Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bedre og sunnere mattilbud gjennom innovasjon og optimal tilberedning i kantiner i militære

Awarded: NOK 2.9 mill.

I dette studiet vil vi fokusere på øket bevissthet og bedre tilgang av grønt og kornprodukter, hos unge menn, en gruppe det har vist seg vanskelig å nå med konvensjonell kostholdsinformasjon. Vi har valgt å vende oss til unge menn i det militære ettersom det er et stigende problem med overvekt hos rekrutter. Prosjektet planlegges som et samarbeid mellom fagretningene samfunnsernæring, industriell ernæring, matvitenskap, næringsmiddelteknologi og gastronomi, for å komme frem til kreative og velsmakende ret ter som vil bli akseptert av unge menn og som har en en mer optimal ernæringsverdi. Hovedfokus i studiet vil være grønnsaker, bær og kornprodukter, samtidig som inntak av fett reduseres og kostfiber økes. Det velges ut 4 militæranlegginger, kontroll- og intervensjonsgruppe. Dette er en gruppe unge mennesker som lever under relativt kontrollerte betingelser. Intervensjonen vil bestå i introduksjon av nye grøntretter og kornprodukter over 8-9 måneder. Endrin g av næringsinnhold, inkludert biotilgjengelighet, av de nyutviklede rettene, vil inngå som en del av studiene Som biomarkører for endringene vil det måles blodlipider, homocystein, folinsyre og betakaroten. Vekten hos forsøkspersonene vil også registeres . Formidling av resulatetene er en viktig del av studien ettersom dette vil kunne danne et grunnlag for offentlige kantiner og næringsmiddelindustrien når det gjelder tilbud av nye retter som har en aksept også blant unge mennesker

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Thematic Areas and Topics

No thematic area or topic related to the project