0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bioactive phytochemicals (flavonoids) in fruit and vegetables: storage, processing and rapid sensor-based analytical methods

The population in northern Europe, and especially in Norway, has a very low comsumption of fruit and vegetables. There is substantial evidence that a large intake is related to a reduced risk of cancer and cardiovascular diseases, probably because fruit a nd vegetables contain bioactive constitue...

Awarded: NOK 6.3 mill.

Project Period: 2002-2006

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Optimalt vekstskifte for sikker økologisk grønnsaksproduksjon.

I dag foregår kun 1,5 prosent av grønnsakproduksjonen etter økologiske retningslinjer. Det er således langt fram til de politiske målsettingene om 15 prosent dekning med økologisk dyrkede grønnsaker. Skal dette lykkes må flere av våre dyktigste "konvensjonelle" grønnsakdyrkere legge om sin drift ...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Tilgang på sink, mangan og kopper innen økologisk mat- og fôrkornproduksjon på Sør-Østlandet

Prosjektet tar sikte på å kvantifisrere det potensialet jordas stedegne mineralmateriale har til å forsyne kornplantene med mikronæringsstoffene sink, mangan og kopper. En ønsker å utvikle metoder som gjør at mikronæringsstoffene i jorda kan utnyttes bedr e. <.zeta.> bruke vekster med dyptgående ...

Awarded: NOK 2.9 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Development of new antimicrobial agents: Structure-Function Analysis and Construction of Antimicrobial Peptides

Antimicrobial peptides are produced by nearly all organisms - from bacteria to humans. These peptides may be developed into useful antimicrobial drugs and additives in food and animal feed. However, lack of insight into peptide-cell interactions and struc tural features (on peptides and target ce...

Awarded: NOK 14.3 mill.

Project Period: 2002-2009

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Markedstilpasset produksjon og optimal utnyttelse av norsk fôrkorn

Hovedmålsettingen med dette 5-årige forsknings- og utviklingsprogrammet er å bedre matvaresikkerheten ved å øke andelen av egenproduserte kraftfôrråvarer til våre tradisjonelle husdyr og redusere faren for overproduksjon av fôrkorn. Denne målsettingen kan oppnås ved: 1. <.ze...

Awarded: NOK 35.8 mill.

Project Period: 2002-2009

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Mineralisering av karbon og nitrogen etter pløying av eng.

Pløying av eng kan skape ekstreme situasjoner med omsyn til utvasking av N og problem knytt til vurdering av næringsforsyning. I økologisk drift er god utnytting av tilgjengelege N-ressursar viktig fordi N oftast er avgrensande for plantevekst og fordi mi ljøaspektet er viktig. Prosjektet skal k...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Mat og miljøgifter. Risikable kostvaner til hvilken pris? Effekten av miljøgifter på barns helse MH 155749

Miljøgifter overføres til barnet i fosterlivet og gjennom morsmelken, og kan ha negative og irreversible effekter på forsterutviklingen. Hormonelle, immunomodelerende og nevropsykologiske effekter er blant annet dokumentert men vår kunnskap om de enkelte miljøgifter på fosteret og barns helse er...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2002-2006

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Repeated clover subcropping as a strategy for commercial organic grain production

New EC regulations will exclude the use of conventionally grown fodder in organic animal husbandry from 2005. According to the Norwegian Ministry of Agriculture, there is therefore an urgent need to increase the production and trade of grains. Shortage of organic grains on the trade marked will ...

Awarded: NOK 3.2 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Rånesmak - genetiske alternativer til kastrering

Smågris av hannkjønn kastreres rutinemessig i Norge og mange andre land for å unngå smak av råne på svinekjøtt. Flertallet p~ Stortinget ønsker på sikt et lovforbud mot kastrering og Norsvin har vedtatt å arbeide for at kastrering skal kunne unngås. Med b akgrunn i dette ønsker Norsvin å undersøk...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2002-2006

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Biometrical and economic models for a joint breeding program in dairy cattle based on the Nordic breeding profile - NKJ nr 114

The background of the project is that we see a need for the Nordic cattle breeds to join forces in order to be competitive in an international market, thus also making it possible to conserve the genetic resources that the breeds constitute. The main diff erence between Nordic countries and other...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2002-2006

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Pathogenesis and epidemiology of sheep scrapie.

Det strategiske programmet vil frambringe ny og viktig informasjon når det gjelder patogenese og epedemiologi ved scrapie hos sau. Det vil ta for seg områder som diagnose, subklinisk infeksjon, selektiv avl, mikroskopiske sykdomsrelaterte forandringer og spredning av PrPSc fra opptak av infisert ...

Awarded: NOK 27.8 mill.

Project Period: 2002-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Industrial biostatistics network. Efficient handling of raw materials in industry

Sammendrag Increased international competition makes it crucial for industry to utilise raw materials as efficiently as possible. In all situations the focus is to produce stable and high quality end products for as low price as possible. This is a compl ex task, which needs competence in many a...

Awarded: NOK 15.2 mill.

Project Period: 2001-2006

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fettsyrer og andre komponenter fra melk, og risiko for hjete- og karsykdommer

TINE er markedsleder i Norge når det gjelder melkeprodukter. Høyt inntak av melkeprodukter er satt i sammenheng med hjerte- og karsykdommer til tross for at enkelte studier viser motsatt sammenheng mellom inntak av melkeprodukter og kardiovaskulære risiko faktorer. I de seinere år er det stilt sp...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2001-2006

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kartlegging og analyse av en viktig forurenser i næringsmidler: Bacillus cereus

En viktig faktor i kampen for å bedre matvaresikkerhet er å øke vår kunnskap om og forståelse av bakterier og bakterieforurensere i næringsmidler - for derved bedre å kunne forebygge og sette inn mer spesifikke tiltak.Bacillus cereus er en av de vanligste bakteriene som forurenser matvarer og me...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2001-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Development of DNA-microarray technology for functional genomics related to food-production and food quality

De siste 5 årene har vært genomenes tidsalder. For fem år siden var det første bakteriegenomet ferdig sekvensert, nå er den første skissen av menneskegenomet klart. I prosjektet ønsker vi å utnytte det enorme genmateriale som nå er tilgjengelig , til å be svare sentrale spørsmål vedrørende matkva...

Awarded: NOK 11.0 mill.

Project Period: 2001-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Protein produsert fra naturgass - en ny fôrressurs for fisk og husdyr

Produksjon av protein fra naturgass (encelleprotein -BioProtein)har stort potensiale for verdiskapningen gjennom bruk i fôr til fisk og husdyr. Konvertering av naturgass på land til BioProtein representerer stor verdiøkning sammenlignet med eksportverdien av gassen. Forskningen hittil har vist a...

Awarded: NOK 14.6 mill.

Project Period: 2001-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Predictive model synthesis of plant-insect interactions

We want to study plant-insect interactions and to identify plant genes involved in defence against insects and plant produced chemicals attracting or repelling insects. Herbivory represents billions of kroner in crop losses and gains every year, and envir onmental and health problems due to the e...

Awarded: NOK 12.6 mill.

Project Period: 2001-2007

Location: Trøndelag - Trööndelage