0 projects

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Exome sequencing in Atlantic salmon

Development of an exon capture array for Atlantic salmon will be an important tool for large-scale characterization of exonic sequences and gene copy number variation (CNV) in both Atlantic salmon and the closely related brown trout. Obvious applications of the array are improved accuracy in var...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2012-2016

Location: Akershus

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Økt verdi av linefanget restråstoff

Det er gjennomført 2 tokter ombord i MS Frøyanes i prosjektet, en i mars 2013 og en i mai 2014. Da fartøyet var i fiske i fjerne strøk var det ikke mulig å gjennomføre toktet i 2014 under ordinært fiske. Dette ga derimot mulighet til å teste ut fabrikken ombord under bedre forhold en under ordi...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2012-2016

Location: Vestland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Bilateral collaboration on Industrial Biotechnology between Norway and UK

Our project aim to develop research collaborations on enzyme discovery and industrial biocatalysis with two distinct research centres and a multinational company located in the UK. The emerging biobased industry can benefit from enzymes capable of operat ing under a range of conditions including...

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2012-2013

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Konferanse: Kvalitet på geitmelk

...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2012-2013

Location: Akershus

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Fraksjonert uttak og sortering av restråstoff fra NVG-sild

Dagens fileteringsindustri for sild har behov for et system der uttak og oppsamling av fraksjoner fra restråstoff etter fileteringen gjøres automatisk. Et slikt system kan gi en bedre utnyttelse av de enkelte fraksjoner enn det som er mulig med samfengt r estråstoff brukt til ensilering/forproduk...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2012-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Patogeners dynamikk langs verdikjeden

Ialt er det utført 6 hovedforsøk og 3 pilotforsøk i forkant av hovedforsøkene for to dyreslag. WP 1: Kvantitativ analyse av bakteriers dynamikk langs verdikjeden. Hovedforsøket for storfe ble utført i et slakteri på vestlandet i januar 2013. Det var høyere E. coli verdier på huden av skitne dyr e...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2012-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

INFORMED- Increased Efficiency: Moving from Assumed Quality to Online Measurement and Process Control

Prosjektet INFORMED har jobbet med utfordringer innen områdene online overvåking og prosesstyring i matvareindustrien. Konsortsiet identifiserte sentrale måletekniske utfordringer og nye teknologiske verktøy som kunne gi muligheter på kort og lang sikt. Målet i dette prosjektet var å utvikle tre ...

Awarded: NOK 7.6 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Developing concepts for food products appealing to Nordic consumers

Funnene fra dette prosjektet viser at det er en rekke ulike årsaker bak forbrukers valg av norsk mat fremfor importert. I innsiktsfasen ble det innhentet oversikt over litteraturen og status på forskningsfeltet. I den kvalitative studien ble det funnet at disse årsakene kan deles opp i de to hove...

Awarded: NOK 1.3 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Konferanse: MeetEat 2011 (saksdokumenter ligger i prosjekt 217068)

...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2011-2011

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Omega-3 tablets

Omega-3 omsettes i dag i form av ren olje, softgel kapsler eller som pulver. Omega-3 tabletter er per i dag ikke på markedet, hverken som kosttilskudd eller farmasøytisk preparat. Omega-3 i pulver har eksistert som formulering i noen år, først og fremst rettet mot markedet for funksjonell mat. Fe...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic II Authentic Food

Gjennom første del av prosjektet har hovedoppgaven til WP7 vært å delta i møter, diskusjoner omkring datainnsamling, utarbeidelse av retningslinjer og maler for datainnlevering og utarbeidelse av maler for registrering av data. Gjennom siste del av prosjektet, har WP7 mottatt data fra WP3, WP4...

Awarded: NOK 1.3 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Konferanse: Applications of EPCIS in food supply chain management

...

Awarded: NOK 17,999

Project Period: 2011-2012

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Forskningsinnovasjoner i Norske Gartneri produkter, FING

Prosjektdeltakerene ser at det vil kunne bli produsert høyverdi-produkter av grønnsaker som i dag går til dyrefor eller simpelthen blir dumpet. Avhengig av ulike sorter og årsvariasjoner vil svinnprosenten variere for veksthusgrønnsaker i Norske gartnerie r, men det er enighet om at det kan være ...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Rogaland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Emulsjoner fra et gastronomisk ståsted. Basale studier og innovasjon.

Denne doktorgraden har blitt gjennomført innen feltet molekylær gastronomi, og er den første innen dette feltet i Norge. Molekylær gastronomi er den delen av matvitenskapen som undersøker småskala matproduksjon, representert ved matlagning i hjemmet eller i restaurantkjøkken, og målet er å gi bed...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Konferanse: Partnerforum. Food & Health

...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2011-2011

Location: Vestland

GASSMAKS-Økt verdiskaping fra naturgass

From natural gas to sustainable food; improved process technology for optimal value creation of natural gas.

Prosjektet har til hensikt å utvikle gassbasert fermentering som en norske teknologi for produksjon av proteiner og kjemikalier med utgangspunkt i naturgass. Det pågående prosjektet har til hensikt å videreutvikle prosessen slik at produksjonen bli mer si kker og effektiv. I den siste perioden ha...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Høytrykksprosessering - skånsom prosess for trygg, sunn og smakfull mat

Målet for prosjektet var å gi de deltakende bedriftene oversikt over muligheter og kunnskap for å kunne ta i bruk høytrykksprosessering på eksisterende og nye produkter fra landbruksbaserte råvarer. Resultatene fra forsøk med bedriftenes egne produkter og modellproduktene har vist at HPP kan v...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering av nye, melkebaserte ingredienser fra fraksjonering av melk ved hjelp av filtreringsteknologi.

Disputasen fant sted 19/2, med stor suksess. Kommiteen som eksaminerte kandidaten bestod av opponentene dr. Thom Huppertz, NIZO, NL, og Prof. em. Anders Andren, SE, samt koordinator dr. Tove Devold, NMBU, NO. Forsvaret og diskusjonen var god, og stipendiaten fikk svært gode skussmål av sine oppon...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Skånsom varmebehandling av landbruksbasert mat vha vibrering under oppvarming for høyere kvalitet, nye produkter og lavere kostnader (Shaka)

Skånsom varmebehandling av næringsmidler i autoklav med vibrasjon ble lansert i 2007. Det finnes ikke gode, vitenskapelige arbeider på området, men det er påvist at teknologien har et stort potensiale for kvalitetsforbedring, i tillegg til besparelser på tid, areal og energiforbruk. Metoden er l...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimised fatty acid profile in pig meat.

For delmål 1 var målet å finne fettsyresammensetningen i IMF og spekk med NIRS. Vi analysert ~1200 råner for fettsyresammensetning i spekk. Det er brukt en nyutviklet metode for prøvepreparering av fett fra testrånene, og det er foretatt en utvida NIRS-analyse av fettsyresammensetningen i spekket...

Awarded: NOK 7.7 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimal verdikjede for ferskt lam

Prosjektets hovedmål er å utvikle et nytt, miljøvennlig konsept for prosessering, lagring og distribusjon av ferskt lam som ivaretar produktenes kvalitet og forlenger holdbarheten med 100% i forhold til dagens produksjon. Prosjektet har følgende delmål som i felleskap skal bidra til en energieffe...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Camelina - et nytt matoljeprodukt for konsumentmarkedet

Camelina - olje fra oljedodre (Camelina sativa) - skal bli det nye matoljeeventyret i Norge. Med sitt høye innhold av fettsyren alfa-linolensyre (30-36 %), noe som er minst 3 ganger så mye som i rapsolje, kan oljedodre bli en viktig omega-3 kilde. I till egg har oljedodre høyt innhold av vitamin...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Østfold

BIONÆR-Bionæringsprogram

Saltreduksjon gjennom prosess- og produktoptimalisering i næringsmiddelindustrien

Prosjekt SALTO, saltreduksjon gjennom prosess- og produktoptimalisering i næringsmiddelindustrien, er et samarbeid mellom Orkla Foods Norge, Mills, Ådne Espeland, TINE, Nofima, SINTEF Fiskeri og havbruk, SINTEF Materialer og kjemi, NMBU, Bioforsk, NHO Mat og drikke og KLF. Målet med FoU-aktivi...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Norske grønnsaker egnet til sous vide-produkter

Inntak av grønnsaker gir en positiv matopplevelse med farge, smak, variasjon og gunstige helseeffekter. Ved å øke tilgjengeligheten og kvaliteten hos grønne grønnsaker i varmretter, vil dette både føre til økt forbruk og økt norsk produksjon av denne gruppen grønnsaker, som har et høyt innhold av...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Skader og transportdød hos slaktekylling - betydning for dyrevelferd og produktkvalitet

«Skader og transportdødelighet» er et prosjekt etablert av norsk fjørfebransje for å få mer kunnskap om utfordringer knyttet til plukking og transport av slaktekylling, spesielt transportdødelighet og alvorlige vingeskader, men også beinhelse hos dyrene i tiden rett før slakting. Ny kunnskap gjør...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Eco-values as product quality attributes in manufacturing of agricultural food ingredients

Worldwide, a growing demand for green, healthy and ethically produced (i.e. eco-branded) food products is evident. Therefore, it is anticipated that eco-branded food products represent a substantial market opportunity. To accommodate to these market chang es, competition in international food mar...

Awarded: NOK 16.2 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Vestland

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

BIOPROSP 2011

...

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2011-2011

Location: Troms - Romsa - Tromssa

ENERGIX-Stort program energi

SET2: Deltakelse i Teknologiplattformer: Biofuels og RHC

Dette prosjektet vil søke å etablere Norge som en aktiv aktør innen bioenergi i Biofuels og RHC teknologiplattformene. SINTEF er meldt inn som deltaker i begge plattformene i 2010 og Øyvind Skreiberg ble observer i Styringskomitéen til RHC Plattformen o g stiller til valg i løpet av 2011. Judit...

Awarded: NOK 0.88 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

RENERGI-Fremtidens rene energisystemer

SET2: Bellonas deltakelse i European Biofuels Technology Platform samt drift av sekretariatet for Joint Task Force Bio-CCS

Det søkes om støtte til Bellonas deltakelse i EUs biobrenselplattform EBTP og tilhørende fora. Bellona er representert i EBTPs styre, samt i fire av plattformens fem arbeidsgrupper. EBTPs rolle er å gi Kommisjonen forskningsanbefalinger for EUs biobrense lforskning. Bellona skal opprette en nasj...

Awarded: NOK 0.37 mill.

Project Period: 2011-2011

Location: Oslo

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Samhanling i regi av VRI - Effekt på regionens innovasjon

SAMHANDLING I REGI AV VRI - Effekt på regionens innovasjon Flere i VRI har stilt følgende spørsmål: Virker VRI? Og i så fall, hvordan? Dette er sentrale spørsmål for både samhandlings- og forskningsprosjektet. Samtidig er de trolig de vanskeligste å besv are. Grunnen er at vi ikke har visst hvo...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Rogaland