623 projects

LANDBASERT-LANDBASERT

AGROECOL 1 SAFER Strengthening Agricultural landscape multiFunctionality through expansion of agroecological farming in EuRope (SAFER)

Over hele Europa er det tydelig at dagens jordbrukspraksis ikke lenger er bærekraftig, og at jordbrukssystemene må endres for å opprettholde matproduksjonen og samtidig ivareta det biologiske mangfoldet, økosystemene og de mange fordelene de gir samfunnet. En løsning på dette er agroøkologi. Agr...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Vestland

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Lactobacilli-based feeds for robustness and health of salmon for business (Prob-Fôr FB)

Mikrobiomet har en stor betydning for helse hos alle vertsorganismer. Kolonisering av tarm med helsefremmende mikrobiota kan derfor være en god metode for å fremme god helse og velferd hos oppdrettslaks. I dette prosjektet ønsker vi å vise hvordan to spesifikke melkesyrebakterier (LAB) – Lactipla...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2025-2027

Location: Nordland - Nordlánnda

LANDBASERT-LANDBASERT

AGROECOL 1 AllEcoSys Agroecology living labs fostering prosperous and sustainable agri-food systems

Hovedmålet i AllEcoSys er å skape bærekraftige og robuste landbrukssystemer ved å implementere et nettverk av ’living labs’ i Europa, noe som vil lette etablering av agroøkologiske tiltak med tanke på forbedret jordhelse, øket biologisk mangfold og fremme av naturlig skadedyrs- og sykdoms-kontrol...

Awarded: NOK 4.7 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

FFLJA-FFLJA

Enhancing Energy Efficiency and Sustainability in Horticulture with LED Flash Lighting Systems (FLASH-LED)

Jordbær er en av de viktigste små fruktavlingene i Norden, inkludert Norge. I 2022 var det årlige produksjonsvolumet av norske jordbær 7052 tonn, noe som bare dekker rundt 30 % av markedets etterspørsel (Statistisk sentralbyrå). Det er en økende etterspørsel etter lokalproduserte, ferske jordbær ...

Awarded: Hidden

Project Period: 2025-2029

Location: Oslo

LANDBASERT-LANDBASERT

AGROECOL 1 LIFT Levende laboratorier for agroøkologisk endring av gårdsbruk, matsystemer og landskap

Moderne matproduksjon, distribusjon og forbruk har uheldige virkninger på jord, miljø og menneskers helse. Mange av disse skyldes manglende hensyn til økologiske prinsipper slik som mangfold og sirkulasjon av organisk materiale og næringsstoffer. Utilstrekkelig kunnskap hos forbrukere om miljøve...

Awarded: NOK 4.7 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

AGROECOL 1 AGROSOIL Agro-Ecological Soil Optimization for Integrated Weed Management

I europeisk jordbruk er ugrasbekjempelse hovedsakelig basert på kjemiske ugrasmidler og/eller intensiv jordarbeiding. Disse bekjempingsmetodene har imidlertid betydelige miljøpåvirkninger og kan ha negative effekter både på jordkvalitet og jordliv. I AGROSOIL-prosjektet skal ulike aktører samarbe...

Awarded: NOK 4.7 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

FoodStories: Heritagisation for sustainable value creation

FoodStories (2025-2028) ønsker å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og deres potensial for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse. Vår hypotese er at mattradisjoner kan bidra til produkt- og tjenesteutvikling i den norske matverdikjeden, øke inntektsmulighetene for lokale produse...

Awarded: NOK 14.3 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Oslo

MILJØTEMA-MILJØTEMA

Nature Based Systems Mission for Aquatic Biodiversity Enhancement: Reducing Pharmaceutical Products Pollution in Urban & Rural Environments

NBS4AQUAMISSION prosjektet har til hensikt å forbedre akvatisk biodiversitet og beskytte vannressurser mot forurensning med legemidler (pharmaceutical products – PP) gjennom implementering av innovative naturbaserte systemer (NBS). Det har som mål å utnytte NBS i en kombinert triadeløsning av våt...

Awarded: NOK 2.9 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

UTVIKLING-UTVIKLING

Sustainable multiuse of ocean areas in South Africa and Norway – interactions with fisheries and aquaculture of low trophic resources

Sameksistens i havområder betyr at det samme sjøarealet kan brukes til flere formål som skipsfart, fiske, havbruk, fritidsaktiviteter, turisme og energiproduksjon, samtidig som hensynet til de ulike brukergruppene ivaretas. Samfunnet og myndighetene står overfor betydelige utfordringer for å regu...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Møre og Romsdal

HAVBASERT-HAVBASERT

Deciphering the interplay between the ulcerome and wound healing processes in skin ulcers of Atlantic salmon for improved immune prevention

Dette prosjektet tar sikte på å løse problemet med hudsår hos oppdrettet atlantisk laks, som ofte skyldes bakterier som infiserer sår fra mekanisk avlusing. Disse sårene, som inneholder skadelige bakterier som Moritella viscosa, Tenacibaculum sp. og Aliivibrio wodanis, er vanskelige å helbrede og...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2030

Location: Akershus

HAVBASERT-HAVBASERT

Unlocking the Nutritional and Environmental Potential of Small Pelagic Fish: A Path Towards Sustainable Food Systems

Det er økende bevissthet om at et mer plantebasert kosthold er gunstig både for menneskers helse og for miljøet. Plantebaserte og kjøttreduserte dietter blir stadig mer populære i mange vestlige land, spesielt blant kvinner og yngre voksne. Samtidig inneholder animalske matvarer flere viktige mik...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Vestland

HAVBASERT-HAVBASERT

Early life programming and conditioning in recirculating aquaculture systems (RAS) for safeguarding Atlantic salmon health and welfare

En nylig undersøkelse blant norske lakseprodusenter understreker behovet for å optimalisere produksjonen i de tidlige livsstadiene for å redusere dødelighet og sikre helse og velferd for laksen i sjøfasen. Resirkulerende akvakultursystemer (RAS) brukes i økende grad til produksjon av smolt og pos...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2029

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HELSEFORSKNING-HELSEFORSKNING

Resilient North: The Interplay Between Food Production, Food Security and Public Health in Northern Norway (ResNor)

Erfaringer med koronapandemi etterfulgt av krig i Europa har synliggjort behovet for å øke innsatsen for å styrke samfunnsberedskapen på flere områder. Totalberedskapskommisjonens NOU 'Nå er det alvor – Rustet for en usikker framtid' påpeker behovet for økt kunnskap om matberedskap. Prosjektet R...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2029

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

Formation and prevention of ulcer – skin-on-a-chip approach

Sårdannelse i hud er en ofte forekommende hos oppdrettsfisk hvor årsaken er mangeartet. Bakteriekolonisering og huderosjon etter mekanisk håndtering av fisk er kanskje hovedårsaken til sårdannelse. I prosjektet (ULCER) skal utvikle in vitro system (celler) og ex vivo system ("hud-på-en-chip") for...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2029

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

Secondary treatment of RAS water and nutrient revalorization by site-specific microbial biofilm

På grunn av den økende etterspørselen etter sjømat har akvakultur blitt den raskest voksende matproduksjonssektoren. Imidlertid står to store utfordringer i veien for bærekraftig vekst: å finne alternative, miljøvennlige kilder til protein og fettsyrer til fiskefôr, samt å forbedre måten oppdrett...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2025-2029

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBASERT-HAVBASERT

Cryo XS gir bedre fiskehelse og økonomi

Akvakultur er en raskt voksende industri, men en vedvarende utfordring er hvordan man kan optimalisere tidlig ernæring for fiskelarver for å sikre god helse og vekst. Med grunnlag i suksessen til Cryo-S og Cryo-L (kryopresererte rurlarver av to ulike arter) introduserer vi Cryo-XS som er kryopres...

Awarded: NOK 9.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFLJA-FFLJA

BREADVANCE: Novel sourdough from Norwegian grains for sustainable bread advancement and optimized for wheat-sensitive individuals.

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom matvitere, leger og kostholdseksperter, håndverksbakerier, bønder, en ingrediens produsent og en nasjonal pasientorganisasjon. Prosjektets mål er å utvikle surdeigsbrød av høy kvalitet tilpasset til hvetesensitive forbrukere. For å oppnå dette vil vi utvikle ...

Awarded: Hidden

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

HAVBASERT-HAVBASERT

Shoaling Collective Health Observation and Outbreak Likelihood System (SCHOOLS)

Akvakultur er verdens raskest voksende matproduksjonssektor, og med intensivering kan fisken også bli mer mottakelig for sykdommer og andre velferdsutfordringer. Industrien står overfor betydelige utfordringer, med dødelighet opp i 20% enkelte steder. I 2023 døde over 100 millioner oppdrettslaks ...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2025-2026

Location: Rogaland

HAVBASERT-HAVBASERT

Advancing food systems through sustainable seaweed aquaculture for climate resilience and health benefits

Dyrking av tare krever ikke landjord, ferskvann eller gjødsling. Tare vokser hurtig, samtidig som den absorberer CO2 og næringssalter fra havet. Til tross for disse fordelene så utgjør kultivering av tare <0.1% av Norges akvakultur produksjon og er dermed et stort uutnyttet potensial. Sea4Health ...

Awarded: NOK 11.7 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFLJA-FFLJA

Healthy Animals’ Meat: Novel Genetics for Improved Meat Quality and Muscle Health in Pigs

Prosjektet har som mål å opprettholde høy kjøttkvalitet og god dyrehelse i svineproduksjon. Nye kjøttkvalitetsfeil hos gris, som påvirker skinkemuskelen, har blitt rapportert i flere land, inkludert Norge. Disse kjøttkvalitetsfeilene fører til lavere kjøttpriser og problemer med spekeskinkeproduk...

Awarded: Hidden

Project Period: 2025-2028

Location: Innlandet

FFLJA-FFLJA

A hologenomic investigation of Campylobacter susceptibility in slow-growing chicken

Industriell kyllingoppdrett i løpet av det siste århundret har produsert raser som vokser veldig raskt, med produksjonskyllinger i dag som typisk når sin maksimale størrelse etter bare ca. 4 uker. Det er imidlertid en økende bevegelse mot kommersiell oppdrett for å ta i bruk langsommere voksende ...

Awarded: Hidden

Project Period: 2025-2028

Location: Trøndelag - Trööndelage

LANDBASERT-LANDBASERT

Soil carbon in Norwegian outfield and infield grazing areas: Plant-soil-herbivory feedbacks on plant production and soil carbon dynamics

Hovedmålet med dette prosjektet er å kvantifisere og forutsi hvordan beiting påvirker jordas karbonlager og dynamikk. Vi tar sikte på å komme med anbefalinger til forvaltningen som sikrer naturbaserte løsninger som reduserer klimagassutslipp, reduserer klimaendringer og samtidig fremmer biologisk...

Awarded: NOK 15.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

Food4Cells: Developing sustainable cell culture media for cultivated meat (CM) production based on Norwegian plant-based agri-food.

Etterspørselen etter kjøtt og animalsk protein er stor og økende, og det er anslått at den globale matproduksjonen må øke med mer enn 60% innen 2025 for å dekke dette behovet. Dette skaper et stort press for å kunne levere mer protein av høy kvalitet. Samtidig blir det stadig viktigere å resirku...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

LANDBASERT-LANDBASERT

Locating and utilizing Norway’s lost and underused agricultural land reserves

Jordbruksareal er avgjørende for selvforsyning og matsikkerhet, samtidig som dette er en knapp ressurs i Norge. Det er også en truet ressurs, fordi den ofte bygges ned til fordel for boligutvikling og infrastruktur. Samtidig er det vanskeligere å etablere nytt jordbruksareal når klimahensyn og bi...

Awarded: NOK 11.6 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBASERT-HAVBASERT

Co-innovation in government policies and sustainable business models for offshore and inshore aquaculture

Prosjektet fokuserer på å utvikle bærekraftige løsninger for norsk produksjon av sjømat ved å adressere kritiske utfordringer både i kystnær og offshore havbruk. I dag er all lakseproduksjon innaskjærs. Norsk havbruk har opplevd enorm vekst og innovasjon siden 1970-tallet, men står nå overfor hin...

Awarded: NOK 11.6 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Rogaland

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

Data-driven engineering of microalgal biofactories for safe and efficient omega-3 production

Omega-3 oljer er avgjørende for et sunt kosthold. Nåværende kilder – hovedsakelig avledet fra fiskeolje – er imidlertid ikke bærekraftige. Mikroalger er et lovende alternativ på grunn av deres unike evne til å utnytte solenergi til å produsere omega-3-oljer fra CO2. SafePhaeO3 har som mål å skape...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Vestland

FFLJA-FFLJA

Advancing adaptation and adoption of new forages in Norway: An innovative farmer-led research approach via citizen science

Dyrking av fôr til drøvtyggere utgjør ryggraden i melk og kjøttproduksjon som er den økonomisk sett største landbruksproduksjonen i Norge, og grovfôrproduksjon foregår på rundt 65 % av det dyrkede arealet. De raske klimaendringene fører til nye muligheter, men gir også nye utfordringer, med endri...

Awarded: Hidden

Project Period: 2025-2028

Location: Akershus

HAVBASERT-HAVBASERT

Dietary and cellular osmolytes in protecting Atlantic salmon skin from pre-disposition to wounds.

Livet i sjøvann er utfordrende for alle fisker, mer for laks som drar ut av hjem fra ferskvann som smolt til havet. En av de første og viktigste utfordringene er å unngå dehydrering. Saltvann i havet driver vann ut av kroppen gjennom en prosess som kalles osmose og laksen må fylle på det gjennom ...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

Risk-resilient aquaculture: Balancing profitability with environmental sustainability in investment and operations under uncertainty

Havbruksnæringen står overfor en dobbel utfordring: å sikre lønnsomhet, samtidig som miljømessig bærekraft ivaretas. Å balansere disse to målene er komplisert på grunn av ulike typer risk som påvirker vekst og økonomiske resultater. De største utfordringene her er tilknyttet både til markedsrisik...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBASERT-HAVBASERT

Salmon exports, processing, and local economic impacts

Norge er en ledende global sjømatprodusent. Innenfor havbruksnæringen har utviklingen av teknologi, og markeder vært ekstraordinær. Mesteparten av produksjonen eksporteres, og sektoren er viktig for lokale kystsamfunn. I prosjektet undersøkes den innenlands foredlingsindustriens rolle i havbruksn...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2025-2029

Location: Vestland