0 projects

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Seminar på Frøya i mai 2016; hva behøves for å utføre risikovurdering av nyere fremmedstoffer i sjømat

Seminaret skal belyse hva som behøves av kunnskap for å utføre risikovurdering av fremmedstoffer i sjømat. Dette gjøres med resultater fra et pågående EU-prosjekt om emnet, samt debatt med representanter fra Mattilsynet, Vitenskapskomiteen og norsk sjømatnæring. Arrangementet gjennomføres i sama...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2016-2016

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Novel-type vaccine against food allergy (ALLERVACC)

ALLERVACC er et konsept for immunspesifikk behandling (immunterapi) av matallergi i form av et kunstig framstilt protein. Molekylet består av to sammenkoblede proteiner; (1) en ligand som hemmer kroppens immunologiske reaksjon og (2) et allergen som vil styre molekylet mot celler som har spesifis...

Awarded: NOK 10.9 mill.

Project Period: 2013-2017

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Development of tools for product control and human risk evaluation in fishery value chains (208234)

In 2009, The Panel on Biological Hazards of the European Food Safety Authority (EFSA) established a WG to consider the possible risks following the presence of parasites or parasite related potentially hazardous substances in seafood. Given Norways import ance as a fish export nation, it is impor...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food restrictions of allergic patients resolved by a novel type vaccine.

The project aims to improve the diagnostic tools for food allergy and the methods of detection of allergens in foods and, most importantly, to investigate a vaccine for food allergy. The current diagnostic tools include skin tests in which food extracts are applied to the skin. These methods are...

Awarded: NOK 4.4 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Akershus

PES-EUR-Prosjektetablererstøtte Eureka

Vaccibody against food allergy

...

Awarded: NOK 0.10 mill.

Project Period: 2007-2007

Location: Oslo

INT-BILAT-BILAT-ordningen

USA-joint initiative in food safety: The development of a project proposal on LC-MS/MS for the determination of low levels of food allergens

I en normal populasjon lider 2-5% av befolkningen av matallergi, og blant barn er frekvensen enda høyere (5-7%). En matallergiker må unngå all mat med allergene proteiner og er helt avhengig av at innholdsdeklarasjonen til ferdigfabrikert mat er korrekt. Regelverket for deklarasjon av matallergen...

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2007-2008

Location: Akershus

SIP-LMD-SIP finansiert av Landbruksog matdepartementet

Development of a co-ordinated research programme into food allergen identification, quantification, modification and in vivo responses

There are increasing concerns in the area of food allergy. More specific knowledge is needed with regard to foods and components of food that induce allergic reactions and the mechanisms that explain how these reactions are generated and sustained. This p rogramme will therefore establish an anim...

Awarded: NOK 11.8 mill.

Project Period: 2003-2008

Location: Akershus