0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

Genome-wide approaches to the genetic improvement of cattle, pigs and salmon

During the last decade, industry, research and funding rganisations have invested considerably into the development of molecular genetic technologies and resources with the expectation that information at the DNA level will lead to faster genetic gain tha n using phenotypic data alone. But as lon...

Awarded: NOK 4.7 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

The Spanish salt fish market and opportunities for the Norwegians

The objective of this project is to investigate the restructuring of the Spanish salt fish market and the adaptation of the Norwegian salt fish producers to this market. While exports of salt fish to Spain from other countries have grown considerably the Norwegians have lost market share the last...

Awarded: NOK 6.7 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Vestland

UTRED-Utredning

Kartlegging av landbruks- og matrelatert FoU 2007

...

Awarded: NOK 0.58 mill.

Project Period: 2008-2009

Location: Oslo

RENERGI-Fremtidens rene energisystemer

Innovative energiløsninger - Rensing av rejektvann for økt biogassproduksjon

Biogass har et stort og ubenyttet potensiale for kostnadseffektiv energiproduksjon med høy energigevinst basert på fornybare ressurser. Det er i dag økende anvendelse av biologiske energikonverteringsprosesser for gjenvinning og produksjon av ny fornybar energi. Stadig flere organiske materialer ...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 130: Reduktion af risikoen af fødevarebårne virus i de nordiske lande

...

Awarded: NOK 0.66 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

MILJØ2015-Norsk miljøforskning mot 2015

FORURENS: Environmental effects of the new low-calorie sweetener sucralose

Project summary. The project aims at understanding possible environmentally deleterious effects of the recenty introduced artificial sweetener sucralose. The registration of food-additives does not require any environmental risk assessment by envir onmental agencies. Consequently, there is...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Forbedring av produktkvalitet og økt potensial for norsk produksjon av storfekjøtt

Det er et langsiktig underskudd på storfekjøtt i det norske markedet. Dette har betydelige økonomiske konsekvenser for næring/industri. Mørhet er storfekjøttets største kvalitetsutfordring. Avlsmessig framgang for egenskapen vil øke konkurransekraften i f orhold til importert storfekjøtt. Prosjek...

Awarded: NOK 9.9 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Low Salt Products

All aktivitet i prosjektet er avsluttet med unntak av Kirsti Greiffs PhD-arbeid. Avhandligen skal etter planen leveres juni 2015. Den første artikkelen er godkjent, artikkel nr to sendes inn ila august. Artikkel nummer tre og fire skal sendes inn til vitenskapelige tidsskrift i løpet av høsten. I...

Awarded: NOK 11.3 mill.

Project Period: 2008-2014

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Potential of the European blueberry (Vaccinium myrtillus) for cultivation and industrial exploitation in Norway.

To day there are no industrial exploitation of the European blueberry (EB) in Norway, in contradiction to the highly exploited lowbush blueberry of Canada. However, the EB have a much higher content of biological compounds important for human health (ant ioxidants etc.). In addition it is regard...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Marine omega-3 fatty acids and health - use of systems biology in controlled dietary intervention studies

Intake of fatty fish and cod liver oil has been part of a healthy diet in Norway for many years due to the high availability of fish. Omega-3 fatty acids from cod liver oil are used by the Norwegian food industry to develop new healthy food for the consum ers. To understand the beneficial health ...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Formation of flavour components from PUFA and how these are influenced by the presence of molecular pro- and antioxidants and mitochondria

The project is a joint effort within The Food Alliance at Ås and within the coming NOFIMA Research group plus the participation of two food industries: NORTURA and TINE. The project focuses on generating more knowledge in the area of flavour formation in formulated food products containing differ...

Awarded: NOK 6.3 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

By-products from fruit and berry processing; a source of health promoting components?

Tittel: Optijuice: Biprodukter fra frukt og bær prosessering – en kilde til helsefrembringende komponenter? Mål: Utvikle fenolrike, naturlige og høyverdige matprodukter med fordelaktige biologiske egenskaper fra biprodukter etter frukt- og bærprosesserin g. Delmål 1) Optimalisere ekstraksjonen ...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effect of northern climate and postharvest conditions on health related properties of selected Brassica vegetables in Norway

Some previous studies have shown that certain vegetables grown at high northern latitudes with cool summers, long photoperiods and special solar radiation develop different quality than vegetables grown in the south. However, very little is known about ho w Brassica vegetables respond to differen...

Awarded: NOK 11.3 mill.

Project Period: 2008-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Healthy cheese: Influence of milk fat components on microbial activity and development of bioactive components in fat reduced cheese.

Prosjektet SUNN OST har skal danne et kunnskapsgrunnlag slik at oster med redusert fettinnhold med gode sensoriske egenskaper kan utvikles. Vi ønsker å øke forståelsen av hvordan melkefett og fettkulemembran komponenter (FKMK) påvirker mikrobiologisk veks t og metabolisme i ost, utvikle metoder f...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2008-2014

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Digestion studies of fatty acids and proteins in milk from different species - Effect on gut health

Gastro-intestinal infections are increasing in industrial countries and for certain diseases, e.g. diarrhoea caused by bacterial and viral infections, there is an increase in incidences that is described as having epidemic proportions. Detection of natura l components in foods that can replace an...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Akershus

RENERGI-Fremtidens rene energisystemer

Energiegffektiv avvanning og tørking av slam, vått avfall og faste biobrensler. Norsk deltakelse i IEA-annex.

Prosjektet består i norsk deltakelse i et IEA Annex under IETS; ?Energy Efficient Drying and Dewatering Technologies? og ledelse av Subtask B. Proposal for dette Annexet er vedlagt. Endelig beslutning om Annexet igangsettes skal avgjøres i ExCo-møte 8-9/1 1 i Amsterdam. Annexet er planlagt å løpe...

Awarded: NOK 0.12 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

TRACKING SOURCES OF MICROBIAL CONTAMINATION ALONG THE FOOD CHAIN BY FTIR SPECTROSCOPY

The food chain is becoming more and more complex since various products, materials, different processing steps etc. are involved, with the consequence that possible sources for microbial contamination are various. This complexity makes it difficult to tra ce microbial safety problems that occur i...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Innovative and attractive fish dishes (188389)

Attractive seafood dishes for large scale production are in minority among the dishes served in institutional households and industrial kitchens of the HoReCa segment. The seafood dishes present are characterised by low quality due to improper handling, p rocessing, packaging, storage conditions ...

Awarded: NOK 6.3 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Influence of polysaccharide based dietary fibre on gut microflora and human health-INFIGUT

This project aims at generating new knowledge about the influence of dietary fibres on the gut microflora and to document effects on the human health. The knowledge can be utilized as basis for dietary recommendations and form a basis for development of n ew, health promoting foods. The intesti...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Identification of plant foods and drinks available in the Norwegian marked that reduce oxidative stress and dampen inflammation

Oxidative stress is intimately involved in pathophysiology many chronic degenerative diseases such as cancer, cardiovascular diseases, diabetes, cataract as well as neurodegenerative diseases. Oxidative stress is also central to the theory of aging. We ar e therefore investigating the role of die...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Handel med oppdrettsfisk - hva er suksesskriteriene?

Prosjektet forkuserer på tre overordnede spørsmål.: 1) Hvilke grep har man gjort i eksporten av oppdrettsartene laks, pangasius og tilapia i det internasjonale markedet som har gjort at man har lykkes i å ekspandere eksporten både med hensyn til volum og marked? 2) Hvorfor har man ikke lykkes å f...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Ultra-high throughput sequencing platform

Recent technological breakthroughs making possible low cost ultra-high throughput gene sequencing (UTS) open up a new era within biology. It is now possible to sequence a bacterial genome in less than a week, a human chromosome in 3-4 weeks or generate m illions of metagenomic sequences in days....

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Oslo

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Salmon louse genome sequencing and functional studies on host parasite interactions

Copepods comprise the largest animal marine biomass but they have been poorly studied by molecular tools and no genome has so far been sequenced. Copepods are common as parasites on fishes and the salmon louse (Lepeophtheirus salmonis) is the most importa nt species in terms of economical signifi...

Awarded: NOK 6.0 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Døgngradindikator for temperaturfølsomme produkter: utvikling og testing av industriprototyp

TimeTemp strips måler døgngrader. En sterk blå fargesøyle brer seg gradvis over strippen, avhengig av tid og temperatur. Prosessen går sakte ved lav temperatur og raskt ved høy temperatur. Matvaren kan spises så lenge TT-strippen går dvs. viser et gjenvær ende lagringspotensial, kvalitetsgrensen,...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Oslo

HAVKYST-Havet og kysten

Antibiotics from the sea - a MabCent project

The emergence and spread of antimicrobial resistance in human pathogenic bacteria has fuelled the need for new antimicrobial compounds and new antibacterial strategies. Marine invertebrates represent a vast resource for discovering novel pharmaceutical co mpounds. Animals living in the Arctic Sea...

Awarded: NOK 7.3 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Quality Goat Milk for Cheese Production / Kvalitetsmjølk for kvit geitost

The pattern of consumption of goat milk in Norway is currently changing, and consumers are more inclined to cheese than whey products (brown cheese). This calls for an improvement of overall quality and especially of flavour and rennet coagulation propert ies of the milk. The present project will...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Fibre based packaging materials: Development of innovative and sustainable barrier concepts

The global urge for environmental sustainability is a strong driving force towards the development of new sustainable material concepts aiming at increased use of renewable materials. To satisfy the ever more demanding customers and convenience chains, th e food industry is in need of new packagi...

Awarded: NOK 16.5 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Automatisk retningsbestemt innmating av laks til elektrobedøvning, avlivet ved bløgging og retningsorientert posisjonert bløgget laks

Avliving av fisk vil i fremtiden være gjenstand for videre utvikling av gjennomføringsmetode. Regelverket er endret og endringene trer i kraft i nær fremtid. Det er variasjon i resultatene fra avlivingsprosessene på grunn av menneskelige og teknologiske s vakheter. Med økende krav til oppfyllelse...

Awarded: NOK 5.8 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Møre og Romsdal

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt utnyttelse av hode/skallfraksjonen av reker til mat, bioaktive peptider og verdifulle næringsingredienser

Chitinet utgjør bare ca 24 % av råstoffet, mens proteinet utgjør ca 36 %. Dette proteinet har høy næringsverdi og inneholder mange interessante bioaktive stoffer som kan bli verdifulle ingredienser i funksjonell mat. Skallet inneholder også det verdifulle fargestoffet astaxanthin som beskytter o...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Superkjølt distribusjon av matvarer

Superkjøling har vist seg å gi betydelig holdbarhetsforlengelser samt bedre kvalitet for svinekjøtt. Det etableres for tiden en ny linje ved Nortura Steinkjer hvor svinekjøttet superkjøles og lagres superkjølt frem til distribusjon. En ubrutt superkjøling sdistribusjon vil bidra til at man utnytt...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo