Et redusert kjøttforbruk er en av de viktigste handlingene identifisert av norsk og internasjonal politikk for å redusere klimautslipp fra landbruket. En måte å sikre en slik overgang er kjøttalternativer, som plante- eller insektbaserte erstatninger, som har lavere klimapåvirkning, samt teknolog...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

Feasibility of vacuum cooling at large industrial scale for production of a new generation of healthier bakery products

Vi har utviklet en smakfull ny type havrebasert brød. Den er beriket med en type sunne løselige kostfibre kjent som beta-glukan av korn. Brødene er laget ved hjelp av en spesiell produksjonsprosess utviklet av Nofima og har noen klinisk dokumenterte helsegevinster. Vår visjon er å gjøre disse ...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2024-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NYSKAPNING-NYSKAPNING

CellDisrupt – enzymatic yeast cell disruption

CellDisrupt er en enzymteknologi for å åpne gjærceller og dermed kan bidra til en bredere anvendelse av mikrobielt produserte oljer for mat, fôr og drivstoff. Den patenterbare CellDisrupt-teknologien, for tiden utviklet til TRL 2, tilbyr muligheten til å lysere oljeproduserende gjærceller, med mu...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2024-2025

Location: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Upcycling side-streams for sustainable and healthy ingredients and new food concepts

Matproduksjon utgjør en betydelig driver for klimaendringer. En tredjedel av ressursene går tapt som matsvinn. Up4Food har som mål å adressere dette ved å fokusere på sidestrømmer fra store matverdikjeder i Europa: potet-, frøolje-, og pelagisk fiskeindustri. Prosjektet har som mål å bygge kunnsk...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Trøndelag - Trööndelage

INNO-NAERING-INNO-NAERING

InnFiber

Målet med InnFiber-prosjektet er å utvikle neste generasjon åpne- og lukkemekanisme for væskekartonger, og teknologien som trengs for å produsere denne. Den nye åpne- og lukkemekanismen vil ha vesentlige forbedringer med hensyn til miljøpåvirkning og resirkulerbarhet. Sentrale forskningsaktivit...

Awarded: NOK 7.4 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Akershus

GRØNNFORM-GRØNNFORM

Reduce, Reuse, Recycle; Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje

Re3-Plast prosjektet skal utvikle teknologier og løsninger som vil redusere forbruket, øke gjenbruk samt øke gjenvinningen av plastemballasje til bruk i ny matemballasje. Matemballasje utgjør den største andelen av plastavfall fra husholdningene, med et stort potensial for ressursutnyttelse ved...

Awarded: NOK 44.1 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Oslo

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

Development of an optimized microbial strain for direct conversion of CO2 into biomass for feed production

Produksjonen av laks i Norge er knyttet til bruk av soya som en viktig ingrediens. Dyrking av soya er i en del sammenhenger koplet avskoging i Brasils Amazonas-regnskog. Amazonas er avgjørende for jordas resirkulering av karbon som binder enorme mengder karbon og er derfor viktig for den totale k...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Rogaland

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Transition to safe & sustainable food systems through new & innovative detection methods & digital solutions for plant-based products derived from new genomic techniques, under a co-creation approach

Transition to safe & sustainable food systems through new & innovative detection methods & digital solutions for plant-based products derived from new genomic techniques, under a co-creation approach

Awarded: NOK 16.6 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Innlandet og 2 andre

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Catalysing scientific innovation into food safety action

The CATALYSE project will create a network of food safety actors with the aim to support adoption of knowledge and innovative solutions along the value chain. The network will foster collaboration and food safety knowledge sharing in a model that COLLECTS and then TRANSLATES knowledge and practic...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFLJA-FFLJA

Processed foods and colorectal cancer: Effect of protein source, processing and dietary patterns

I 2015 kategoriserte the International Agency for Research on Cancer (IARC) bearbeidet kjøtt som kreftfremkallende for mennesker. Assosiasjonene som IARC baserte sin konklusjon på er hovedsakelig basert på data hentet fra epidemiologiske studier i populasjoner som har et vestlig kosthold preget a...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Akershus

FFLJA-FFLJA

From Gene to Bread: Building knowledge and exploiting technology to achieve high wheat self-sufficiency in Norway

Prosjektet Gene2Bread skal utvikle kunnskap som kan bidra til å øke selvforsyningsgraden av mathvete i Norge. Stabil og tilfredsstillende kvalitet av norsk hvete er avgjørende for industrien for å bruke mer norsk mathvete. Forskningsaktivitetene spenner fra identifisering av gener til bakeforsøk ...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2023-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa