Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Effektiv kjøttproduksjon med ammekyr

Awarded: NOK 2.4 mill.

Det er i dag mangel på storfekjøtt produsert i Norge, og import er nødvendig for å dekke behovet i markedet. Årsaken er at antallet mjølkekyr, og dermed basisen for produksjonen av storfekjøtt i Norge, er på veg ned. Om ikke noe gjøres vil underskuddet på storfekjøtt øke sterkt i årene som kommer. I 2008 er behovet for storfekjøtt beregnet til omkring 94 000 tonn. Det bør være en målsetting at omkring 90 000 tonn skal være norskprodusert. Reduksjonen i kutallet kan i noen grad kompenseres ved å produsere mer kjøtt pr. mjølkeku, men for å dekke behovet for storfekjøtt vil det bli behov for å utvikle og øke produksjonen av kjøtt basert på ammekyr. Denne produksjonen er relativt ny hos oss, og behovet for kunnskap er stort. Eksempelvis gir en lang vinter og en kort sommer utfordringer både med hensyn på optimal alder og tidspunkt for kalving, og framfôringstid for oksene. Innholdet i det planlagte FoU-prosjektet er litteraturgjennomgang, modellbygging med simuleringer, forsøk for å skaffe parametere til mo dellen og forsøk for å validere modellen i ulike driftssystemer med ammekyr. Vi venter at resultatene skal gi spesifikke svar på hvordan vi kan optimere drift, rasevalg og fôring for å gi en effektiv produksjon og mest mulig igjen for innsatt areal, hus, arbeid og kapital i ammekunæringa. Resultatene fra dette prosjektet vil gi oss et redskap til å øke kjøttproduksjonen på ammekyr. For norsk kjøttproduksjon vil det være av stor betydning, og det vil ha effekt på utnyttelse av norske fôrresurser både i for m av grovfôr/beite og norsk korn gjennom kraftfôr. En økning i antall ammekyr vil i tillegg bidra til å holde antallet beitedyr oppe, og dermed bidra til å bevare kulturlandskapet. Prosjekt er også tenkt å bidra til å påvise varige konkurransefortrinn for norsk kjøttproduksjon.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land