Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Meatvision

Awarded: NOK 4.2 mill.

Meatvision følger verdikjen fra slakt via stykningsdeler og farse til ferdig produkt. Ideen er å bruke online målinger til dynamisk styring av varestrøm, samt optimering av resepter og produksjonsprosesser. Utviklingen i ny sensorteknologi og nye målemet oder har gjort at man må tenke fullstendig nytt styringen av produksjon. For hele skrotter bør online målinger av egenskaper/kjemisk innhold og individinformasjon benyttes i et helhetlig verdikjedeperspektiv for å optimalisere skjæremønster for hver enkel t skrott basert på råvaretilgang og markedets etterspørsel. Per i dag finnes det ikke kommersielle system som kopler detaljert individinformasjon for helt slakt, via skjæremønsteroptimering til målingav egenskaper på stykningsdeler og online kvalitetskon troll. Når det gjelder reseptoptimalisering for deig og farser ser man det samme. Det mangler gode online reseptoptimaliseringsverktøy som basert på online målinger av næringsinnhold og kvalitet i en produksjonsbatch kan endre resepten og modifisere bland ingen mens batchen produseres. Hovedutfordringen innenfor måleteknologi blir å utvikle nye målemetoder for bindevev samt undersøke om det er mulig å foreta nøyaktige fettmålinger i en online produksjonslinje både for skjæring og farseproduksjon. For st yringenen blir utfordringen å lage ekstremt raske optimeringsmodeller og algoritmer som kan endre resepter og skjæremønstre basert på online målinger. Den overordnede ideen for å utnytte resultatene er å sikre økt verdiskapning av råvarene gjennom ident ifisering og overvåkning av disses egenskaper langs verdikjeden og styring av produksjonen basert på denne informasjonen. Det vesentlige nyhetselementet er at man kobler teknologi fra ulike fagområder i en helhetlig verdikjedestyring fra slakt til ferdig produkt.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land