Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i matvarer -eksponerig og betydning for kreft og reproduksjon

Awarded: NOK 3.6 mill.

Det er nylig blitt avdekket at akrylamid dannes ved varmebehandling (<100°C) av matvarer med høyt stivelsesinnhold som potetchips, pommes frites, brød og frokostcerealer. Akrylamid er et industrikjemikalium som ved yrkeseksponering virker irriterende på h ud og slimhinner og gir skader på nervesystemet. I dyrestudier fremkaller akrylamid svulster, binder seg til og skader arvestoffet og gir reprroduksjonsskader. Vi har foreløpig liten kunnskap om i hvilket omfang befolkningen eksponeres for akrylamid gjenn om maten og hvilke eksponeringsnivåer som representerer en trussel mot helsen. Det foreliggende prosjektet består av tre integrerte delprosjekter (A-C) og vil kunne gi svar på i hvilken grad hemoglobinaddukter av akrylamid og dets genskadende metobolitt glycidamid kan reflektere inntaket fra mat, om akrylamid er karsinogent i tarmen og i hvilken grad akrylamid kan påvirke reproduksjon og avkom. I delprosjektene vil det: A. utvikles metodikk for bestemmelse av ulike hemoglobinaddukter av akrylamid som en biomarkør for eksponering. Metoden vil brukes til å bestemme referanseområdet for akrylamidaddukter i normal-befolkningen og adduktnivåer i en høyinntaksgruppe; B. unders økes om akrylamid innblandet i fôr vil fremkalle tykktarmskreft i mus og hvilken sammenheng det er mellom dose, hemoglobinadduktnivå og effekt; C. kartlegges akrylamids DNA-skadende og mutagene egenskaper i testikkel-celler fra forsøksdyr og mennesker.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Thematic Areas and Topics

No thematic area or topic related to the project