0 projects

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

Reduce, Reuse, Recycle; Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje

Re3-Plast prosjektet skal utvikle teknologier og løsninger som vil redusere forbruket, øke gjenbruk samt øke gjenvinningen av plastemballasje til bruk i ny matemballasje. Matemballasje utgjør den største andelen av plastavfall fra husholdningene, med et stort potensial for ressursutnyttelse ved...

Awarded: NOK 44.1 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

From Gene to Bread: Building knowledge and exploiting technology to achieve high wheat self-sufficiency in Norway

Gene2Bread prosjekt skal bidra til å øke selvforsyningsgraden av mathvete i de kommende årene. Prosjektet skal identifisere gener som gir stabilt høy avling og proteininnhold, og som kan tas i bruk i sortsforedlingen. I tillegg skal vi undersøke om steds- og sortsspesifikk nitrogengjødsling baser...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Processed foods and colorectal cancer: Effect of protein source, processing and dietary patterns

I 2015 kategoriserte the International Agency for Research on Cancer (IARC) bearbeidet kjøtt som kreftfremkallende for mennesker. Assosiasjonene som IARC baserte sin konklusjon på er hovedsakelig basert på data hentet fra epidemiologiske studier i populasjoner som har et vestlig kosthold preget a...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Bread Rescuers: Redusert brødsvinn gjennom innovative forretnings- og forbrukerstrategier

I Norge kastes det ca. 300.000 brød hver dag, noe som utgjør 18 % av matsvinnet i husholdningene og 42 % av matsvinnet i dagligvarehandelen. Brødsvinn er negativt for nasjonale og internasjonale bærekraftsmål, samt nasjonale mål om økt selvforsyningsgrad. Brød er også en viktig del av vårt kostho...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Industrial-scale production of diatoxanthin – a high-value product from microalgae with anti-cancer and anti-inflammation properties

I DIATOX vil vi geneditere mikroalger for å muliggjøre industriell produksjon av det sjeldne pigmentet diatoxanthin. Forskning tyder på at diatoxanthin har antioksidant- og anti-inflammatoriske egenskaper, og i tillegg egenskaper som potensielt kan forhindre kreftutvikling. Diatoxanthin finnes k...

Awarded: NOK 14.3 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Ukjent Fylke

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

ERA-NET: (FORSTERK) Quality assessments and preservation of cultivated seaweed (QualiSea_Diss)

QualiSea_Diss har som mål å styrke resultatformidlingen fra ERA BlueBio-prosjektet "QualiSea" (Nye metoder for kvalitetskontroll og optimalisering av forsyningskjeden for dyrket tare til mat og fôr, for økt kvalitet og bærekraft). I QualiSea er ett av målene å utvikle energi- og kostnadseffektive...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

From Awareness to Engagement: Young Consumers in a Sustainable Food System

FATE vil følge unge forbrukere og skolekantiner som skal over til mer bærekraftig drift, for å studere hvordan best fasilitere overgangen og oppfordre til bærekraftig engasjement. Matsystemene trenger en omveltning og unge forbrukere kan spille en viktig rolle ved å gå foran som eksempler for re...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

Rapid-Mast: Culture-free mastitis test in bovine samples

...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey er en ny metode for verdiskaping av biprodukter innen meieriindustrien. Bruken av EpiWhey vil transformere produksjonen av epilaktose ved å muliggjøre en kostnadseffektiv og bærekraftig produksjon i en ny to-trinns patentert prosess. Det er for tiden få metoder for å fullt ut utnytte den ...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

BacPress - active packing technology to increase food shelf life

BacPress-teknologien løser behovet for maksimal produktkvalitet, økt holdbarhet og matsikkerhet, ved å utnytte allerede tilgjengelig utstyr og ny vitenskapelig kunnskap. BacPress kombinerer proprietære antimikrobielle stoffer og høytrykksbehandling for å oppnå optimal produktkvalitet som vil oppr...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Ukjent Fylke

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

SPORE NANOFIBER: Exploring novel extremely heat and chemically resilient nanofibers expressed on bacterial spores

Evnen til å lage sporer er en bemerkelsesverdig overlevelsesstrategi som benyttes av mange bakteriearter. Sporer av arten Bacillus cereus er til stort besvær for matindustri og annen industri, samt innen medisin og bioforsvar. Sporene er dekorert med mikrometer lange, og noen få nanometer brede, ...

Awarded: NOK 9.6 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

ERA-NET: (FORSTERK) SIDESTREAM_DISS

SIDESTREAM_DISS aims at disseminating SIDESTREAM results during the most important meeting of key players in the European aquaculture business, research, and policy. The annual conference of the European Aquaculture Society is the largest gathering of professionals active in European aquaculture....

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2023

Location: Ukjent Fylke

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: ARRIVAL of cellular agriculture- Enabling biotechnology for future food production

Den globale matproduksjonen må øke med mer enn 60 % innen 2050, denne maten må produseres mer bærekraftig og med full utnyttelse av råvarene. For å bidra til dette vil vi bruke Cellular Agriculture (CellAg) som en ny, muliggjørende og fundamentalt annerledes teknologi for å produsere mat. Målet i...

Awarded: NOK 20.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: (FORSTERK) BlueBio, Soundwaves as a platform for communication of three-dimensional data sets, BlueCC

Soundscapes er et innovativt kommunikasjonsprosjekt hvor målet er å ta store mengder forskningsdata som har blitt generert i et enkelt prosjekt og presentere dem som lyder i stedet for den mer tradisjonelle visuelle presentasjonen. Dette skal vi få til gjennom å utnytte en viktig egenskap med da...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2023

Location: Ukjent Fylke

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET:(FORSTERK) BlueBio Sumafood_BCOM Commercial production of marine ingredients from Rest Raw Material

Restråstoff oppstår overalt hvor vi foredler eller prosesserer næringsmidler, og i fiskeindustrien handler det i stor grad om innmat og avskjær etter sløying og filetering av fisk. I Norge har vi lange tradisjoner med å ta vare på restråstoffet, også i industriell skala, men veldig lite av restrå...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Ukjent Fylke

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

ERA-NET: (FORSTERK) Workshop in the use of FT-IR for evaluating humification in marine-based composts

Humusstoffer, inkludert humussyre (HA) og fulvinsyre (FA), er gunstige for jord- og plantehelsen og fungerer som karbonlager. De finnes naturlig i jord og vann og dannes gjennom en kombinasjon av kjemiske og biologiske prosesser når organisk materiale brytes ned. Humusstoffer dannes også under ko...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2024

Location: Ukjent Fylke

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

Recyclable food contact packaging based on recycled fiber and removable barrier

Det er et økende fokus og ønske om å redusere plastmatemballasje. Over 60% av europeiske forbrukerne anser cellulosebaserte materialer som papir og papp som "grønnere" alternativer enn plast. Fiberbaserte materialer har imidlertid dårligere barriereegenskaper enn plast og vil trekke til seg vann...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

SenseInside: Handheld NIR instrument for sub-surface food quality assessment

SINTEF og Nofima har tidligere utviklet, testet, og verifisert en prototype for raske og berøringsfrie kvalitetsmålinger som kan brukes til blant annet bestemmelse av kjøttinnhold i kongekrabbe, vanninnhold i klippfisk, fettinnhold i hel fisk og sukkerinnhold i jordbær. SenseInside har som mål å ...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Ukjent Fylke

ENERGIX-Stort program energi

Fast discovery of new functional materials for greening industry

For at industrien skal oppnå karbonnøytralitet innen 2050 der fossilt brensel erstattes som råstoff og energikilde, må mange nye funksjonelle materialer utvikles. Den klassiske tilnærmingen til materialutvikling har vært screeningsprogrammer der et begrenset antall materialer syntetiseres og test...

Awarded: NOK 11.3 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Siderspråk og produktdifferensiering

Eit eige siderspråk tilpassa norsk sider har vore etterspurt frå næringa. I prosjektet skal det utviklast eit verktøy (aromahjul) for å setje ord på kva sideren smakar. Verktøyet skal nyttast både i kommunikasjon mellom produsentar og kundar, mellom vinkelnarar og restaurantgjestar, og dessutan i...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Ukjent Fylke

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

New products from cultivated seaweed for blue-green value-chains

Det grønne skiftet innebærer blant annet en overgang fra bruk av fossile til fornybare ressurser. Det betyr at vi i større grad enn før må basere oss på biologisk material – biomasse - som dyrkes på et så lavt nivå som mulig i næringskjeden. Makroalger – som tang og tare – kan dyrkes i havet og f...

Awarded: NOK 30.0 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Next generation food packaging materials - wood fibre based packaging with biobased water and gas barriers

I NxtBarr-prosjektet er målet å utvikle matvareemballasje som ivaretar matsikkerhet samtidig som bruken av ikke-nedbrytbar plast unngås. Emballasje som er i direkte kontakt med drikke og vannholdig mat (primæremballasje) er i dag ofte av plast, siden plast har utmerket barriere mot vann. Selv fi...

Awarded: NOK 5.6 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Forebyggende effekt ved daglig Jarlsberg inntak mot beinskjørhet og redusert bein helse til risikopasienter og aktive skiløpere

Beinskjørhet er en folkesykdom og rammer først og fremst eldre kvinner. Idrettsutøvere som syklister og langrennsløpere er utsatt for tretthetsbrudd. De eldre får tap av beinmasse etter overgangsalder. Brudd grunnet beinskjørhet er smertefullt, og eksempelvis lårhalsbrudd har stor grad av dødelig...

Awarded: NOK 6.7 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Ukjent Fylke

RBGRUNTEKN-Res.bas.grunnbev.tekn-ind.inst

Grunnbevilgning - RISE PFI

...

Awarded: NOK 7.6 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable, competitive and optimised milder processed foods with simpler ingredient lists (SOUP)

Meningene spriker om hva slags mat som er sunn, hva som er bærekraftig og hvordan maten vi spiser skal produseres. Uklare definisjoner og kategoriseringer, som f.eks. «ultraprosessert mat» (UPM), kan bidra til forvirring hos forbrukerne om hva som er gode valg. Matvarebransjen ønsker å produsere ...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Ukjent Fylke

RETUR-EU-Retur-EU

RETUR-EU RISE PFI

...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2023-2030

Location: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Tailor-making specialized collagen peptides for high-end markets using by-products from the Norwegian poultry and salmon industry

Bioprosessering av proteinrike restråstoffer fra matindustrien har blitt et viktig og voksende næringssegment i Norge. Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH) er en fleksibel prosesseringsmetode som brukes stadig oftere på dette feltet. Her brukes spesifikke enzymer for å lage peptidprodukter med poten...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Ukjent Fylke

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Synergy of blue-green sectors for resilient biomass prod.-processing to develop sust. feed ingredients for European aquaculture

Akvakultur har den hurtigst voksende produksjonen av animalsk protein i verden. Få andre metoder kan fremstille animalsk protein mer effektivt. Produksjonen krever mindre fôr, vann og landområder og har et lavere karbonfotavtrykk enn landbasert husdyrproduksjon. Akvakultur har også et stort poten...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

Fully Automated Ultrasonication Robot for Homogenization of Biomass Samples

Probe ultralydsonikatorer er mye brukt til homogenisering eller desintegrasjon av alle typer biomasseprøve i næringsmiddelindustrien, kjemisk industri og forskningslaboratorier. De fleste av sonikatorene håndteres fortsatt manuelt av høyt kvalifiserte teknikere per i dag. Nåværende robotløsninger...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable increases in market share of Norwegian grown onions by utilizing side streams and improved shelf life of peeled onions.

Målet med prosjektet er å øke markedsandelen til norsk løk ved bruk av sidestrømmer for utvikling av nye produkter og ved å øke kvaliteten og holdbarheten til skrellet løk. Sidestrømmene inkludere løk av uønsket størrelse, og tørre skjell fra skrellet løk. Ved utvikling av nye produkter som løkol...

Awarded: NOK 5.7 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Ukjent Fylke