0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable increases in market share of Norwegian grown onions by utilizing side streams and improved shelf life of peeled onions.

Målet med prosjektet er å øke markedsandelen til norsk løk ved bruk av sidestrømmer for utvikling av nye produkter og ved å øke kvaliteten og holdbarheten til skrellet løk. Sidestrømmene inkludere løk av uønsket størrelse, og tørre skjell fra skrellet løk. Ved utvikling av nye produkter som løkol...

Awarded: Hidden

Project Period: 2022-2026

Location: Vestfold og Telemark

EUROSTARS-EUROSTARS

E1957- Seaweed-based flexible and home-compostable food packaging

SeaweedPack utvikler bærekraftige fleksible filmer for matinnpakning. Målet for dette prosjektet er å optimalisere produksnonsprosessen med fokus på filmer med ulike barriere- og mekaniske- egenskaper og skalere denne for ulike industribransjers behov.

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

Fully Automated Ultrasonication Robot for Homogenization of Biomass Samples

Probe ultralydsonikatorer er mye brukt til homogenisering eller desintegrasjon av alle typer biomasseprøve i næringsmiddelindustrien, kjemisk industri og forskningslaboratorier. De fleste av sonikatorene håndteres fortsatt manuelt av høyt kvalifiserte teknikere per i dag. Nåværende robotløsninger...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Viken

FORNY20-FORNY2020

REQUEST- REnewal, QUality and yield ESTimation in grasslands

En flaskehals for økt avling og kvalitet av norsk fôr er avlingsregistrering. REQUEST vil bidra til å fjerne denne flaskehalsen ved å gi bonden en brukervennlig, men likevel avansert løsning for avlingsregistrering som samtidig legger til rette for økt utnyttelse av norske fôrressurser i meieripr...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Insekter som ny og bærekraftig fôrråvare i fiskefôr

Etterspørselen etter fisk øker, og dermed også fôr til fisk. Samtidig blir 1/3 av all mat som blir produsert aldri spist. Prosjektet Insekter som ny og bærekraftig fôrråvare i fiskefôr forsøker å koble disse utfordringene i en sirkulær løsning, der tidligere næringstoffer oppsirkuleres til en pro...

Awarded: NOK 10.2 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Vestland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Arr: Carbohydrate Bioengineering Meeting 14

Konferansen vil ha syv inviterte og 30 utvalgte foredragsholdere. Et fokus for komiteene som skal velge ut foredragsholdere er at spesielt unge talenter skal få muligheten til å presentere sin forskning. Temaer som dekkes på konferansen er: 1 Mechanisms, structure-function relationships, and dyn...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2022-2022

Location: Viken

FORNY20-FORNY2020

Verification and upscaling of microbial biomass production by anaerobic respiration

Måten vi produserer mat er i ferd med å endre seg dramatisk ettersom mikroorganismer kan benyttes til å produsere encelleproteiner i storskala fermentorer. Slik produksjon av mikrobiell biomasse i nedsenkede kulturer er allerede iverksatt til produksjon av mat og fôr, og nye prosesser hvor autotr...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Viken

FORSKSKOLE-Forskerskoler

Research school in Nutrition

NutriNOR er en nasjonal forskerskole for doktorgradsstipendiater i Ernæring, finansiert av NFR. Universitetet i Bergen er vertskap, og alle norske institusjoner som tilbyr doktorgradsutdanning i Ernæring er involvert som partnere. NutriNOR har som mål å dekke fagområder som i mindre grad er prior...

Awarded: NOK 16.0 mill.

Project Period: 2022-2030

Location: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

ELIXIR3 - Strengthening the Norwegian Node of ELIXIR

ELIXIR Norge er den nasjonale forskningsinfrastrukturen for bioinformatikk, og den norske noden i det europeiske ELIXIR-nettverket. ELIXIR har som misjon å sikre at livsvitenskapelige forskningsdata tas vare på for bruk og gjenbruk, nå og i overskuelig framtid. ELIXIR utvikler derfor databaser, v...

Awarded: NOK 95.0 mill.

Project Period: 2022-2030

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Det plantebaserte kjøttmarkedet forventes å tredobles innen 2027 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under oppdrett og negative effekter av...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Strength2Food FORSTERK

Strength2Food FORSTERK skal bidra til økt kunnskap og dialog om bærekraftige matsystemer i Norge. Prosjektet bygger på resultatene fra Strength2Food prosjektet som ble avsluttet i 2021. I alt 12 europeiske og 2 asiatiske land deltok i prosjektet som konsentrerte seg om opprinnelsesmerking og økol...

Awarded: NOK 0.79 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Industriell Bioteknologi og Fermenteringsprosesser i Meieriindustrien.

Fermenterte meieriprodukter omfatter yoghurt, syrnet melk, kefir, de fleste oster, rømme og crème fraiche. For å produsere de ulike fermenterte produktene tilsettes ulike melkesyrebakterier som under fermentering omdanner blant annet laktose til melkesyre slik at produktene blir surere og får aro...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Oslo

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Blockchain Network for the Norwegian Food Industry

BlockMatNet skal etablere et nettverk av norske interessenter som er involvert og interessert i bruken av blockchain-teknologi i næringsmiddelindustrien. Bakgrunn Økt sporbarhet i matforsyningskjeden vil i økende grad ha en positiv innvirkning på samfunnet når det gjelder matsikkerhet, autentisk...

Awarded: NOK 0.80 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering av lagringsstabilitet og kvalitet i yoghurt

Hensikten med prosjektet er å få økt innsikt i hvordan råvaresammensetning og ulike prosessparametere påvirker kvaliteten på yoghurt og holdbarhetstiden. Dette prosjektet vil gjennomføres for å få økt kunnskap om og optimalisere yoghurtproduksjonen. Vi ønsker også å undersøke hvilke kvalitetsendr...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

EyeAM - Digital transformation of meat inspection

EyeAM skal utvikle et konsept for digital transformasjon av kjøttkontroll, dvs. objektive og automatiserte kjøttkontrollløsninger, ved å dra nytte av MatKjedeInformasjon (MKI) og sensorer brukt i slakterier. Hovedmålet for EyeAM er å definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overvåking ...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

CandRAS Kompetanse og utdanning innen landbasert produksjon av laks i resirkuleringsanlegg

CandRAS skal bidra til verdiskaping og omstillingsevne i næringslivet ved å styrke den regionale forsknings- og utdanningskapasiteten og gi næringslivet bedre tilgang til relevant utdanning og forskning. Prosjektet retter seg mot oppdrettsnæringen som er inne i en pågående omstilling av settefisk...

Awarded: NOK 28.0 mill.

Project Period: 2022-2028

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Energon Arctic Nutrition System - an innovative and sustainable solution for arctic climates

Under militære operasjoner i felt øker aktivitetsnivået, og dermed endres soldatenes næringsbehov. Dette gjelder spesielt under oppdrag med langvarig fysisk anstrengelse, og ved krevende klimatiske forhold. Fysisk aktivitet og ytre klimatiske påkjenninger har betydning for sammensetning av kostho...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

ENERGIX-Stort program energi

Rask og energieffektiv innfrysing av sjømat ved ultralave temperaturer, ved bruk av ny kuldeteknologi

Innfrysning av fisk for transport og lagring utgjør er en viktig del av sjømatnæringens verdikjeder. Riktig kjøleteknologi og metoder for innfrysning er av stor økonomisk betydning for næringen. Kvalitet på fisk avhenger av innfrysningshastighet og -temperatur. Ved rask innfrysning ned til ultra-...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

The Norwegian NMR (Nuclear Magnetic Resonance) Platform 2

Den norske NMR platform 2 (NNP-2) forskningsinfrastrukturen fokuserer på anvendelser av very-high field (600-850 MHz) NMR-spektroskopi. Dette er en svært allsidig teknologi med stor betydning for forskning og innovasjon innenfor tre av Norges forskningsråds (NFR) områdestrategier: Bioteknologi, M...

Awarded: Hidden

Project Period: 2022-2029

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

First generation of animal derived hydrolysates meeting sensory conditions and consumers’ demand

Hensikten med HydroSens-prosjektet er å utvikle smaksnøytrale proteinhydrolysater med høy teknisk kvalitet fra biprodukter fra fjørfe som egner seg til humant konsum. Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH) er en prosess som løser opp og fordøyer proteiner fra for eksempel biprodukter. Det oppnådde pr...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Oslo

TEKNOKONVERGENS-Teknologikonvergens - grensesprengende forskning og radikal innovasjon

UVC LEDs based on nanowires-on-graphene

UVC-lys ved en bølgelengde nær 265 nm har den utrolige evnen til å drepe 99,9 % av bakterier og virus ved å forstyrre deres DNA. UVC-lys brukes derfor i økende grad på vanlige løsninger, som overflate-, luft- og vanndesinfeksjon. I dag er den enkleste og billigste måten å produsere UVC-lys på ved...

Awarded: NOK 14.0 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering og rehydrering av melkebaserte pulvere

Melkepulver er et viktig produkt for meieriindustrien, og brukes som ingredienser i mange næringsmidler. Bruk av de ulike melkepulverne avhenger av deres sammensetning, smak og løselighet inn i andre produkter. Det er stadig økende etterspørsel, nasjonalt og internasjonalt, etter proteinrike pulv...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased and market-adapted production of grain legumes in Norway to increase self-sufficiency of proteins for food and feed

Dette prosjektet skal bidra til økt produksjon av proteinvekster i Norge for å møte en økende etterspørsel. Norsk matindustri er aktive i produktutvikling av proteinrike, plantebaserte produkter og ønsker tilgang på norske råvarer. Fôrindustrien ønsker norskproduserte råvarer for å erstatte impo...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effects of polyploidization during adaptive evolution in yeasts (PloidYeast)

Klimaendringer, habitatødeleggelser og annen antropogen aktivitet truer verdens matproduksjon og matsikkerhet. FN har lansert fire ulike strategier for å ivareta verdens matsikkerhet. Målet i prosjektet PloidYeast, er å utvikle nye bioteknologiske verktøy og ressurser som vil kunne bidra til bedr...

Awarded: NOK 11.4 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability

I NewTools samarbeider det norske matsystemets aktører for å få til mer bærekraftig matproduksjon. NewTools skal gi ny kunnskap om ernæring, klima- og miljøpåvirkning og hvordan dette henger sammen med miljømessig og sosial bærekraft. Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn m...

Awarded: NOK 30.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

BlueBio Enhancing and controlling the quality of cultivated seaweed for large-scale production and sustainable supply chain to food and feed

QualiSea har som mål å fjerne flaskehalser for videre vekst i Europeisk taredyrking, og dermed gi grunnlag for økt bruk av tare som råstoff for mat, fôr, materialer og høyverdiprodukter. Taredyrking er en ung næring i Europa, og produksjonsvolumene er foreløpig små. Den dominerende anvendelsen er...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable utilization of MARIne resources to foster GREEN plant production in Europe

MariGreen prosjektet som helhet, med finansiering fra Romania, Hellas, Danmark og Norge, er nå godt etablert under kyndig ledelse fra Romania. Marint restråstoff egnet som gjødsel er sendt til grundige kjemiske analyser i Romania og Hellas, og vi samarbeider om publisering av resultatene. Et fel...

Awarded: NOK 5.6 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Rogaland

FORNY20-FORNY2020

KVAL: All-in-One: Production of G-block containing alginate from Pseudomonas fluorescens

Biopolymerar har spela ei viktig rolle i ikkje berre i mat og fór, men også for industriell og farmasøytisk bruk i mange tiår. Alginat er ein lineær biopolymer sett saman av mannuronsyre (M) og guluronsyre (G). Den prosentvise mengda av dei to uronsyrene, korleis dei er fordelte i alginatet og le...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage