Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utnytting av molekylære metoder i miljøvennlig bekjempelse av sjukdommer i gulrot

Awarded: NOK 2.7 mill.

Prosjektet omfatter optimal utnyttelse av bioteknologiske metoder (PCR) for å bekjempe plantesjukdommer i gulrot, som er en av de viktigste grønnsakvekstene i Norge med førstehåndsverdien på ca 150 mill. kr. årlig. Soppsjukdommer er årsak til store tap b åde under produksjon og omsetning av gulrot. I veksttida er gropflekk hovedproblemet og under lagring dominerer klosopp og gulrothvitflekksopp. Ved langtidslagring av gulrot er svinnet ofte 20-50 %, hovedsaklig på grunn av råte, noe som går ut over økonom ien i produksjonen. Sjukdomsorganismene i gulrot smitter i hovedsak via jord. Ved høsting av gulrota vil smittestoff ligge utenpå røttene, eller som latent smitte i rota. Derfor er det særlig viktig å kunne benytte metoder som påviser forekomst av sjukdo msorganismer i jord. Målet med prosjektet er å videreutvikle en patentsøkt PCR-metode, som allerede markedsføres av firmaet Carrotech, for vurdering av smittepress i gulrotjord for å forutsi forekomst av de tre over nevnte sjukdommer under dyrking, lagri ng og omsetning av gulrot. Ulike prøvetidspunkt skal undersøkes for å finne det optimale for ulike anvendelsesområder. Uavklarte problemstillinger i forbindelse med gropflekk skal studeres. I tillegg skal spekteret av sjukdomsorganismer som det kan testes for utvides med Fusarium avenaceum. Det skal også arbeides med å gjøre testene mer kvantitative ved å ta i bruk kvantitativ PCR. Metodene vil gjøre det mulig for gulrotprodusentene å velge riktig areal for gulrotdyrking ut fra smittepress av ulike sjuk domsorganismer. Metodene vil også kunne benyttes til å avgjøre om det er behov for behandling av arealet med fungicider. I tillegg vil teknologien være nyttig for gulrotprodusentene i lagerstyringen av ulike partier med gulrot. Metodene har også et stort potensial internasjonalt.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land