119 projects

NAERINGSPH-Nærings-phd

Nutritional Flow of Phosphorus in Atlantic Salmon: A mass balance approach in recirculating aquaculture system

Havbruksnæringen er et av de raskest voksende og viktigste feltene for å brødfø den voksende befolkningen i verden i dag, og med forventet fremtidig produksjonsøkning, på havbruksfeltet, vil avfall som produseres og slippes ut langs den norske kystlinjen bli betydelig. Av avfallet som produseres ...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Vestland

FORNY20-FORNY2020

KVAL: COOLCROWD 2.0 - Testing of a local crowdfunding concept for financing climate mitigation measures in Norwegian agriculture

Prosjektet COOLCROWD 2.0 bygger på et tidligere forskningsprosjekt finansiert av KLIMAFORSK-programmet. Formålet med COOLCROWD var å vurdere potensialet for et lokalt folkefinansiert system som gjør det mulig for norske bønder å installere klimavennlig teknologi på gårdene sine og for den norske ...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased and market-adapted production of grain legumes in Norway to increase self-sufficiency of proteins for food and feed

Dette prosjektet skal bidra til økt produksjon av proteinvekster i Norge for å møte en økende etterspørsel. Norsk matindustri er aktive i produktutvikling av proteinrike, plantebaserte produkter og ønsker tilgang på norske råvarer. Fôrindustrien ønsker norskproduserte råvarer for å erstatte impo...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Det 15. Norske Fiskeernæringsseminar

Det Norske Fiskeernæringsseminar var i mange år et fast arrangement og ble arrangert på ulike steder i Norge i regi av ulike forsknings- og industriaktører. Etter 15 års opphold ble seminaret igjen arrangert, og da annen hvert år i regi av HI (2015 og 2019) og Nofima (2017). I 2021 vil Nofima igj...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2021-2021

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Selective Breeding of Copepods

CFEED produserer hoppekrepsegg for den marine oppdrettsnæringen. Industriell hoppekrepsproduksjon er en forretningsidé som fortsatt er i tidlig fase, og CFEED er i dag det eneste operative selskapet som produserer hoppekreps til den globale akvakulturnæringen. Selektiv avl er et kraftfullt verktø...

Awarded: NOK 6.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable feed production from Norwegian bio-resources for livestock and aquaculture (SUSFEED)

I SUSFEED skal vi utvikle en modell av det norske fôrsystemet der vi kartlegger mulige norskproduserte fôringredienser, mulighetene for industriell oppskalering og deres bærekraft. De siste årene har det blitt lagt stor vekt på å finne bærekraftige og kostnadseffektive fôringredienser for å styrk...

Awarded: NOK 30.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SYNAGRI: Developing synergies between the bioeconomy and regional food systems for a sustainable future

Jordbukets matsystemer er ved et veiskille. Ettersom bioøkonomien utvikler seg, blir teknolog integrert i alle deler av matsystemet.. Samtidig går flere og flere bønder for markedsføringsstartegierbasert påat produktene er naturlige, og på lokale steds og kulturkvaliteter. Regjeringens bioøkonmi...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Sustainable utilization of MARIne resources to foster GREEN plant production in Europe

The MARIGREEN project will valorise residual materials from the BLUE sector, of which many are currently poorly utilised, by treating them with appropriate technology and applying in agriculture (GREEN sector). Significant amounts of fertilisers applicable in organic growing are required to achie...

Awarded: NOK 5.6 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Rogaland

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

NORDFORSK: Physiology shapes the happy salmon – a systems approach to sustainable feeds for stimulation of growth, welfare and survival

Prosjektet "Happy Salmon" har som mål å bidra med kunnskap og løsninger for en vellykket produksjon av laksesmolt ved bruk av nye bærekraftige fôr som er anvendelige i moderne RAS anlegg. Smoltifisering er viktig livsstadie hvor laksen går fra et liv i ferskvann til sjøvann. Smolten går igjennom ...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Vestland

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

Scaleup of the production of microalgae as a sustainable salmon feed raw material for the salmon industry.

Mikroalger er "primærprodusenter" og er grunnlaget alle næringskjeder i vann og dermed for alt dyreliv i vann. Primærprodusenter som planter, tang, tare og mikroalger bruker lys som energikilde for å fange og konvertere CO2 til karbonrik biomasse full av lipider, proteiner og karbohydrater. Bioma...

Awarded: NOK 40.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

High Digest SCP- Unlocking the Potential of Yeast Protein

Ettersom verdens befolkning øker, vil etterspørselen for høy kvalitets og proteinrik mat fortsette å øke. Akvakulturindustrien ønsker å bidra til å mette dette behovet. Fôr representerer en stor kostnad for fiskeoppdrettere, og proteiningredienser dominerer kostnaden for fôrprodusenter. Skretting...

Awarded: NOK 6.0 mill.

Project Period: 2021-2023

Location: Rogaland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain

SuMaFood is a 7-way transnational partnership between 3 industrial partners, 3 universities, and 1 R&D research institute from Greece, Norway, Romania, and Spain, respectively. In addition, the project Consortium has four associated partners that will contribute with biomass to the project and th...

Awarded: NOK 7.6 mill.

Project Period: 2021-2023

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Awarded: NOK 26.4 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Breeding and Evolution of Complex Traits in Phytoplankton Cells

Fytoplankton er den viktigste primærprodusenten som i naturen driver havets økosystemer. I fremtiden vil dyrkede mikroalger også spille en stadig viktigere rolle i produksjonen av bærekraftige mat, fôrvarer og fornybare lav-karbon materialer. Utvikling av nye stammer av mikroalger som gir høyere ...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Nordland - Nordlánnda

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

BlueBio - Mussel Mitigation Feeds and Supply System Technological Development

The MuMiFaST project gathers European expertise on the value chain related to mitigation mussels which is an undersized non-uniform biomass compared to mussels produced for human consumption. Mussel mitigation culture is a relatively new industry with the primary function to mitigate coastal eutr...

Awarded: NOK 3.8 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Rogaland

FRIBIO2-FRIPRO forskerprosjekt, biologi

Sustainable ruminant production: Feed, microbiome and immune efficiency in low and high methane emitting dairy cows

ViableCow-prosjektet vil gi potensielle løsninger for mer bærekraftig drøvtyggeproduksjon. Hva må til for å gjøre produksjon av storfe og sau mer bærekraftig? Den digitale revolusjonen og bærekraftkravene endrer måten husdyrproduksjon er organisert på. ViableCow-prosjektet vil forbedre vår forstå...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

EPA immune - Can dietary EPA affect viral response in Atlantic salmon?

Produksjon av oppdrettslaks avhenger av fôringredienser av høy kvalitet. Fisken har behov for fettsyrer som er typiske i det marine miljø, slik som EPA og DHA. Dette er de to fettsyrene som oftest nevnes når en diskuterer behov for marine fettsyrer hos både fisk og mennesker. Mindre forskning har...

Awarded: NOK 11.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Vestland

NAERINGSPH-Nærings-phd

TAAM - tasty appetizing accountable marine solubles

Vannløselige protein fra marint opphav har i tidligere forsøk vist positive effekter på ytelse i fisk og inneholder høye nivå av appetitt stimulerende komponenter. Fôr til oppdrettsfisk inneholder en synkende andel marine ingredienser, da fangst av villfisk holdes på et stabilt nivå samtidig som ...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Nordland - Nordlánnda

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP-S: Cataloging and utilizing structural variants in DNA to improve sustainability of Norwegian livestock production

Hos storfe og griser har den langsomme overgangen fra vill til tam status tatt århundrer. De siste tiårene har overgangen akselerert ved at spesialiserte avlsbedrifter begynte å distribuere sæd fra et lite antall overlegne individer, målt på vekstrater, fruktbarhet og føyelighet osv. i deres avko...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Viken

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Improve Atlantic salmon robustness in freshwater phase through training and feeding to a successfully timed sea transfer

Smoltifisering er en sentral prosess hos laks og innebærer mange morfologiske, fysiologiske og atferdsmessige endringer som gjør at fisken kan tilpasse seg til et liv i havet. Dagens kommersielle produksjonsprotokoller gir en smolt som er stor, men svak og ikke fullt ut tilpasset overføring til s...

Awarded: NOK 9.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and food supply

CLIMAQUA har som mål å utvikle et bærekraftig havbruk basert på utnyttelse av lokalt produserte, alternative fôrråvarer med dokumentert redusert klimaavtrykk. CLIMAQUA vil utvikle og etablere en innovativ prosess for omdanning og resirkulering av akvakultursidestrømmer (slam og avløpsvann) til an...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Establishing an innovative and transnational feed production approach for reduced climate impact of the aquaculture sector and food supply

CLIMAQUA har som mål å utvikle et bærekraftig havbruk basert på utnyttelse av lokalt produserte og innovative nye fôrråvarer med redusert klimapåvirkning, og derigjennom bidra til å sikre fremtidig matforsyning. CLIMAQUA vil utvikle og etablere en innovativ prosess for omdanning og resirkulering ...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

BLUE-CYCLING - Integrated aquaculture and agriculture for resource-efficient food production

En av de største utfordringene som klimaendringene pålegger er evnen til å sørge for bærekraftig forvaltning av land- og vannressurser for å sikre mat til en voksende befolkning. Integrert akvakultur-landbruk (f.eks. aquaponics) er en eksemplarisk ressurseffektiv teknologi som gir rom for resi...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Microalgae contributions to future protein and fatty acid rich feed for production of Norwegian chicken at industrial scale

Hovedmålet med prosjektet er å skape en kunnskaps- og teknologiplattform for produksjon og bruk av kyllingfôr med proteiner og flerumettede fettsyrer (PUFA) fra norskprodusert mikroalgebiomasse. Prosjektkonsortiet inkluderer hele produksjons-/verdikjeden. NIBIO har høy kompetanse på forsknin...

Awarded: NOK 11.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Sensor-guided enzymatic protein hydrolysis and separation technologies for tailored biomanufacturing of bioactive peptides

Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH), en prosess hvor enzymer brukes til å bryte ned proteiner til peptider (dvs. små kjeder av aminosyrer) og aminosyrer, er en bioteknologisk løsning som brer om seg innen utnyttelse av restråstoffer fra matproduksjon. Det økonomiske potensialet er stort, og teknolo...

Awarded: NOK 8.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased SUStainability through a higher use of barley and oats in BROILer production

Slaktekyllingproduksjonen er blant de mest bærekraftige husdyrproduksjonene som følge av høy effektivitet, lavt klimagassutslipp og næringrike og sunne produkter. Korn utgjør vanligvis hoveddelen av fôret, med mais og hvete som de viktigste kornslagene. Ingen bruk av disse kornslagene er mere eff...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Innovative strategies for cell wall disruption towards enhanced extraction and digestibility of value-added microalgal bioactives

Celleveggforstyrrelse av mikroalager er et kritisk første skritt for utvinning og økt fordøyelse / biotilgjengelighet av viktige forbindelser som lipider og proteiner for akvakulturmat / råstoff, pigmenter, vitaminer og forbindelser med høy merverdi som Astaxanthin (rødt pigment som brukes i laks...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Rogaland

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Sustainable aquaculture feed based on novel biomass from wood by-products

Den globale fiskeproduksjonen øker, mens havbruket har flere bærekraftsutfordringer der en av dem er et presserende behov for høykvalitets fôringredienser av bærekraftig og miljøvennlig opprinnelse. Spesielt har etterspørselen etter fiskeolje og fiskemel i havbruk økt dramatisk de siste to tiåren...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable Eaters - Consumers in a sustainable Norwegian food system

Hele verdikjeden for mat må revurderes, inkludert effektivisering av ressursbruk, reduksjon av matsvinn og tilpasning av kosthold. Gjennom fem arbeidspakker og fire eksempelstudier vil Sustainable Eaters prosjektet gi økt forståelse for og forsterke forbrukernes bidrag til et bærekraftig, norsk m...

Awarded: NOK 30.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku