Back to search

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Biorefineries for the valorisation of macroalgal residual biomass and legume processing by-products to obtain new protein value chains for high-value food and feed applications

Awarded: NOK 4.0 mill.

Biorefineries for the valorisation of macroalgal residual biomass and legume processing by-products to obtain new protein value chains for high-value food and feed applications

ALEHOOP provides the demonstration at pilot scale of both sustainable macroalgae and legume-based biorefineries for the recovery of low-cost dietary proteins from alga-based and plant residual biomass and their validation to meet market requirements of consumers and industry in the food and feed sectors. In these sectors, consumers are demanding affordable functional natural proteins from alternative sources and industry is demanding low-cost bio-based protein formulations with better performance and higher sustainability. Current protein demand for the 7.3 billion inhabitants of the world is approximately 202 Mt. Due to the rise in meat consumption more proteins are therefore required for animal feeding. To satisfy the current protein demand, Europe imports over 30 Mt of soy from the Americas each year mainly for animal feeding, entailing 95% dependency of EU on imported soy. Current sources of proteins are becoming unsustainable from an economic and environmental perspective for Europe resulting in concerns for sustainability and food security and leading to search for new alternative proteins. ALEHOOP addresses the obtaining of proteins from green macroalgal blooms, brown seaweed by-products from algae processors and legume processing by-products (peas, lupines, beans and lentils) as alternative protein sources for animal feeding (case of green seaweed) and food applications (case of brown seaweed and legume by-products), since they are low cost and under-exploited biomass that do not compete with traditional food crops for space and resources. This will reduce EU´s dependency on protein imports and contribute to our raw material security. The new proteins will be validated in foods for elderly, sporty and overweight people, vegetarians and healthy consumers as well as for animal feed creating cross-sectorial interconnection between these value chains and supporting the projected business plan.

Funding scheme:

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Funding Sources

Thematic Areas and Topics

MarinHavbrukPolitikk- og forvaltningsområderForskningLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)BioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matMatGlobal matsikkerhetGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetLTP3 Hav og kystFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonLandbrukFôr og ernæringLandbrukSamfunns- og markedsperspektiver landbrukLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje Mat og bioressurserLTP3 Bioøkonomi og forvaltningInternasjonaliseringBransjer og næringerLandbrukLandbrukPlanterKlimarelevant forskningLTP3 Klima, miljø og energiBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneBioøkonomiPortefølje Muliggjørende teknologierDelportefølje KvalitetFNs BærekraftsmålLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetBioteknologiMarin bioteknologiFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultMatMarinMarin bioteknologiPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Fagmiljøer og talenterMarinDelportefølje InternasjonaliseringBransjer og næringerFiskeri og havbrukBioteknologiGenerisk biotek metodeutviklingInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidUtviklingsarbeidDelportefølje Et velfungerende forskningssystemBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUBioteknologiIndustriell bioteknologiLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPolitikk- og forvaltningsområderFNs BærekraftsmålMål 3 God helseBransjer og næringerGrunnforskningMatMat - BlågrønnLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningPortefølje InnovasjonLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktMatMat, helse og velværeLandbrukPortefølje ForskningssystemetPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystGlobale utfordringerAnvendt forskning