0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Avl for lammeslakt med optimal fettmengde

Gilde Norsk Kjøtt ønsker å videreutvikle Nor-X kjøttsau ved å sette større fokus på fett i tillegg til muskelmengde som har vært viktigste seleksjonskriterium for utvalg av avlsdyr til nå. Gilde ønsker å avle for en kjøttsau med god muskelvekst, men samti dig med en moderat/optimal mengde fett. D...

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Enteric viruses in food and environmental samples.

Shellfish, drinking water and vegetables are known vectors of enteric viruses as they are prone to sewage contamination. Sewage contain all enteric viruses that circulate in the population and a study in different treatment plants in Norway showed high le vels of several enteric viruses in treate...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2006-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Improved goat herd health - closing in on the goal

In Norway, caprine paratuberculosis is endemic in several regions in Norway and 5-10 % of the goat herds have official restrictions because of paratuberculosis. Thus, the disease can have a substantial negative impact on the economy of goat farming. In t he endemic regions, paratuberculosis has ...

Awarded: NOK 2.6 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Preservation of muscle food with dielectric heat and modified atmospheres

The prepared meal consumption in Europe and America is expected to double in ten years and strong opportunities are predicted in the crossover trend between health and convenience. For many products this can be met by maintaining the nutritional value thr ough minimal processing. Minimally proces...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2006-2009

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sheep Welfare in the Food Chain

Sheep production is of major importance and with future potential for Norwegian livestock industry as well as rural societies, landscape and culture. Sheep production represent on of the more extensive production forms and has been less subject to industr ialisation of the livestock production. H...

Awarded: NOK 9.3 mill.

Project Period: 2006-2012

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Stabil smak på potet - med forbrukeren i fokus

Prosjektet har en visjon om å skape poteter med god konkurransekraft gjennom et norsk særpreg. Forskningsspørsmålet vi stiller i den sammenhengen er: hvilke gode egenskaper kjennetegner norske poteter og hvordan kan vi styre disse egenskapene? I dette pro sjektet skal en skaffe ny kunnskap om for...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Meatvision

Meatvision følger verdikjen fra slakt via stykningsdeler og farse til ferdig produkt. Ideen er å bruke online målinger til dynamisk styring av varestrøm, samt optimering av resepter og produksjonsprosesser. Utviklingen i ny sensorteknologi og nye målemet oder har gjort at man må tenke fullstendi...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Oslo

SIP-LMD-SIP finansiert av Landbruksog matdepartementet

Improving preparedness through research

The goal of the National Veterinary Institute (NVI) is deliver decision support of good quality for decisions made within the area of animal health and welfare and food safety. According to the political signals and the needs seen, the NVI will intensify the work on preparedness related to all it...

Awarded: NOK 12.5 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Overvekt, insulinresistens og inflammasjon i relasjon til fettinntak og fettkvalitet

Det er en stadig økende forekomst av overvekt og type 2 diabetes mellitus i Norge og verden forøvrig. Som produsent av næringsmidler med høyt innhold av fett ønsker Mills å få økt kunnskap om fettets betydning for disse sykdommene med det formål å kunne u tvikle produkter som har forebyggende eff...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Norske kvalitetsplommer - friske fram til forbrukar

Det er sterk konkurranse i fruktmarknaden, men alle dei store omsetningskjedene i Norge meiner dei kan selja meir storfrukta norske kvalitetsplommer. Hovudutfordringa i dei næraste åra er å sikra høg kvalitet og jamn mogning av dei marknadsførde plommene. Dette krev at dyrkarane haustar til ret...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2006-2009

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bevaring av ernæringsverdi i sjømat med fokus på hele verdikjeden

Sammendrag Sjømat bidrar positivt til kostholdet ved tilførsel av lettfordøyelig protein, omega-3 fettsyrer og ulike vitaminer og mineraler. Rogn har dessuten et høyt innhold av fosfolipider som er vist å ha positive helseeffekter. Dessverre er det ofte et problem at produktene raskt forringes p...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2006-2009

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 125 Torward a standard for microarray-based characterization os Salmonella isolates: A novel tool in risk assessments

8. Summary of the project plan (background, research methods, goals, timetable): Salmonella-induced enterocolitis in humans is an important food-safety issue. Efforts continue to assess the genomic variation among environmental, veterinary, and clinical i solates in order to trace the infections ...

Awarded: NOK 0.75 mill.

Project Period: 2006-2009

Location: Akershus

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Løsdrift for mjølkeproduksjon hos ku.

Prosjektet har som mål å frambringe nye kunnskaper om tekniske og funksjonelle forhold ved løsdriftsfjøs som har betydning for dyras helse og velferd, og som gir mulighet for lavere bygge- og driftskostnader. Hovedfokus vil være planløsninger og handterin gslinjer, golv og gjødselhandtering, samt...

Awarded: NOK 16.0 mill.

Project Period: 2005-2010

Location: Oslo

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Trygg mat frå småskala landbruksproduksjon

I ei tid med stadig større press på den tradisjonelle landbruksproduksjonen har mange sett etter alternative produksjonar som kan auka verdiskapinga på bygdene. Alt nå finst det døme på vellukka småskalaproduksjonar som skaper inntekt og arbeidsplassar ut i frå små ressursar. Mange ser på slike ...

Awarded: NOK 12.4 mill.

Project Period: 2005-2010

Location: Akershus

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Effekt av fôrsammensetning og slaktetidspunkt på tilvekst, fôrutnytting, slaktekvalitet, beinhelse og etisk produksjon hos slaktekylling

Forbedringer på fôr, dyremateriale og mannagement har ført til raskere tilvekst og bedre fôrutnytting i slaktekyllingproduksjon. Samtidig har slakteladeren blitt redusert for å tilfredsstille markedet på hel grillet kylling som i dag ligger på ca 950 gram . Dette har ført til at mange kull nå sla...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2005-2011

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Soft flesh problems in farmed marine fish

Several factors such as the amount and quality of the feed, harvesting and slaughtering methods, and storage time after slaughter, can affect both technological and sensory properties of the fish fillet. Several factors such as the amount and quality of the feed, harvesting and slaughtering meth...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2005-2012

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Testikkelaktivitet hos råne relatert til forekomst av androstenon i fett.

Kjønnslukt fra produkter av ukastrert hanngris skyldes høye konsentrasjoner av androstenon og skatol i fettet. Undersøkelen gjennomføres på dyr som inngår i Norsvins testingsprogram av råner. Grupper av råner med samme far vil bli undersøkt, eventuelt over flere generasjoner. Androstenon og te...

Awarded: NOK 10.4 mill.

Project Period: 2005-2009

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Betydning av produkt- og produksjonsinformasjon på evaluering av sjømat

Norsk fiskerinæring får nye påbud, krav og forventninger fra forbrukere om å merke sine råvarer og produkter med opprinnelse, produktinnhold og produksjonsmåter. Dette er med på å forsterke betydningen av kunnskap om hvordan og for hvem informasjon påvirk er evaluering og valg av deres produkter....

Awarded: NOK 3.4 mill.

Project Period: 2005-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Fysisk og sosialt miljø for geit

Formålet prosjektet er å undersøke geitas toleranse for lave temperaturer og effekt av liggeunderlag i enkle, uisolerte hus samt å undersøke hvordan gruppestørrelse, areal, antall eteplasser og sosialt stress gjennom omgruppering påvirker aggresjon, produ ksjon og reproduksjon. Det har vært en ...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2005-2013

Location: Akershus

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Added value products from barley

The main aim of the project is to exploit the functional properties and health benefits of barley by advanced analytical techniques, and develop processing methods that retain and promote these benefits. To do this barley, the most grown Norwegian grain, and brewer’s spent grain will be degraded ...

Awarded: NOK 10.7 mill.

Project Period: 2005-2009

Location: Akershus

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Beskytter melkeprodukter mot metabolsk syndrom?

...

Awarded: NOK 0.67 mill.

Project Period: 2005-2009

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Program for forbedret svinekjøtt og fettkvalitet gjennom fôr og genetikk.

Prosjektet setter fokus på forskning på noen av de mange faktorer som en antar vil påvirke kjøtt- og fettkvalitet på svin i de kommende år. Fordi Norge har verdens magreste gris og fordi fôrmidlene som brukes i svinefôringa er under sterk omstilling, reis es det nye forskningsspørsmål både for fô...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2004-2009

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Hurtige utsorteringsmetoder for råneslakt

Det er vedtatt i Stortinget at kastrering av gris ikke lenger vil være tillatt i Norge fra 2009. Problemet knyttet til produksjon av ukastrert hanngris er at en betydelig andel av slaktene vil være beheftet med uønsket rånelukt og rånesmak. Denne egenskap en er i hovedsak knyttet til slaktets inn...

Awarded: NOK 19.6 mill.

Project Period: 2004-2009

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Hanngris - fôring, drift og miljø

Prosjektet kombinerer stasjonsforsøk hvor nye tilnærmingsmåter testes ut under kontrollerte betingelser, med feltforsøk hvor en forsøker å implementere tiltak som har vist lovende resultater i tidligere forsøk, i ordinære norske besetninger. Prosjektet vi l kombinere forskjellige fôringsstrategie...

Awarded: NOK 13.2 mill.

Project Period: 2004-2009

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i matvarer - betydning for reproduksjon

Det er nylig avdekket at akrylamid dannes ved varmebehandling av matvarer med høyt stivelsesinnhold. I dyrestudier er det vist at akrylamid gir svulster, binder seg til og skader arvestoffet, og gir reproduksjonsskader. Vi har foreløpig liten kunnskap om i hvilket omfang befolkningen eksponeres f...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2004-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Rånekjøtt - forbrukeraspekter og ressursutnyttelse

Stortinget har vedtatt å forby kastrering av hanngris i Norge fra 2009. Hovedproblemet med kjøtt fra ukastrerte hanngriser (råner) er smak og lukt som av de fleste forbrukere oppfattes som svært negativt. Derfor har kastreringsforbudet enorme konsekvenser for næringen, og medfører mange nye og s...

Awarded: NOK 21.4 mill.

Project Period: 2004-2011

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Molekylærbiologiske studier av gram-positive bakterier: Funksjonell genomikk og anvendelse.

The overall goal of this project is to conduct fundamental research on lactic acid bacteria (LAB) and propionibacteria (PAB) and to exploit this research for the benefit of the food, medicinal and agricultural industry. To achieve this we will address the following four research themes, (1) meta...

Awarded: NOK 23.0 mill.

Project Period: 2004-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Endocrine disrupters (ED): Risk assessment for food quality and animal health

Akkumulering av hormonhermere i miljøet og overføring av disse stoffene til til dyr og mennesker er fokus for stadig større oppmerksomhet. Dette forskningsprogrammet retter oppmerksomheten mot dette problemkomplekset ved å undersøke mulige helseskadelige effekter ved biomakkumulering i vev som br...

Awarded: NOK 12.4 mill.

Project Period: 2004-2009

Location: Oslo

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Protein-protein interactions between infectious pancras virus proteins and host protein

In the post-genomic area new approaches have been developed to study and characterize protein functions in cells and organisms. One such strategy is the yeast two-hybrid system that can be used to generate complete protein interactions maps. Infectious pancreatic necrosis is one o the most thre...

Awarded: NOK 7.4 mill.

Project Period: 2004-2009

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

FUGE- Midt-regionen Søknad om regional støtte (Tilleggsbev. til prosjekt 152324/150)

...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2003-2009

Location: Trøndelag - Trööndelage