0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic II Authentic Food

Gjennom første del av prosjektet har hovedoppgaven til WP7 vært å delta i møter, diskusjoner omkring datainnsamling, utarbeidelse av retningslinjer og maler for datainnlevering og utarbeidelse av maler for registrering av data. Gjennom siste del av prosjektet, har WP7 mottatt data fra WP3, WP4...

Awarded: NOK 1.3 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Akershus

NAERINGSPH-Nærings-phd

Omega-3 tablets

Omega-3 omsettes i dag i form av ren olje, softgel kapsler eller som pulver. Omega-3 tabletter er per i dag ikke på markedet, hverken som kosttilskudd eller farmasøytisk preparat. Omega-3 i pulver har eksistert som formulering i noen år, først og fremst rettet mot markedet for funksjonell mat. Fe...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Forskningsinnovasjoner i Norske Gartneri produkter, FING

Prosjektdeltakerene ser at det vil kunne bli produsert høyverdi-produkter av grønnsaker som i dag går til dyrefor eller simpelthen blir dumpet. Avhengig av ulike sorter og årsvariasjoner vil svinnprosenten variere for veksthusgrønnsaker i Norske gartnerie r, men det er enighet om at det kan være ...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Rogaland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Emulsjoner fra et gastronomisk ståsted. Basale studier og innovasjon.

Denne doktorgraden har blitt gjennomført innen feltet molekylær gastronomi, og er den første innen dette feltet i Norge. Molekylær gastronomi er den delen av matvitenskapen som undersøker småskala matproduksjon, representert ved matlagning i hjemmet eller i restaurantkjøkken, og målet er å gi bed...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Rogaland

GASSMAKS-Økt verdiskaping fra naturgass

From natural gas to sustainable food; improved process technology for optimal value creation of natural gas.

Prosjektet har til hensikt å utvikle gassbasert fermentering som en norske teknologi for produksjon av proteiner og kjemikalier med utgangspunkt i naturgass. Det pågående prosjektet har til hensikt å videreutvikle prosessen slik at produksjonen bli mer si kker og effektiv. I den siste perioden ha...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Konferanse: Partnerforum. Food & Health

...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2011-2011

Location: Vestland

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Skader og transportdød hos slaktekylling - betydning for dyrevelferd og produktkvalitet

«Skader og transportdødelighet» er et prosjekt etablert av norsk fjørfebransje for å få mer kunnskap om utfordringer knyttet til plukking og transport av slaktekylling, spesielt transportdødelighet og alvorlige vingeskader, men også beinhelse hos dyrene i tiden rett før slakting. Ny kunnskap gjør...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering av nye, melkebaserte ingredienser fra fraksjonering av melk ved hjelp av filtreringsteknologi.

Disputasen fant sted 19/2, med stor suksess. Kommiteen som eksaminerte kandidaten bestod av opponentene dr. Thom Huppertz, NIZO, NL, og Prof. em. Anders Andren, SE, samt koordinator dr. Tove Devold, NMBU, NO. Forsvaret og diskusjonen var god, og stipendiaten fikk svært gode skussmål av sine oppon...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Høytrykksprosessering - skånsom prosess for trygg, sunn og smakfull mat

Målet for prosjektet var å gi de deltakende bedriftene oversikt over muligheter og kunnskap for å kunne ta i bruk høytrykksprosessering på eksisterende og nye produkter fra landbruksbaserte råvarer. Resultatene fra forsøk med bedriftenes egne produkter og modellproduktene har vist at HPP kan v...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Camelina - et nytt matoljeprodukt for konsumentmarkedet

Camelina - olje fra oljedodre (Camelina sativa) - skal bli det nye matoljeeventyret i Norge. Med sitt høye innhold av fettsyren alfa-linolensyre (30-36 %), noe som er minst 3 ganger så mye som i rapsolje, kan oljedodre bli en viktig omega-3 kilde. I till egg har oljedodre høyt innhold av vitamin...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Østfold

BIONÆR-Bionæringsprogram

Saltreduksjon gjennom prosess- og produktoptimalisering i næringsmiddelindustrien

Prosjekt SALTO, saltreduksjon gjennom prosess- og produktoptimalisering i næringsmiddelindustrien, er et samarbeid mellom Orkla Foods Norge, Mills, Ådne Espeland, TINE, Nofima, SINTEF Fiskeri og havbruk, SINTEF Materialer og kjemi, NMBU, Bioforsk, NHO Mat og drikke og KLF. Målet med FoU-aktivi...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Norske grønnsaker egnet til sous vide-produkter

Inntak av grønnsaker gir en positiv matopplevelse med farge, smak, variasjon og gunstige helseeffekter. Ved å øke tilgjengeligheten og kvaliteten hos grønne grønnsaker i varmretter, vil dette både føre til økt forbruk og økt norsk produksjon av denne gruppen grønnsaker, som har et høyt innhold av...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Skånsom varmebehandling av landbruksbasert mat vha vibrering under oppvarming for høyere kvalitet, nye produkter og lavere kostnader (Shaka)

Skånsom varmebehandling av næringsmidler i autoklav med vibrasjon ble lansert i 2007. Det finnes ikke gode, vitenskapelige arbeider på området, men det er påvist at teknologien har et stort potensiale for kvalitetsforbedring, i tillegg til besparelser på tid, areal og energiforbruk. Metoden er l...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2011-2015

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimised fatty acid profile in pig meat.

For delmål 1 var målet å finne fettsyresammensetningen i IMF og spekk med NIRS. Vi analysert ~1200 råner for fettsyresammensetning i spekk. Det er brukt en nyutviklet metode for prøvepreparering av fett fra testrånene, og det er foretatt en utvida NIRS-analyse av fettsyresammensetningen i spekket...

Awarded: NOK 7.7 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimal verdikjede for ferskt lam

Prosjektets hovedmål er å utvikle et nytt, miljøvennlig konsept for prosessering, lagring og distribusjon av ferskt lam som ivaretar produktenes kvalitet og forlenger holdbarheten med 100% i forhold til dagens produksjon. Prosjektet har følgende delmål som i felleskap skal bidra til en energieffe...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Eco-values as product quality attributes in manufacturing of agricultural food ingredients

Worldwide, a growing demand for green, healthy and ethically produced (i.e. eco-branded) food products is evident. Therefore, it is anticipated that eco-branded food products represent a substantial market opportunity. To accommodate to these market chang es, competition in international food mar...

Awarded: NOK 16.2 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Vestland

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

BIOPROSP 2011

...

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2011-2011

Location: Troms - Romsa - Tromssa

ENERGIX-Stort program energi

SET2: Deltakelse i Teknologiplattformer: Biofuels og RHC

Dette prosjektet vil søke å etablere Norge som en aktiv aktør innen bioenergi i Biofuels og RHC teknologiplattformene. SINTEF er meldt inn som deltaker i begge plattformene i 2010 og Øyvind Skreiberg ble observer i Styringskomitéen til RHC Plattformen o g stiller til valg i løpet av 2011. Judit...

Awarded: NOK 0.85 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

RENERGI-Fremtidens rene energisystemer

SET2: Bellonas deltakelse i European Biofuels Technology Platform samt drift av sekretariatet for Joint Task Force Bio-CCS

Det søkes om støtte til Bellonas deltakelse i EUs biobrenselplattform EBTP og tilhørende fora. Bellona er representert i EBTPs styre, samt i fire av plattformens fem arbeidsgrupper. EBTPs rolle er å gi Kommisjonen forskningsanbefalinger for EUs biobrense lforskning. Bellona skal opprette en nasj...

Awarded: NOK 0.37 mill.

Project Period: 2011-2011

Location: Oslo

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Innovasjon og verdiskaping gjennom regional samhandling

VRI etterspør forskningsprosjekter som skal bidra til å skape og støtte regional innovasjon. IVERS-prosjektet vil respondere på utfordringen ved å utvikle en bedre forståelse av de sentrale karakteristikker ved innovasjonsprosesser innen og mellom aktører i industri, tjenesteyting og offentlig s...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Internasjonalt samarbeid Norge-USA-Canada innen bioprospektering

Den norske regjerningen har en uttalt målsetning om å satse på marin bioprospektering. Satsingen på bioprospektering har pågått gjennom flere år med støtte bl.a fra Norges forskningsråd. Så langt har mye av arbeidet vært fokusert rundt "screening" fasen d er forskerne leter etter bioaktive forbin...

Awarded: NOK 0.42 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Samhanling i regi av VRI - Effekt på regionens innovasjon

SAMHANDLING I REGI AV VRI - Effekt på regionens innovasjon Flere i VRI har stilt følgende spørsmål: Virker VRI? Og i så fall, hvordan? Dette er sentrale spørsmål for både samhandlings- og forskningsprosjektet. Samtidig er de trolig de vanskeligste å besv are. Grunnen er at vi ikke har visst hvo...

Awarded: NOK 3.2 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Rogaland

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Tverrfaglig innovasjonssatsning i Møre og Romsdal - samhandlngsprosjektet

Nærheten til og utnyttelsen av ressurser i havet er utgangspunktet for det meste av næringsutviklingen i Møre og Romsdal, med kunnskap som en stadig viktigere driveren i utviklingen. Maritim og marin sektor er de klart viktigste målt etter sysselsetting o g verdiskaping. Men også helsesektoren er...

Awarded: NOK 9.5 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Pandemic influenza A (H1N1) 2009 virus in pigs - infection dynamics, genetic variations and pathogenesis

En ny variant av influensa A H1N1, kjent som pandemisk H1N1-virus (pH1N1-09v) ble oppdaget våren 2009. I løpet av få måneder spredte viruset seg til alle kontinenter, og til både mennesker og dyr, spesielt svin. De norske svinebesetningene har tidligere vært fri for svine-influensavirus, men høst...

Awarded: NOK 11.2 mill.

Project Period: 2011-2016

Location: Akershus

NAERINGSPH-Nærings-phd

Ledelse i mjølkeproduksjonen

I delprosjekt ein vil vi intervjue 90 mjølkeprodusentar frå fem ulike regionar; Østlandet, Sør- Vestlandet, Sunnmøre, Nord- Trødelag og Nord- Noreg. Gjennom intervjua vil vi få mål på mjølkeprodusentane sin human-og sosialkapital, kva utfordringar dei har , samt attribusjonsmønsteret i problemdia...

Awarded: NOK 0.86 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Akershus

DIP-Design Pilot

Mesterkokkens hemmelighet - DP057

...

Awarded: NOK 0.27 mill.

Project Period: 2010-2011

Location: Oslo

DIP-Design Pilot

Dynamisk datostempling - Holdbarhetsindikator - DP009

...

Awarded: NOK 0.37 mill.

Project Period: 2010-2011

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Tryggere rakfisk med forutsigbar kvalitet

Det er 6 rakfiskprodusenter med i prosjektet. To av dem legger ned ishavsrøye; 1. en fra oppdrett på gården der fisken legges ned med lakesalting 2. den andre på fisk fra oppdrett i vesterålen med transport til Jevnaker der fisken legges ned med tørrsal ting. De 4 andre legger ned ørret: To med v...

Awarded: NOK 4.7 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Troms - Romsa - Tromssa

DIP-Design Pilot

FTS - Fisketransportsystem - DP077

...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2010-2011

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Healthy meals and prevention of lifestyle diseases

Det er i siste periode generert publiserbare resultater i alle arbeidspakker og flere artikler er under skriving. Prosjektdeltakerne har deltatt aktivt i EU Cost Action FA 1005 (http://www.cost-infogest.eu/) (4 møter) og det er etablert et forskningssamar beid med Institute of Food Research (IFR)...

Awarded: NOK 15.5 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa