Back to search

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Stabil og riktig norsk mathvetekvalitet - styrket konkurranseevne i et åpnere marked

Awarded: NOK 9.9 mill.

Norsk hveteproduksjon dekker i dag en betydelig andel av innenlandsk behov for mathvete. Men man står overfor store utfordringer knyttet til et åpnere marked med sterk konkurranse fra importerte bakevarer, og usikkerhet med hensyn på landbrukspolitikken b åde nasjonalt og internasjonalt. Prosjektets formål er å bidra til å gjøre den norske mathveteproduksjonen og tilhørende verdikjede bedre rustet til å møte framtidige utfordringer. Et viktig bidrag er å gjøre norskdyrket mathvete mest mulig attraktiv for industrien gjennom å sikre en riktig og stabil kvalitet. Forskning har vist at proteinkvaliteten er en nøkkelfaktor. Rundstekte brød og grove brød, som er vanlig i Norge, krever en sterk og stabil proteinkvalitet. Resultater viser imidlertid at norsk hvet e kan variere mye i proteinkvalitet. Variasjonene opptrer mellom ulike dyrkingsår, mellom distrikter innen år, og innen distrikter, og kan knyttes til forskjeller i vær- og jordforhold. Dette er spesielt utfordrende her i landet på grunn av variabelt vær og mange små og lite ensartede hvetearealer. Å sikre en mer stabil kvalitet på norsk hvete er derfor svært viktig. Dette skal oppnås ved å: - utvikle et system for grundig karakterisering av proteinkvaliteten den enkelte høst, slik at bakeindustrien kan t ilbys en sikker prognose for hvilke kvaliteter de vil motta utover høsten/vinteren, - bedre kunnskapsgrunnlaget for plassering av hvetesorter i kvalitetsklasser, og bidra til å redusere variasjoner innen klasser, - øke kunnskapsgrunnlaget om effekter av d yrkingsmiljø, og samspillet med sort, for å kunne identifisere hvetesorter og utvikle dyrkingsteknikker som fremmer stabil proteinkvalitet. I sum gir dette en mer stabil og forutsigbar proteinkvalitet på norskdyrket mathvete, noe som er et viktig bidrag for å styrke konkurranseevnen til norsk hvete i et åpnere marked.

Funding scheme:

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon