0 projects

NAERINGSPH-Nærings-phd

Helse-effekter av marine VLC-fettsyrer

Veldig langkjedede fettsyrer (VLC), defineres som fettsyre-molekyler med flere enn 22 karbonatomer. Det er både flerumettede (VLC-PUFA) og monoumettede (VLC-MUFA). Disse langkjedede fettsyrene finnes i relativt lave konsentrasjoner i organer som hjerne, øyne, kjønnsceller og hud. På grunn av unik...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2019-2023

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

The biosynthetic protein transition: assessing impacts, outcomes and opportunities for Norways post-animal bioeconomy

Da Protein2.0 ble innvilget i 2018 var det 30 oppstartsbedrifter som jobbet med laboratorie-dyrkede proteiner, basert på begrensede oppstartsmidler. Nå, tidlig i 2023, er over 300 oppstartsbedrifter i gang med utvikling av kjøtt- og melkeproteiner (enkelte av dem verdt over en milliard USD), og d...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

PES2020-Prosj.etabl.støtte H2020

InnoValue - utvikling av søknad til Horizon 2020 RUR 07-2020 utlysning

Søknaden skal sendes inn før 24.1 2020, og Østfoldforskning deltar aktivt som partner i prosjektet sammen med Wageningen University fra Nederland (koordinator), Nofima fra Norge, IVL og RISE fra Sverige og WRAP fra UK, og med supplerende organisasjoner fra sentral- og sørøst-Europa som partnere. ...

Awarded: NOK 79,999

Project Period: 2019-2020

Location: Østfold

TEKNOKONVERGENS-Teknologikonvergens - grensesprengende forskning og radikal innovasjon

Building REsponsibility And Developing Innovative Strategies For Tackling Food Waste

Den alarmerende skalaen av matsvinn setter problemet blant de mest presserende globale utfordringene. Det er anslått at minst 1/3 av maten som dyrkes over hele verden er tapt før eller bortkastet mens den når forbrukeren. Å redusere nivået på matsvinn er blant de mest håndgripelige målene for bær...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2019-2023

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Clostridia and other microbiota in raw milk and milk products: importance for product quality and food safety

Sporedannende bakterier av slektene Bacillus og Clostridium (Klostridier) vil alltid være til stede i gårds- og meieri-miljøet og vil lett kunne forurense melk. Pasteurisering dreper bakteriene i melken, men bakterienes sporer vil overleve. Bakteriesporene kan deretter germinere, noe som fører ti...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2019-2024

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Økt konkurransekraft, bedret grisevelferd og styrket verdiskapning - utvikling og dokumentasjon av velferdsfremmende tiltak for slaktegris

I Norge har det vært mer søkelys på smågrisproduksjonen og purkenes velferd enn slaktegrisens behov. Dette ønsket prosjektdeltakerne, sammen med NMBU, å gjøre noe med. Målet har vært å skaffe kunnskap og utvikle verktøy som fremmer dyrevelferden til slaktegrisen. Hovedmålsettingen for forskningen...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2019-2024

Location: Oslo

SAMRISK-2-Samfunnssikkerhet og risiko

Public Procurement of Critical Services - Analysis of Effects on Societal Safety

Hovedmålet i ProCritS, som er et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger, Universitetet i Oslo og NTNU samfunnsforskning, har vært å undersøke effekten offentlige anskaffelsesprosesser har på organisasjoner som utfører kritiske tjenester innen samfunnssikkerhet og beredskap. Forskningsresultat...

Awarded: NOK 11.3 mill.

Project Period: 2019-2024

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Knowledge note about food safety in the primary production and the food industry

Mattrygghet kan enkelt defineres som at man ikke skal bli syk av den maten man spiser eller vannet man drikker. Dette betyr at næringsmidler ikke skal inneholde helseskadelige biologiske, kjemiske eller fysiske komponenter når de konsumeres i henhold til tiltenkt bruk. Slike komponenter kan finne...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2019-2019

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Mar 4.0: Marine Process Industry 4.0

Integrasjonen av optisk spektroskopi med flervariabel modellering representerer en teknologi som er mye brukt til å overvåke kjemiske prosesser. I dette delvis BIA-finansierte prosjektet, støttet av Norges forskningsråd, har prosjektpartnerne fokusert på å utvikle prediktive modeller for on-line ...

Awarded: NOK 3.6 mill.

Project Period: 2019-2023

Location: Møre og Romsdal

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Bedre lagring av industripotet for mindre svinn, høyere kvalitet og redusert innhold av akrylamid.

Dette prosjektet har hatt fokus på lagringsforholdene for potet til fritering, og på å redusere økningen i mengde akrylamid som naturlig skjer på lager. Innhold av akrylamid er en viktig faktor for lønnsomhet og bærekraft i produksjonen av friterte potetprodukter. Akrylamid dannes ved sterk oppva...

Awarded: NOK 0.11 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Innlandet

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

The Norwegian Seaweed Biorefinery Platform (SBP-N)

Tang og tare har vært viktige marine ressurser for det norske samfunnet, for eksempel som mat for husdyr og gjødsel. Etter at Forskningsrådet etablerte en nasjonal kunnskapsplattform for tare for å støtte hele verdikjeden fra dyrking og høsting til prosessering, produktutvikling og produksjon, ha...

Awarded: NOK 34.0 mill.

Project Period: 2019-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Smart, transparent and sustainable food supply chains

DigiMatprosjektet handler om å utnytte mulighetene som ligger i IKT og moderne teknologier i kombinasjon med logistikkompetanse for å utvikle en mer effektiv verdikjede for norske dagligvarer. Gjennom smart planlegging og styring kan vi øke ressursutnyttelsen og redusere sløsing og matavfall - og...

Awarded: NOK 9.6 mill.

Project Period: 2019-2024

Location: Østfold

BIONÆR-Bionæringsprogram

Distillation of essential oils and hydrolat from Norwegian forestry residues to improve value creation in forestry industry

Identifiserte hovedforbindelsene av studerte materialer/prøver var bornylacetat (29,40%), kamfer (26,43%) og gamamyrcen (7,47%) i gran; kamfen (22,03%), bornylacetat (21,64%) og alfa-pinen (16,62%) i furu; bornylacetat (31,25%), limonen (17,27%) og alfa-pinen (15,85%) i bjørk og borneol (12,38%),...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2019-2021

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOOD INSPECTOR. NOVEL TOOLS TO AUTHENTICATE FOOD QUALITIES AND FOOD LABELING OF MEAT

Diagnostiske verktøy for å vurdere effekter av frysing på kjøtt er ofte langvarige og forutsetter laboratorietjenester og er derfor ikke egnet for rask rutinemessig testing utført av industri og myndigheter. For å imøtekomme dette behovet, vil vi etablere brukervennlige og rimelige løsninger som ...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2019-2024

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Enduring Growth! New tools and workflows for risk and contingency management from pig production to pork processing

For få år tilbake ble man bevisst ny type kvalitetsavvik i svinekjøtt, spesielt i skinke. Dette kvalitetsavviket forårsaket betydelige tap, spesielt for kokeskinkeprodusenter, i flere europeiske land inkludert i Norge. Prosjektet Enduring Growth! samlet et nettverk med viktige interessenter i den...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

PathoSeq: Food safety with high precision - Pathogenomics for the food industry

Helgenomsekvensering (WGS) er en metode for å lese av en organismes totale arvemateriale. Sammenlignet med tradisjonelle metoder gir WGS overlegent mer sensitive, spesifikke og presise svar på for eksempel hvor nært beslektet en bakterie funnet i mat eller en matbedrift er med et pasientisolat. M...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2019-2023

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Sustainable decision-making for food packaging given consumer rejection of plastic (PacKnoPlast)

Formålet med PacKnoPlast-prosjektet var å redusere plast som matvareemballasje der dette er hensiktsmessig utfra et bærekraftperspektiv. Dette skulle oppnås ved å vurdere de negative miljøpåvirkninger ved bruk av plastemballasje opp mot de spesifikke fordelene den kan ha, for eksempel for reduksj...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Circular Aluminium Packaging in Norway – Alpakka

Prosjektet Alpakka har bidratt til mer og bedre resirkulering av mat- og drikkeemballasje laget av aluminium. Det har vært et samarbeid mellom aktører fra hele det norske resirkuleringssystemet, Hydro, Speira, Metallco, Norsk metallgjenvinning, Infinitum, en emballasjebruker Kavli og forskningspa...

Awarded: NOK 12.3 mill.

Project Period: 2019-2023

Location: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Test #sustainX: Sustainable by Design: Experimentation for Sustainable Business

For å skape en bærekraftig fremtid er vi avhengig av at bedrifter finner nye og innovative løsninger som kan hjelpe forbrukere å leve mer bærekraftige liv. Slike løsninger innebærer en overgang fra gamle til nye forretningsmodeller, på en måte som gjør det mulig for forbrukere å forandre forbruks...

Awarded: NOK 9.5 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Vestland

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

WARP- Warehouse Autonomous Robot Picker

WARP er et samarbeid mellom Currence Robotics, SINTEF og dagligvaregrosisstene ASKO/NorgesGruppen og H.I.Giørtz. Målet med prosjektet er å utvikle en autonom mobil robot (AMR) for vareplukk på lager. Variasjon i antall forpakninger som skal håndteres driver opp forskningsutfordringen fordi det ...

Awarded: NOK 16.0 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Forum for circular economy solutions in Norwegian wastewater management

Mineralske kilder til plantenæringsstoffer som fosfor (P) Kalium (K), Svovel (S) og sink (Zn) av kommersiell verdi er begrenset. Nitrogengjødsel produseres i dag med bruk av naturgass som vil ta slutt i overskuelig fremtid. Resultatet er at gjødselprisene stiger. For å kunne produsere tilstrekkel...

Awarded: NOK 1.00 mill.

Project Period: 2019-2024

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Optimalisering: OPENZ - Optimized enzymes for food applications

OPENZ er et prosjekt for optimalisering av nylig identifiserte enzymer for bruk innen bio-basert industri for prosessering av marine restråstoff. Norge har potensialet til å være ledende innen bærekraftig verdiskapning basert på marine ressurser. Fiskeri og havbruk genererer ca. 1 mill. tonn rest...

Awarded: NOK 7.8 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Vestland

PES2020-Prosj.etabl.støtte H2020

PES2020 for NTNU

PES2020 for NTNU har som mål å øke antall søknader til Horisont 2020 i 2019. Som del av dette vil NTNU jobbe med å øke kvaliteten på søknader, mobilisere nye fagmiljøer og aktivt posisjonere NTNU inn i retningsgivende nettverk og konsortier i Europa. NTNU deler PES2020 i PES Åpen (støtte til enk...

Awarded: NOK 9.5 mill.

Project Period: 2019-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

N2 - Høyere opp i Verdikjeden - Leverandørutviklingsprogram for Nord-Norge

Visjonen til N2 har vært å utvikle fremtidens leverandører i Nord-Norge. Dette oppdraget har prosjektet fått gjennom Regjeringens Nordområdestrategi fra 2017 som har resultert i det nordnorske pilotprosjektet N2. Eierne og samarbeidspartnerne i prosjektet består av våre to / tre nordligste fylkes...

Awarded: NOK 11.4 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Finnmark - Finnmárku - Finmarkku

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

Norwegian Bioprocessing & Fermentation Centre-NBioC

Mange produkter innen medisin, kosmetikk og plastikk kommer i dag fra ikke-fornybare kilder. Det grønne skiftet er en global utfordring som krever enorm teknologisk utvikling, men som samtidig åpner spennende muligheter for rask utvikling mot en biobasert økonomi. Sentralt for det grønne skifte...

Awarded: NOK 40.0 mill.

Project Period: 2018-2027

Location: Rogaland

NAERINGSPH-Nærings-phd

«Bedre håndtering av streptokokkinfeksjoner hos melkeprodusenter gir økt bærekraftig matproduksjon i Norge»

Sykdom forårsaket av bakterien Streptococcus dysgalactiae subspecies dysgalactiae (S. dysgalactiae) har økt i både norsk sauenæring og i melkeproduksjonen de siste 20 årene. Bakterien gir utbrudd av leddbetennelse hos lam og jurbetennelse hos melkeku. Infeksjonene fører til redusert dyrevelferd, ...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2018-2023

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Enhanced PE by Heterogeneous Catalyst Design for Disentangled UHMWPE

Ultra-høy molekylvekts polyetylen (UHMWPE) har egenskaper som langt overgår dagens standard polyetylen for eksempel når det gjelder slitestyrke, lav friksjonskoeffisient og høy slagfasthet selv ved lave temperaturer. Kravene til slik UHMWPE er for det første at de har svært høye molekylvekter (10...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2018-2024

Location: Telemark

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Towards Sustainable Food and Drink Choices among European Young Adults: Drivers, Barriers and Strategical Implications

De fleste forbrukere hevder at de er villig til å kjøpe bærekraftige matvarer, likevel er andelen bærekraftig mat i totalt forbruk fortsatt lav. For å forstå årsakssammenhengen til dette kreves videre undersøkelser av hvilke faktorer som påvirker den reelle bærekraftige atferden. Eksisterende for...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

2nd International Joint Conference on Global Change - Quality of Life in an Age of Global Change

Over the last decades significant effects of the human activities have been observed on our planet. Maybe the most important phenomena are the alarming changes in the global climate and the extensive pollution that affects many ecosystems. These effects have created new threats to the societies. ...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2018-2019

Location: Nordland - Nordlánnda

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Extraction and characterisation of BIOactives and CARBohydrates from seaweeds and seagrasses FOR FOOD-related Applications

Industrielle metoder for framstilling av karbohydrater fra makroalger er vel etablert, og har vært uendret med hensyn til effektivitet og rundt forbruk av vann og energi. Under produksjonen skapes betydelige mengder restprodukter. I dette EU-prosjektet har vi undersøkt nye og mer miljøvennlige fr...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa