0 projects

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

Chronic wasting disease prions from Norwegian cervids: Assessing the pathogenesis, shedding, spillover and zoonotic potential

Den vedvarende smitteoverføringen av prioner som gir skrantesjuke (CWD) fortsetter å true overlevelsen til hjorteviltpopulasjoner i Nord-Amerika, og deres usikre zoonotiske potensiale vekker bekymring for folkehelsen. Siden det første tilfellet av CWD hos norsk villrein og elg i 2016, er sykdomme...

Awarded: NOK 9.6 mill.

Project Period: 2023-2029

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Cascading recycling of organic N-sources with next-generation biochar fertilizer for Norwegian agriculture

Gjenvinning av nitrogen i avfall til bruk i gjødsling er en prioritet i bærekraftig og klimasmart landbruk. Et viktig nitrogentap i jordbruket skjer gjennom frigjøring av ammoniakk fra husdyrgjødsel og kompostering. Dette bidrar til luftveissykdommer, forsuring av jorda og forstyrrelser i økosyst...

Awarded: NOK 11.7 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: ARRIVAL of cellular agriculture- Enabling biotechnology for future food production

Den globale matproduksjonen må øke med mer enn 60 % innen 2050, denne maten må produseres mer bærekraftig og med full utnyttelse av råvarene. For å bidra til dette vil vi bruke Cellular Agriculture (CellAg) som en ny, muliggjørende og fundamentalt annerledes teknologi for å produsere mat. Målet i...

Awarded: NOK 20.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

NordForsk: Climate-smart resilience through diversified cropping systems – Identifying springboards in Nordic and Baltic agriculture

For å sikre matproduksjon, krever dyrkingssystemene i Norden og Baltikum bærekraftig tilpasning til en høyere forekomst av ekstremvær som for eksempel vårtørke. I denne sammenheng, fremmer EU og Nordisk Ministerråd et bærekraftig og klimasmart landbruk, og ber om løsninger for å sikre matproduksj...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Understanding the effect of cover crops on soil health, soilborne pathogens, yield and quality of potatoes and root vegetables

En sunn jord opprettholder de fire hovedfunksjonene karbon- og næringsomsetning, jordstruktur og kontroll av planteskadegjørere. Disse jordfunksjonene er truet i intensivt landbruk, og det er behov for en dyrkingspraksis som sikrer god jordhelse for å opprettholde og optimalisere produksjonskapas...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Smarte løsninger i epledyrking sikrer kvalitetsepler til forbruker

Kun hvert sjette eple som selges i norske butikker er dyrket i Norge. Det er et landbrukspolitisk mål om å øke norsk produksjon, og med egnede sorter vil det bli mulig å utvide produksjonen og dermed sørge for bedre norskdekning i det som tradisjonelt har vært norsk sesong, fra august til desembe...

Awarded: NOK 0.18 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Improving animal welfare regulatory compliance in dairy and pig farming

Å fremme god dyrevelferd er lovfestet og er et sentralt mål for norsk husdyrnæring. Samtidig er god dyrevelferd en viktig begrunnelse fra myndighetenes side om å gi økonomisk støtte til bøndene. Til tross for omfattende regulatoriske og juridiske rammer og rutinemessige inspeksjoner på gårdsbruk ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

NordForsk: Innovative sustainable Nordic-Baltic horticulture

Hagebrukssektoren er ein liten, men viktig del av landbruket i dei nordiske og baltiske landa. Men sjølvforsyningsgraden av frukt og grønt i regionen er låg; rundt 10% i Estland og inntil 30% i nokre av dei andre landa. Ei høg prioritering i mange distriktsutviklingsplanar i regionen er å auka de...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Viken

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

BlueMusselFeed. Nordic Poultry Feed Made from Ocean Cleaning Blue Mussels BlueMusselFeed – Poultry feed made from blue mussels

Blåskjell som for til kyllinger Norge kan lage kyllingkjøtt av blåskjellprotein! Kyllinger trenger å spise mye høykvalitets protein for å dekke sitt behov. Forbruket av kyllingkjøtt er økende, men Norge mangler proteinråvarer. Det importeres derfor mye soya og maisgluten, i tillegg bruker vi også...

Awarded: NOK 11.7 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

NordForsk: Validating the Introduction of Kernza in the Nordic-Baltic reGion

Kernza (Thinopyrum intermedium) er en flerårig slektning av hvete, som har blitt foredlet fram i USA med tanke på korn- og fôrproduksjon. Med sine dypt-voksende røtter er arten tørkesterk, har god lagringsevne av karbon og næringsstoffer, og god beskyttelse mot erosjon. Slike dyrkingsegenskaper v...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased protein production from Norwegian barley for animal feed

En spesialisering av husdyrproduksjonen i Norge setter stadig større krav til næringsinnholdet i kraftfôret, og spesielt proteininnhold og proteinkvalitet. Det har ført til en økende import av proteinrike råvarer som rapskake og soyamel på bekostning av det norskproduserte fôrkornet som generelt ...

Awarded: Hidden

Project Period: 2023-2026

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable silvopasture systems in the boreal forest for sheep production, forestry and multipurpose values.

I dette prosjektet har vi som mål å lære mer om sauebeiting i boreal barskog. Dette er en viktig praksis i Norge med tanke på å benytte naturressurser til matproduksjon. Bruken av skogen som beiter for husdyr har lang tradisjon i Norge og men næringa møter utfordringer i form av moderne driftsmet...

Awarded: NOK 11.1 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Visions and the consequences - analysing visions for Norwegian agriculture and its consequences for food security

Norsk matsikkerheit kan bli og er til ein viss grad truga av internasjonale konfliktar, handelssanksjonar, samanbrot av internasjonal distribusjonssystem, klimaendringar, utbrot av plante- og dyresjukdommar og store endringar i global etterspurnad og tilgang på mat globalt som hindrar tilstrekkel...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

FutuRaPS: Future Raspberry Production System for Western Norway

Bringebærdyrkning er arbeidsintensivt, og behovet for sesongarbeidskraft i høstesesongen er betydelig. Mange bønder rapporterer tapt salg på grunn av mangel på tilgjengelige plukkere, og produksjonen er på vei ned. FutuRaPS prosjektet skal utvikle fremtidens robotiserte bringebærproduksjon i Nor...

Awarded: Hidden

Project Period: 2023-2026

Location: Vestland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

OPTINORFARM - Economic and Environmental Optimization of Norwegian Farms

Kjøtt- og melkeprodukter opptar en essensiell plass i mange menneskers kosthold. Produksjonen av denne maten starter på storfegårder, der bønder må ta ulike beslutninger, for eksempel om hvordan landområdene skal brukes, hvor mange dyr som skal avles og hvordan storfeet skal mates. På den ene sid...

Awarded: Hidden

Project Period: 2023-2026

Location: Vestland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

TastyStrawberry: Sustainable optimization of modern cultivation practice for taste improvement of Norwegian strawberries

Jordbær er en viktig bærart med lange tradisjoner i Norge. De norske bærene har en høy status blant forbrukerne. Klimaet i Norge ligger til rette for dyrking av jordbær med god smak, men sesongen er kort og forbrukernes ønske om tilgang på jordbær hele året har ført til en kraftig importøkning de...

Awarded: Hidden

Project Period: 2023-2026

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

NordForsk: Upscaling crop performance monitoring by linking satellite and field biosignatures

Klimaendringer er en stor utfordring for landbruket globalt. Samtidig må landbruket stå for matproduksjon til den voksende befolkning. Alt tyder på at Nord-Europa vil ha en viktigere rolle i fremtidens matproduksjon og det er derfor viktig å forstå hvordan de forskjellige vekster kan tilpasses kl...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Integrated approach to the challenge of sustainable food systems: adaptive and mitigatory strategies to address climate change & malnutrion

Populærvitenskapelig presentasjon - Kongressen til European Association of Agricultural Economists (EAAE) - internasjonalt økonometrisk samfunn – OECD-møter - Årsmøte i Norges Økonomiforbund - Klima- og matsystemkonferanser Forhåndsanmeldt publisering i vitenskapelige tidsskrifter som - Landbru...

Awarded: NOK 0.60 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

NORDFORSK Climate-ready faba beans for the Nordic and Baltic Region

For å bevare biodiversitet og bremse klimaendringene trengs en bærekraftig økning i matproduksjon, samtidig som klimagassutslipp begrenses, og produksjonen av planteprotein øker. Europa er i dag avhengig av importert planteprotein. De seks landene i denne utlysningen importerer til sammen 238 kt ...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kålrot med stabil indre kvalitet

Kålrot er en sentral grønnsak i den norske matkulturen, både til hverdags og fest. Dyrking av den er velegnet for våre relativt kjølige vekstforhold, men dette er blitt mer utfordrende i et varmere klima i Norge. I de siste årene har det vært oftere varme- og tørkeperioder om sommeren, med et øke...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Vestfold og Telemark

BIONÆR-Bionæringsprogram

Utilizing spectroscopy and CASA to predict in vivo fertilization in cattle and pigs

De aller fleste befruktningene i svine- og mjølkeproduksjonen i Norge, skjer ved kunstig befruktning (inseminering). Moderne avlsarbeid baserer seg på å at avlsoksene og -rånene tas i bruk ved ung alder. Nye prosesseringsmetoder, som kjønnsseparering av sæden og embryoproduksjon, er blitt utbredt...

Awarded: NOK 5.3 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable increases in market share of Norwegian grown onions by utilizing side streams and improved shelf life of peeled onions.

Målet med prosjektet er å øke markedsandelen til norsk løk ved bruk av sidestrømmer for utvikling av nye produkter og ved å øke kvaliteten og holdbarheten til skrellet løk. Sidestrømmene inkludere løk av uønsket størrelse, og tørre skjell fra skrellet løk. Ved utvikling av nye produkter som løkol...

Awarded: NOK 5.7 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Vestfold og Telemark

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

BlueBio Value creation and ecosystem services of European seaweed industry by reducing and handling potentially toxic elements

Norsk bidrag til konsortiet for BlueBio-prosjektet "SeaSoil - Verdiskaping og økosystemtjenester av europeisk tang- og tarenæring ved å redusere og behandle potensielt giftige element" består av de tre FoU partnerne, Nofima, NMBU og NORSØK og taredyrkingsselskapet Ocean Forest. I tillegg vil prod...

Awarded: NOK 6.1 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Fremtidens Fôrsystem - Industri 5.0 for en bærekraftig agri-industri

Orkel AS og TKS Agri AS har sammen med ledende FoU-miljø gått sammen for å svare på flere av utfordringene i både landbruket og vareproduserende industri. FNs klimapanel peker på at større utfordringer som tørke og varierende avlinger kan resultere i hyppigere fôrkriser. Landbruket skal samtidig...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

INNOFFARENA-Innovasjonsarena for stat og kommune

Beef cattle lameness: increased knowledge and use of sensor technology to improve animal welfare and legislattion practice.

Halthet er en av de største årsakene til dårlig dyrevelferd i storfebesetninger. Utbredelse, årsak og risikofaktorer for halthet hos norske kjøttfe er derimot et ukjent området. Internasjonale studier er gjennomført på bevegelsesmønstre hos melkekyr og disse er sammenlignet med klauvpatologi. Det...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Innlandet

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Anthropogenic Soils: Recuperating Human-Soil Relationships on a Troubled Planet

Et sunt jordsmonn er essensielt for liv på jorda—men planeten vår har nådd et vippepunkt der menneskeskapte prosesser ødelegger det naturlige jordsmonnet raskere enn det kan fornye seg. Fruktbar jord forsvinner med skremmende fart, og i stadig større grad er vår overlevelse knyttet til jordsmonne...

Awarded: NOK 12.5 mill.

Project Period: 2022-2028

Location: Oslo

KLIMAFORSK-Stort program klima

10 prinsipper for et bærekraftig matsystem

I år 2030 skal vi ha nådd målene i Parisavtalen og FNs bærekraftsmål. Samtidig må vi produsere nok mat til flere mennesker, på et mindre areal i et mer krevende klima. Skal vi lykkes med utfordringene vi står overfor må dagens matsystemer dramatisk endres i en mer bærekraftig retning. Dagens lede...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2022-2023

Location: Oslo

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Zygote – Kapasitetsløft innen bærekraftig avl og anvendt bioteknologi for Innlandet

Hovedmålet med prosjektet er å skape et robust internasjonalt konkurransedyktig forsknings- og kunnskapsmiljø innen bærekraftig avl og anvendt bioteknologi i Innlandet for å gi det regionale næringslivet tilgang til økt kompetanse og forskningskapasitet. Hovedmålet skal nås gjennom følgende delmå...

Awarded: NOK 27.9 mill.

Project Period: 2022-2028

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Bærekraftig birøkt og bevaring av ville pollinerende insekter i Norge

Menneskelig påvirkning på miljøet vårt er en av de største utfordringene vi har i dag. Matproduksjon og andre landbaserte ressurser er uvurderlige for vår overlevelse, og vi må sørge for at produksjonen foregår på en bærekraftig måte. Det er en voksende mengde litteratur som undersøker forholdet ...

Awarded: NOK 11.2 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Viken

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Strength2Food FORSTERK

Strength2Food FORSTERK skal bidra til økt kunnskap og dialog om bærekraftige matsystemer i Norge. Prosjektet bygger på resultatene fra Strength2Food prosjektet som ble avsluttet i 2021. I alt 12 europeiske og 2 asiatiske land deltok i prosjektet som konsentrerte seg om opprinnelsesmerking og økol...

Awarded: NOK 0.79 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Oslo