Back to search

MAT-Næringsmidler

Superkjøling av matvarer

Awarded: NOK 5.2 mill.

Utviklingen innen omsetningen av lett bedervelig mat har de senere år gitt stor økning i tilbud av ferskvarer. Dette er varer med svært liten holdbarhet sammenlignet med frossenvarer. Med dagens kuldekjede og dårlige temperaturkontroll er utfordringene me d å oppnå akseptabel kvalitet og holdbarhet store. Bruk av superkjøling eller korttids oppbevaring av produktene i temperaturområdet -1°C til -3°C medfører partiell frysing og dannelse av iskrystaller i vevet. Ut fra praktisk erfaring ve t en at dette i betydelig grad øker kvalitet/holdbarhet for mange kjøtt- og fiskeprodukter. Industrielt fokuseres på mulighetene for bruk av is i vevetsom kuldemagasin ved nedkjøling av indre deler av produkter og/eller som kuldemagasin ved distribusjon. Det er imidlertid usikkerhet omkring effekten av slik frysing på produktet både med hensyn til isdannelser og biokjemiske endringer. Samtidig er temperaturkontroll vanskelig i et temperaturområde hvor små temperaturendringer fører til store endringer i i smengde. Det er store teknologiske utfordringer med rask varmefjerning uten at vareoverflaten får for lav temperatur og utforming av prosesser og systemer. Prosjektet fokuserer på utvikling av kunnskap om varmetransport og beregning av kjøletid, isoppbygn ing, temperaturutvikling og tilpasset teknologi for denne anvendelse. Forskningen er nært knyttet til undervisningen ved NTNU og det skal utdannes 2 dr.ing ., flere hovedfagstudenter og gi en post doc. stilling. r.ing

Funding scheme:

MAT-Næringsmidler

Thematic Areas and Topics

No thematic area or topic related to the project