Prosjektets primære målsetting er å analysere Sverre Steens historiske forfatterskap, som er et av de mest sentrale i norsk historisk forskning på 1900-tallet. For å gi en fyllestgjørende analyse vil det imidlertid være nødvendig å sette forfatterskapet i en bredere intellektuell, kulturell og sosiopolitisk kontekst. I dette spenningsforholdet mellom forfatterskap og rammebetingelser ligger også studiens avgrensninger.
En viktig hypotese i studien er at Sverre Steen stod for et alternativt program til de t selvtilstrekkelige forskningsparadigme som norsk historiografi tenderer til å presentere som hegemonisk for andre halvdel av 1900-tallet.
Studiens hovedproblemstilling er treleddet og kan summeres i dette: Hvilken historieoppfatning lå til grunn for Sv erre Steens fremstillinger, og hvordan endret denne seg over tid? Dernest; hvordan plasserte Steen seg som historiker i det norske fagmiljø? Endelig; hva preget Steens rolle som samfunnsaktør?
En annen grunnleggende hypotese som skal testes gjennom studi en er at Sverre Steen var den historiker som i særlig grad kom til å fungere som legitimator for det norske sosialdemokrati, men samtidig var den som klarest ga kontinuitet til den gamle folkeopplysningstradisjonen fra venstretradisjonen i norsk historief orskning.