Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bevaring av ernæringsverdi i sjømat med fokus på hele verdikjeden

Awarded: NOK 3.9 mill.

Sammendrag Sjømat bidrar positivt til kostholdet ved tilførsel av lettfordøyelig protein, omega-3 fettsyrer og ulike vitaminer og mineraler. Rogn har dessuten et høyt innhold av fosfolipider som er vist å ha positive helseeffekter. Dessverre er det ofte et problem at produktene raskt forringes pga oksidasjon. Det er derfor ønskelig å frembringe kunnskap om hvilke tiltak man kan gjøre på de ulike trinn i verdikjeden for å hindre at ernæringsverdien i produktene går tapt. Salmar vil studere prosessering av laks som er fôret på ulike fôrtyper (levert av Skretting). Lakseråstoffet vil videre bli benyttet i forsøk med utvalgte emulsjonsprodukter i Mills. Hitramat/Mills vil gjøre tilsvarende studier på ulike bestandeler av krabbe. Rogn, både fersk og modnet, vil også inngå i studiene. Resultatene fra prosjektet skal bidra til utvikling av nye produkter der næringsstoffene er godt bevart og som fremstår som ferske og velsmakende samtidig som de har god holdbarhet. Både markedet for sjømat og ?functional f oods? eller mat med helseeffekter er i sterk vekst og prosjektet vil gi samarbeidsbedriftene økt konkurranseevne og mulighet til å etablere nye markeder nasjonalt og internasjonalt.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land