0 projects

FORNY20-FORNY2020

Meat Inspector - An instrument for detecting meat quality and defects

...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Feasibility of vacuum cooling at large industrial scale for production of a new generation of healthier bakery products

Vi har utviklet en velsmakende ny type havrebasert brød. Det er beriket med en type sunn løselig kostfiber kjent som beta-glukan. Brødene lages ved hjelp av en spesiell produksjonsprosess utviklet hos Nofima. Vår visjon er å gjøre disse brødene tilgjengelige for forbrukere i hele Norge. I det...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2024-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

SSF-Svalbard Science Forum

Human performance in the cold, RiS ID 12375

The purpose of the project is to verify the performance effect of the newly developed field rations, Energon Arctic Field rations (EAF) by EnergonX and its consortium, both the food content, but also packaging, which will potentially reduce waste by 70% in the Norwegian Armed Forces and offer nut...

Awarded: NOK 94,999

Project Period: 2024-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

PES-HORISONT-EU-PES Horisont Europa

Støtte til EIC Accelerator søknad steg 2

Prosjektet går ut på å utarbeide og skrive en søknad til EIC Accelerator steg 2 der det stilles høye krav til både søknad, presentasjon og film.

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2024-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

Reduce, Reuse, Recycle; Sirkulære løsninger og redusert forbruk av jomfruelig plast til matemballasje

Re3-Plast prosjektet skal utvikle teknologier og løsninger som vil redusere forbruket, øke gjenbruk samt øke gjenvinningen av plastemballasje til bruk i ny matemballasje. Matemballasje utgjør den største andelen av plastavfall fra husholdningene, med et stort potensial for ressursutnyttelse ved...

Awarded: NOK 44.1 mill.

Project Period: 2024-2026

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

SenseInside: Handheld NIR instrument for sub-surface food quality assessment

SINTEF og Nofima har tidligere utviklet, testet, og verifisert en prototype for raske og berøringsfrie kvalitetsmålinger som kan brukes til blant annet bestemmelse av kjøttinnhold i kongekrabbe, vanninnhold i klippfisk, fettinnhold i hel fisk og sukkerinnhold i jordbær. SenseInside har som mål å ...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Det plantebaserte kjøttmarkedet forventes å tredobles innen 2027 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under oppdrett og negative effekter av...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering av lagringsstabilitet og kvalitet i yoghurt

Hensikten med prosjektet er å få økt innsikt i hvordan råvaresammensetning og ulike prosessparametere påvirker kvaliteten på yoghurt og holdbarhetstiden. Dette prosjektet vil gjennomføres for å få økt kunnskap om og optimalisere yoghurtproduksjonen. Vi ønsker også å undersøke hvilke kvalitetsendr...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

EyeAM - Digital transformation of meat inspection

EyeAM skal utvikle et konsept for digital transformasjon av kjøttkontroll, dvs. objektive og automatiserte kjøttkontrollløsninger, ved å dra nytte av MatKjedeInformasjon (MKI) og sensorer brukt i slakterier. Hovedmålet for EyeAM er å definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overvåking ...

Awarded: NOK 0.39 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

ENERGIX-Stort program energi

High Temperarture Heat Pump Sympsosium 2022

SINTEF applies for funding support for a symposium on High Temperature Heat Pumps (HTHPs) in Copenhagen, Denmark in 2022. The intention is to accelerate the implementation of industrial HTHPs. This technology is highly attractive since it can replace fossil fuel based energy and enable industrie...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2022-2023

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Energon Arctic Nutrition System - an innovative and sustainable solution for arctic climates

Under militære operasjoner i felt øker aktivitetsnivået, og dermed endres soldatenes næringsbehov. Dette gjelder spesielt under oppdrag med langvarig fysisk anstrengelse, og ved krevende klimatiske forhold. Fysisk aktivitet og ytre klimatiske påkjenninger har betydning for sammensetning av kostho...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

First generation of animal derived hydrolysates meeting sensory conditions and consumers’ demand

Hensikten med HydroSens-prosjektet er å utvikle smaksnøytrale proteinhydrolysater med høy teknisk kvalitet fra biprodukter fra fjørfe som egner seg til humant konsum. Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH) er en prosess som løser opp og fordøyer proteiner fra for eksempel biprodukter. Det oppnådde pr...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering og rehydrering av melkebaserte pulvere

Melkepulver er et viktig produkt for meieriindustrien, og brukes som ingredienser i mange næringsmidler. Bruk av de ulike melkepulverne avhenger av deres sammensetning, smak og løselighet inn i andre produkter. Det er stadig økende etterspørsel, nasjonalt og internasjonalt, etter proteinrike pulv...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Awarded: NOK 0.29 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstilling 11 SINTEF (2021-2023)

Målsetningen med doktorgradsarbeidet er å rede grunnen for å ta i bruk additiv tilvirkning (AM) for reparasjon av store metallkomponenter. Når en komponent anskaffes er pris et hovedaspekt, men i en reparasjonssituasjon vil dette bildet ofte endres drastisk, siden ledetid får større betydning,...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Preservation of underutilized fish biomasses for improved quality, stability and utilization

I dag blir stor rognkjeks fisket på grunn av rognen og små rognkjeks blir brukt som rensefisk i fiskeoppdrett. Etter at rognen er tatt ut blir skrotten ofte hevet på sjøen. Endel av rensefisken fra oppdrett blir høstet sammen med laksen og blir i noen tilfeller solgt som dyrefôr. Rognkjeks har e...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Hydroponic Plant Cultivation on a Lunar Base Using Nutrient Sources from Human Waste

På en Månebase må astronautene utnytte lokale ressurser, og avfall fra astronautene selv vil være en viktig kilde for næringsstoffer og vann. Regenerative systemer som resirkulerer og gjenvinner resurser er nødvendig for å produsere mat, rent vann og luft. Planter som dyrkes i vannbaserte substra...

Awarded: NOK 12.2 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

EUROSTARS-EUROSTARS

E!114857 Novel high-value ingredient based on fermented seaweed disrupting the food and nutraceutical markets

Dyrket tare er en bærekraftig og næringsrik marin råvare med potensial til å bli en viktig og sentral del av kostholdet i Europa. SEAPRO vil utvikle en banebrytende fermenteringsprosess for dyrket sukkertare og butare ved å ta i bruk nye bakteriestammer og ved å optimalisere prossessbetingelsene ...

Awarded: NOK 5.7 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

PES-HORISONT-EU-PES Horisont Europa

Maritime demonstration of cogeneration-based integrated energy system using high power fuel cells

The present H2020 project aims to develop, install and test in real environment a fuel cells system integrated into the power grid of a cruise ship (TRL 5), optimize the efficiency by combing the fuel cells system with cycle for heat recovery, build the system “scale-up-ready” to eventually repla...

Awarded: NOK 69,999

Project Period: 2021-2021

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kveik – Original Norwegian Farmhouse Brewing Yeast: Innovative product development, product stability and potential new uses

Kveik, et gammelt norsk ord for gjær, er tradisjonell ølgjær som har blitt brukt i generasjoner på småbruk i Norge og bevart som blandede kulturer. Kveikkulturer er kjent for å ha ønskelige egenskaper ved ølbrygging. For å kommersialisere kveik som lett tilgjengelige, brukervennlige og stabile ku...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Trygg Rakfisk - Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

Rakfisk er et populært og tradisjonsrikt produkt som er unikt for Norge. For mange er det en uunnværlig del av maten som spises rundt julehøytiden. Rakfisk er ørret eller røye som modnes i saltlake over flere måneder ved lav temperatur. Dette gir en karakteristisk smak. Rakfisk har vesentlige utf...

Awarded: NOK 6.7 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Innlandet

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation, consumer understanding and food processing knowledge for increased sustainability and health

WP1 Bærekraftig Matinnovasjon: Vårt fokus er å forbedre innovasjon i bedrifter og bygge broen mellom forskning og industri. Vi studerer både store og små bedrifter, og undersøker hvordan bærekraftspraksis integreres i etablerte norske matvareselskaper. Funnet viser en økende tilpasning mellom bær...

Awarded: NOK 86.8 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ny teknologi for bedre ferdigretter og mer bærekraftig emballasje

I det norske markedet øker omsetningen av ferdigmat, men markedet er i endring. Det er mye fokus på å øke grønnsaksandelen i produktene og med det bedre ernæringsverdien. Men det er utfordringer knyttet til konservering av grønnsaker; mange typer grønnsaker kan oppleves som overkokt og dette har ...

Awarded: NOK 4.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Nytt produksjons- og produktkonsept for mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk til et krevende marked året rundt

Prosjektets overordnede idé er å øke verdiskapning, bedre lønnsomhet og konkurransekraft for norsk prosessert hvitfisk, gjennom å utvikle mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk. Til tross for norske helsemyndigheters mål om 20% økning i fiskekonsum innen 2021, er konsumet på vei...

Awarded: NOK 6.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Nordland - Nordlánnda

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Optimal processing of macroalgae as a new sustainable food ingredient

Tare dyrket i Norge har potensial å bli en viktig bidragsytere i utviklingen av mer klimavennlige og sunne matsystemer. Utover smak og ernæring inneholder taren komponenter som kan ha funksjonelle egenskaper, for eksempel bidra med forbedret konsistens, in i matvarer. Trenden mot lavere inntak av...

Awarded: NOK 5.9 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Oslo

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Precision Food Production

Verden har store utfordringer knyttet til miljømessig bærekraft og matsikkerhet for en voksende befolkning. Precision vil utvikle presisjonsteknologi som gjør matindustrien i stand til å produsere de produktene og kvalitetene det er behov for og samtidig minimere matsvinn. Vi vektlegger tre ulike...

Awarded: NOK 64.2 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

EUROSTARS-EUROSTARS

E!1142997 PhagePow(d)er: Sustainable, Effectiv and Natural Inhibition of Food-Borne Pathogens by Advanced Phage Technology

Eksisterende prosesseringshjelpemidler for mattrygghet, selv om de for det meste er effektive, kan fortsatt ikke forhindre antimikrobiell overlevelse og sykdomsutbrudd. Dette medfører en enorm sosioøkonomisk belastning på grunn av sykelighet, dødelighet og tilbakekallinger av produkter. Videre øn...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2020-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Marint K2 restråstoff til kjæledyrfôr (MAREK)

Årlig i Norge rapporteres det om omtrent 125 000 tonn laks som dør i oppdrettsanlegg. Ettersom fisken har dødd av seg selv klassifiseres dette som biprodukt kategori 2 (K2) av Mattilsynet. Dette innebærer at restråstoffet ikke kan brukes til annet formål enn fôr til pelsdyr og som energikilde til...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2020-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Potetfiber som teksturgiver i næringsmidler

Hoff er landets ledende bedrift innen potetforedling. Reststrømmene som oppstår fra de ulike produksjonene benyttes per i dag i stor grad til gjødsel og dyrefôr, slik at hele poteten i praksis utnyttes. I PoTeks-prosjektet var idéen å benytte en av sidestrømmene fra stivelsesproduksjonen til å pr...

Awarded: NOK 7.5 mill.

Project Period: 2020-2023

Location: Innlandet