0 projects

MAT-Næringsmidler

Framstilling og bruk av myseproteiner i fermenterte sjømatprodukter

Med den bakgrunn som er i dag er det mulig å utvikle fermenterte sjømatprodukter med tilfredsstillende smak og tekstur. For å hindre at umettet fiskefett ikke renner ut av disse fermenterte sjømatproduktene, er det helt nødvendig å bruke proteiner. Forskn ingsmessig medfører dette at det er vikti...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2001-2005

Location: Oslo

MAT-Næringsmidler

Fish muscle quality-Influence of carbohydrates in feed and the composition of extracellular matrix

Carnivore fishes as salmon, trout and cod have low capacity to metabolically handle high glucose loading and act in a similar way as diabetic animals. The connective tissue plays an important role in maintaining fish flesh quality; a firm connective tissu e seems to reduce the ability of gaping t...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2001-2005

Location: Akershus

MAT-Næringsmidler

Kartlegging og analyse av en viktig forurenser i næringsmidler: Bacillus cereus

En viktig faktor i kampen for å bedre matvaresikkerhet er å øke vår kunnskap om og forståelse av bakterier og bakterieforurensere i næringsmidler - for derved bedre å kunne forebygge og sette inn mer spesifikke tiltak.Bacillus cereus er en av de vanligste bakteriene som forurenser matvarer og me...

Awarded: NOK 4.1 mill.

Project Period: 2001-2007

Location: Oslo

MAT-Næringsmidler

Vekttap ved kjøling og frysing

Med økende omsetning av ferdigmat eller halvfabrikata er bruken av luft/gass for rask kjøling eller frysing av uemballert vare økende. For å transportere varme fra produktet kreves temperatur forskjell mellom kjølemediet og produktoverflaten, noe som ogs å medfører vanndamptrykk differanse og de...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2001-2005

Location: Trøndelag - Trööndelage

MAT-Næringsmidler

Virulensfaktorer i Aeromonas spp.

Sammendrag: Aeromonas spp. viser i litteraturen en uvanlig rikdom på ulike toksiner. Vi ønsker å undersøke den relative betydningen av de ulike toksinen hos Aeromonas spp. Fra før av er aerolysinets viktighet kjent ved hjelp av knock out mutasjon i aerol ysingenet hos en Aeromonas hydrophila eli...

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Period: 2001-2004

Location: Akershus

MAT-Næringsmidler

Karakterisering av enterotoksiner i Bacillus cereus

Sammendrag:Toksinkomplekset Nhe (ikke hemolytisk), som først ble karakterisert av vår gruppe, er sannsynligvis det enterotoksinet som er viktigst i forbindelse med matforgiftning (i alle fall i Norge). Komplekssammensetningen av dette toksinet er ikke end elig klarlagt. Vi ønsker derfor å finne u...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2001-2004

Location: Akershus

SIP-Strategiske instituttprogram

Food quality and consumer safety of seafood

Certain marine species have naturally high concentrations of arsenic (e.g. cod, shrimp and bivalves) and mercury (e.g. halibut) whereas other species contain naturally high dioxin levels (e.g. salmon). The toxicity of these compounds is dependent on their chemical form. The arsenic content in foo...

Awarded: NOK 8.1 mill.

Project Period: 2001-2006

Location: Vestland

MAT-Næringsmidler

Syntetiske antioksidanter i fôr og fisk

Sammendrag Syntetiske antioksidanter i fôr og mat er tilsetningsstoffer som øker produktets holdbarhet. I Norge er slike midler forbudt å bruke med mindre de står på listen over godkjente tilsetningsstoff. Også for anvendelse i fiskefôr er bruken regulert . I mat er kun BHT (E320) og BHA (E321) t...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2001-2005

Location: Vestland

MAT-Næringsmidler

Superkjøling av matvarer

Utviklingen innen omsetningen av lett bedervelig mat har de senere år gitt stor økning i tilbud av ferskvarer. Dette er varer med svært liten holdbarhet sammenlignet med frossenvarer. Med dagens kuldekjede og dårlige temperaturkontroll er utfordringene me d å oppnå akseptabel kvalitet og holdbarh...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2001-2005

Location: Trøndelag - Trööndelage

MAT-Næringsmidler

Stafylococcus aurreus matforgiftning i Norge: Økt risiko ved økt konsum av produkter fra upasteurisert melk?

Prosjektsammendrag Landbruksdepartementet har vedtatt at det skal satses på småskalaproduksjon av melkeprodukter som en alternativ næring. Det er i melkeforskriftene åpnet for produksjon og frambud av produkter av upasteurisert melk, dersom andre tiltak sikrer helsemessig trygge pro...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2001-2005

Location: Akershus

SIP-Strategiske instituttprogram

Effekt av termisk prosessering på pulver- og oljeprodukter basert på fiskeråstoff

SSf har som overordnet målsetning å betjene norsk fiskemelindustri med kompetanse innen næringens satsingsområder og i samarbeid med Nordsildemel være fellesskapets og enkeltaktørenes redskap ved nyskaping inklusiv utvikling av nye produkter. Strategisk p rogram søker å ivareta sentrale behov for...

Awarded: NOK 11.1 mill.

Project Period: 2000-2005

Location: Troms - Romsa - Tromssa