0 projects

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Samhanling i regi av VRI - Effekt på regionens innovasjon

SAMHANDLING I REGI AV VRI - Effekt på regionens innovasjon Flere i VRI har stilt følgende spørsmål: Virker VRI? Og i så fall, hvordan? Dette er sentrale spørsmål for både samhandlings- og forskningsprosjektet. Samtidig er de trolig de vanskeligste å besv are. Grunnen er at vi ikke har visst hvo...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Ukjent Fylke

DIP-Design Pilot

Mesterkokkens hemmelighet - DP057

...

Awarded: NOK 0.27 mill.

Project Period: 2010-2011

Location: Ukjent Fylke

NAERINGSPH-Nærings-phd

Ledelse i mjølkeproduksjonen

I delprosjekt ein vil vi intervjue 90 mjølkeprodusentar frå fem ulike regionar; Østlandet, Sør- Vestlandet, Sunnmøre, Nord- Trødelag og Nord- Noreg. Gjennom intervjua vil vi få mål på mjølkeprodusentane sin human-og sosialkapital, kva utfordringar dei har , samt attribusjonsmønsteret i problemdia...

Awarded: NOK 0.86 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Ukjent Fylke

DIP-Design Pilot

Dynamisk datostempling - Holdbarhetsindikator - DP009

...

Awarded: NOK 0.37 mill.

Project Period: 2010-2011

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Tryggere rakfisk med forutsigbar kvalitet

Det er 6 rakfiskprodusenter med i prosjektet. To av dem legger ned ishavsrøye; 1. en fra oppdrett på gården der fisken legges ned med lakesalting 2. den andre på fisk fra oppdrett i vesterålen med transport til Jevnaker der fisken legges ned med tørrsal ting. De 4 andre legger ned ørret: To med v...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Ukjent Fylke

DIP-Design Pilot

FTS - Fisketransportsystem - DP077

...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2010-2011

Location: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

Cleaner Drinking Water Through Optimized Usage of Chemicals - Extra gas

...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Healthy meals and prevention of lifestyle diseases

Det er i siste periode generert publiserbare resultater i alle arbeidspakker og flere artikler er under skriving. Prosjektdeltakerne har deltatt aktivt i EU Cost Action FA 1005 (http://www.cost-infogest.eu/) (4 møter) og det er etablert et forskningssamar beid med Institute of Food Research (IFR)...

Awarded: NOK 15.5 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Norwegian Fish in the European Market: Market Development, Environmental Labeling and Changing Consumer Preferences (NORFISH)

For å lykkes i det europeiske markedet, så trenger fiskeri- og oppdrettsnæringen detaljert informasjon om forbrukernes preferanser for ulike egenskaper til fisken. Prosjektet kartlegger disse preferansene, og undersøker ulike strategier som marin sektor kan bruke for å øke verdien på fisk solgt i...

Awarded: NOK 5.9 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Governing food in a globalising environment: Innovation and market strategies in Norwegian food supply chains

WP A har studert hvordan internasjonale institusjoner påvirker handel og politikk, og utviklingen av og innholdet i den internasjonale reguleringen av intellektuell eiendomsrett. Disse områdene har betydning for internasjonal matvarehandel og for fordeling av byrder og goder knyttet til rettighet...

Awarded: NOK 15.7 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Ukjent Fylke

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

System biology of microorganisms: Enterococcus faecalis and Lactobacillus plantarum

SysMO-LAB2 aims to extend and further develop comparative systems biology approaches to understand similarities and differences in fermentation behaviour of four Lactic Acid Bacteria (LAB). Lactococcus lactis, used in dairy food applications; Enterococcus faecalis, a major (fecal) contaminant in...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved methodology for prediction of consumers' food choice (209756)

Information about consumers' product acceptance and final product choice are crucial when developing new products or innovated versions of already existing products. Usually, consumer studies are conducted at a laboratory, in a central location or at home , and the measured responses to products ...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Norwegian foods optimised for an ageing population (203193)

The main objective of this project is to investigate how product innovation based on Norwegian foods may help improve elderly consumer's diet and quality of life. Elderly consumers constitute a growing and diverse group in the population with different ne eds and requirements with regard to food ...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Plant metabolomics for increased knowledge on the behaviour of phytochemicals in fruits and vegetables (209755)

Hovedmålet med prosjektet har vært å etablere og anvende en analytisk plattform basert på væskekromatografi med massepektrometri for metabolomics studier med hovedfokus på helserelaterte plantestoffer i grønnsaker og bær. Dette er teknologi som internasjonale forskningsmiljøer i økende grad tar i...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Risk-based surveillance programmes and early warning systems for efficient detection of threats in the animal food production chain

Målet for prosjektet er å forbedre kost-effektiviteten av overvåkingsprogrammene innen produksjonskjeden for animalske næringsmidler ved å benytte risikobasert tilnærming, dvs. ved å undersøke prøver fra dyr, besetninger og produkter som har en høyere risiko for å være infisert av et sykdomsagens...

Awarded: NOK 9.5 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Ukjent Fylke

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kunnskapsstatusprosjekt - Mat og helse

...

Awarded: NOK 0.51 mill.

Project Period: 2010-2010

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Utvikling og optimalisering av produksjonsprosessen for LOWJUICE

Det er stort fokus på mat og helse i samfunnet i dag, og det er viktig at den norske næringsmiddelindustrien har evne og mulighet til innovativ produktutvikling slik at de kan tilby markedet sunnere matvarer. Fruktjuicer er sunne produkter fordi de er god e kilder til vitaminer, mineraler, fiber ...

Awarded: NOK 2.6 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Botulism in poultry: Epidemiology and improvement of diagnostic tools

During recent years botulism in poultry has inflicted severe costs on farmers and suffering on chickens in Norway and Sweden. The main objectives of this project are improved technology and increased knowledge of poultry botulism, and thus improved possib ilities of controlling the disease. Poult...

Awarded: NOK 3.2 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Optimising operation parameters for increased product quality of processed potato

Hovedmålet for prosjektet «optimal potet» har vært å redusere kvalitetsvariasjon i prosesserte potetprodukter gjennom tre delmål: 1) å identifisere de viktigste råvareegenskapene som påvirker sluttkvaliteten av prosesserte potetprodukter; 2) å bedre forståelsen av hvordan prosessene kan styres be...

Awarded: NOK 3.8 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Impact of animal stress on eating quality of beef studied by cell model systems (209752)

Vi har etablert protokoller for isolering, dyrking og differensiering av muskelceller fra storfe og testet ut forskjellige overflatebehandlinger av dyrkingsflaskene med ulike bindevevskomponenter som laminin, kollagen, glykosaminoglykaner (GAGs), entactin og blandinger av disse. De bovine cellene...

Awarded: NOK 6.4 mill.

Project Period: 2010-2016

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

HealthMeal: Possibilities and barriers for increased consumption of fish and vegetables in meal eaten at home and outside home

HealthMeal: Possibilities and barriers for increased consumption of fish and vegetables in meals at home and outside home. Prosjektet er blitt finansiert av Norges Forskniningsråds matprogram (2010-2014). Det er også mottatt midler fra Norsk sjømatråd og Opplysningskontoret for frukt og grønnsake...

Awarded: NOK 14.7 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Prevention of food waste in a value chain approach

Prosjektet har i løpet av 2013 fokusert på bearbeiding og analyse av data med sikte på publisering av 5-6 artikler i vitenskapelige tidsskrifter. I tillegg er det fortsatt stor interesse i mediene omkring temaet, noe som bla har resultert i en helside i VG om matsvinn den 1.8, samt innslag i N...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimized process control in the meat industry by inline quality measurement and automatic sorting of meat trimmings

An primary aim of MeatAutoSort is to develop an automated system that can sort individual meat trimmings according to fat content and weight into batches of specified target fat content. This is possible by combining fat estimates from a novel NIR system with the weight of each trimming obtained...

Awarded: NOK 6.7 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

A political-economy model for Norwegian agriculture

Institutions matter, but they are usually not part of applied economic policy modeling, which is primarily concerned with the consequences of agricultural policies. These models leave unexplained many of the causes of observed agricultural policies. As su ch, the models cannot be used to analyze ...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Salmon Market Analysis Modules (SMAM)

SMAM will be an integrated empirical modeling framework to estimate and simulate the effects of policy, economic and resource factors on the supply, demand, price and global trade of salmon. Based on this, we will also be able to predict future profitabil ity levels of the salmon farming industry...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Assessment of the nutritional value and potential health benefits of Krill Products for Human Consumption

Aker BioMarine is harvesting krill (Euphausia Superba) in the Antarctic Sea. The company produce products both for human consumption as well as for aquaculture and animal feed markets. The principal objective of present project is to develop and document health-promoting and competitive products...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel sensor technology and automation for improved quality and process control

Dette prosjektet imøtekommer næringsmiddelindustriens behov for avanserte prosesstyringsverktøy som kan brukes til å optimalisere bruk av råstoffer, forbedre logistikk, øke lønnsomhet og redusere svinn. Prosjektet er meget tverrfaglig og innbefatter utvik ling av ny sensorteknologi, anvendt spekt...

Awarded: NOK 23.8 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved quality of Norwegian fruits, potatoes and vegetables after long- and short-term storage

WP1a Potet: Poteter av sortene Asterix og Saturna med tre ulike modningsgrader (ulike i skallfasthet, tørrstoff- og sukkerinnhold), ble lagret med ulik ventilasjon (luftmengde) i henholdsvis pilotskala og dyrkerlagre. Lagring med konstant lav luftgjennomgang ga noe høyere vekttap. Dyrkerlagre med...

Awarded: NOK 14.5 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Ukjent Fylke

PLAN-Planlegging

Såkornmidler til NVH, UMB og VI

...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

New statistical tools for integrating and exploiting complex genomic and phenotypic data sets (209753)

To understand the variation of food product quality caused by phenotype variations as a function of genes and environment is a tremendous challenge, since the amount of information that has to be taken into account is huge. Measurement technology for coll ecting the required data is now readily a...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Ukjent Fylke