0 projects

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Qualidiff - Quality-based differentiation of salmon

Bakgrunnen for dette forskerprosjektet var (og fortsatt er) at norsk laks i hovedsak produseres og eksporteres som hel sløyd laks, som er en udifferensiert standardvare hvor pris i stor grad bestemmes av svingninger i tilbud og etterspørsel. Hovedmålet med Qualidiff var derfor å bidra til økt kon...

Awarded: NOK 11.1 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

DIV-INT-Annet internasjonalt samarbeid

Development of Nofima - Indian consortium for hilsa aquaculture in India.

Macher Raja, Ilish hilsa the king of fish, as known in Bangladesh is one of the world?s most cultural important fish. It is the national fish of Bangladesh and extremely popular in the Indian states of West Bengal, Orissa, Tripura and Assam, known by a wide variety of names, and perhaps consumed ...

Awarded: NOK 29,999

Project Period: 2017-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstilling til Nofima (2017-2020)

...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Forvaltning av norsk villaks

Nofima skal organisere et seminar hvor kunnskap og erfaringer rundt temaet villaksforvaltning og trusler de norske villakspopulasjonene står ovenfor vil bli diskutert. Seminaret vil være nasjonalt, og det vil være foredrag fra forskere fra ulike institusjoner, interesseorganisasjoner, direktorat ...

Awarded: NOK 30,844

Project Period: 2017-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Selective breeding and genetic improvement for robustness, disease and stress tolerance in the European sea bass using NGS technologies

Formålet med dette prosjektet var å utvikle bioteknologiske metoder for å studere og forstå genetiske mekanismer bak vekst og robusthetsegenskaper (stress og motstand mot sykdommer som VNN, vibriose og pasteurellose) hos europeisk havabbor (Dicentrarchus labrax), som er an av de vanligste fiskear...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Optimising dietary fatty acids and lipids of Atlantic salmon to secure their health and welfare through varying environmental conditions

Mangel på fiskeolje til bruk i laksefôr utgjør en stor utfordring for lakseprodusenter. Når nivået av marine oljer reduseres i fiskefôr, endres fettsyresammensetningen av vev og organer i atlantisk laks. Siden fett og spesifikke fettsyrer har sentrale roller i mange biologiske funksjoner, kan en...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2017-2019

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Sosial bærekraft i havbrukssektoren i Canada

Prosjektet har som mål å studere hvordan den kanadiske havbruksforvaltningen legger til rette for en sosialt bærekraftig havbruksnæring, samt hvordan næringsaktører og lokalsamfunn i Canada oppfatter sosial bærekraft. Formålet er å kunne sammenligne med norsk havbruksforvaltning og -næring, og sl...

Awarded: NOK 0.41 mill.

Project Period: 2017-2019

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FRINATEK-Fri prosj.st. mat.,naturv.,tek

Combining FTIR-based Screening with Ligand Fishing Technologies for Facilitated Discovery of Antidiabetic Peptides in Protein Hydrolysates

Proteinhydrolysater fra sidestrømmer i matindustrien er verdifulle kilder til peptider for både ernæringsmessige og farmasøytiske formål. Hovedmålet for dette prosjektet er å utvikle metoder som muliggjør deteksjon og isolering av peptider med gunstige helseeffekter fra proteinrike sidestrømmer i...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Akershus

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

A study of potential health consequences of excessive fat deposition in Atlantic salmon

Diettene til atlantiske laks har i løpet av de siste 20 årene endret sammensetning fra å inneholde relativt lite fett og mye marine ingredienser, til dagens kommersielle dietter som er rike på fett og planteingredienser. Denne endringen i fôrsammensetning, inkludert økt nivå av plantefettsyrer, ...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2017-2019

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Det 13. Norske Fiskeernæringsseminar

Det Norske Fiskeernæringsseminar var i mange år et fast arrangement og ble arrangert på ulike steder i Norge i regi av ulike forsknings- og industriaktører. Etter 15. års opphold ble seminaret igjen arrangert av NIFES i Bergen 2015. I 2017 vil Nofima være ansvarlig for arrangementet, som vil bli ...

Awarded: NOK 93,999

Project Period: 2017-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

STIM-OA-Stimuleringstiltak for åpen tilgang

Stimuleringstiltak for åpen publisering

Støtte til åpen publisering for regnskapsåret 2016

Awarded: NOK 10,000

Project Period: 2017-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Genetic improvement of survival in the seawater phase of Atlantic salmon

Høy dødelighet hos laks i sjøperioden er fortsatt et problem for norsk oppdrettsnæring. Omtrent 12-14% går tapt de første månedene etter overføring til sjøvann. Selv om årsakene til dødeligheten sannsynligvis er mange, har suboptimal smoltproduksjon vært antydet som en viktig faktor. I SmoltField...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Enzym-mørning av kjøtt

Norsk kjøttbransje ønsker å ta i bruk ny kunnskap om mørning av kjøtt med naturlige enzymer. Anvendelse av proteinnedbrytende enzymer (proteaser) fra ulike planter/frukter har vist seg svært effektive til å mørne seige lavverdimuskler. Fra naturens side er det bare 10-15 % av hvert storfeslakt so...

Awarded: NOK 37,999

Project Period: 2017-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Exploring Shellfish By-products as sources of Blue Bioactivities

Blueshell er et prosjekt innenfor marin bioteknologi der restråstoff fra reker, krabbe og blåskjell blir vurdert mot en rekke ulike applikasjoner. Dette er biomasse som oftest blir brukt til laverdiprodukter eller dumpet, og ved hjelp av nye prosessmetoder undersøkes det om man kan bruke denne b...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

PES2020-Prosj.etabl.støtte H2020

Prosjektetableringsstøtte 2017

PES midlene fra Forskningsrådet er viktig for å stimulere faggrupper til å ta en aktiv rolle i EU forskningen. Vi ønsker at PES midlene fra Forskningsrådet for 2017 i tillegg til å dekke deler av utgiftene til søknadsskriving til Horisont 2020 prosjektforslag også kan dekke søknadsarbeid til fell...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2017-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodSMaCK - Spectroscopy, Modelling & Consumer Knowledge

En målsetting for norsk matindustri er lønnsom produksjon av bærekraftig og sunn mat som appellerer til forbrukerne. FoodSMaCK er et tverrfaglig forskningsprogram som har adressert disse behovene ved tre hovedstrategier: 1) Vi har etablert ny kunnskap om hvordan sensoriske egenskaper i sunn mat ...

Awarded: NOK 71.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

SnowMAP - Using innovation and science to put the Norwegian Snowcrab on the MAP as a sustainable and high quality product

Snowmap er et verdikjedeprosjekt som ble etablert som et samarbeid mellom industrien og forskningen. Snøkrabbeindustrien i Norge har vokste eksplosjonsartet mellom 2013 og 2016 (fra veldig liten fangst til ca 10 000 tonn i 2016). Etter den raske veksten har fisket gått ned og litt opp er mer vari...

Awarded: NOK 16.6 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

SunnMat - Sustainable utilisation of Norwegian agricultural produce with an emphasis on their health benefits and overall quality

For å sikre tilbudet av god, sunn og trygg mat til forbrukere og en bærekraftig norsk matindustri trengs ny kunnskap som fremmer nasjonal matproduksjon, foredling og markedsorientert innovasjon. Målet til SunnMat var å bidra til økt innovasjon og bærekraftig vekst i norsk matindustri gjennom opti...

Awarded: NOK 116.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation as foundation for sustainable value creation in the food industry

Hovedmålet med InnoFood som strategisk forskningsprogram er å bidra til økt og bærekraftig vekst i næringsmiddelindustrien gjennom økt innovasjonsevne i verdikjeden for mat. Forskning resulterer i et sterkere praktisk og teoretisk fundament for innovasjon og ta økt digitalisering og raske endring...

Awarded: NOK 22.6 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodMicro-Pack: reduced contamination, improved control, optimal packaging

FoodMicro-Pack skal bidra til trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.AP1: Produksjon av trygg mat med god og jevn spisekvalitet forutsetter at man klarer å begrense smitte av råvarene med mikroorganismer fra luft, produksjonutstyr og mennesker. Produksjonsmiljøe...

Awarded: NOK 83.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Development of tools for assessment of the immune competence of Atlantic salmon smolts and growers

Oppdrettsnæringens suksess er avhengig av en smolt av høy kvalitet. Dramatiske endringer i laksens fysiologi, tilpasninger til nytt miljø, stress fra transport og økt forekomst av patogener gjør fisken sårbar, spesielt de første månedene etter utsett i sjø. En rask utvikling av nye produksjonssys...

Awarded: NOK 8.2 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

From Food to Food - sustainable valorisation of agri-food rest raw materials

The primary objective of the Food to Food- Sustainable Valorisation of Agri-food Rest Raw Materials workshop (Nov. 14, 2016) is to stimulate to new research projects and business opportunities in Norway by means of a workshop intending to show the inherent project and product possibilities given ...

Awarded: NOK 60,999

Project Period: 2016-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Hvordan begrense matsvinnet

Seminaret er viet tiltak for å redusere matsvinnet, og viser frem forskningen som gjøres på området. Hovedvekten er lagt på hvordan emballasjen kan bidra til å redusere matsvinnet. Hva næringslivet gjør for å redusere matsvinnet blir et annet sentralt tema. Likeså hva som må til for å få folk til...

Awarded: NOK 18,020

Project Period: 2016-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Fremtidens smoltproduksjon - Fjerde konferanse om resirkulering av vann i akvakultur

«Fremtidens smoltproduksjon» er den eneste konferansen i Norge med resirkulering av vann i akvakultur (RAS) som hovedfokus. Nofima har i flere år hatt et sterkt forskningsfokus på bruk av resirkulering av vann i akvakultur, fiskehelse og velferd, og robusthet hos smolt. Vi ble i 2015 tildelt et ...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2016-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Fremtidsmat - mat for bedre folkehelse

Klyngens bidrag skal være å realisere en visjon om at næringsmiddelindustrien skal være en aktiv pådriver i arbeidet med å forbedre folkehelsen gjennom et sunnere kosthold. Potensialet for klyngen er formidabelt med tanke på bransjens størrelse og de samfunnsøkonomiske kostnadene knyttet til liv...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life

Nettverket er en videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life, som har vært et nettverk i perioden 2008-2011, 2012-2013 og 2014-2105. Medlemmene er bedrifter og bransjeorganisasjoner fra matsektoren. NTP Food for Life har jobbet med felles forskningsutfordringer og laget en fel...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Nettverk for saltreduksjon

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Omtrent 3/4 av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: PACK4US - forsknings- og innovasjonsnettverk for emballering av mat

Målet med nettverket er å skape bærekraftig vekst i omsetning og arbeidsplasser hos matprodusentene og i emballasjenæringen, og derigjennom styrke virksomhetenes konkurransekraft. Fokus vil være på økt verdiskaping og styrket konkurranseevne gjennom kunnskapsutvikling, innovasjon og tilrettelegg...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

Aquafeed Technology Centre

Etablering av Akvafôr-teknologisenteret (ATC) vil bidra til å løse fremtidige utfordringer relatert til en bærekraftig utvikling av oppdrettsnæringen. Senteret vil tilby forskningsinfrastruktur rettet mot ny og forbedret utnyttelse av fôringredienser basert på tilgjengelige marine, vegetabilske, ...

Awarded: NOK 32.8 mill.

Project Period: 2016-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Social sustainability in aquaculture governance - from general statements to practical politics

Havbruk påvirker - og er påvirket av - en rekke samfunnsmessige interesser. En bærekraftig havbruksproduksjon må derfor også ta hensyn til de samfunnsmessige virkningene av havbruk. Målsettinger om bærekraftig vekst i havbruksnæringa er nedfelt i politiske dokumenter og reguleringer, også når det...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Troms - Romsa - Tromssa