Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Avl for lammeslakt med optimal fettmengde

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Manager:

Project Number:

174095

Project Period:

2006 - 2010

Organisation:

Location:

Gilde Norsk Kjøtt ønsker å videreutvikle Nor-X kjøttsau ved å sette større fokus på fett i tillegg til muskelmengde som har vært viktigste seleksjonskriterium for utvalg av avlsdyr til nå. Gilde ønsker å avle for en kjøttsau med god muskelvekst, men samti dig med en moderat/optimal mengde fett. Dette er viktig med henblikk på konsumentenes etterspørsel etter kjøtt med lav eller moderat mengde fett. Datatomografi og klassifisering, samt noe nedskjæring av stykningsdelene lår, rygg og bog, er virkemidler vil vil bruke for å oppnå målsettingen om en kjøttsau med god muskelvekst og moderat mengde fett. Totalt 120 lam skal datatomograferes ved en slaktevekt på ca 45 kg hvert av de tre årene i prosjektperioden. Lammene skal slaktes etter tomografering og lammene skal klassifiseres av autoriserte klassifisører. De mest verdifulle stykningsdelene skal veies og skjæres ned for å kunne sammenlignes med datatomografresultater og klassifiseringsresultater. Ved bruk av statistisk programvare (SAS, DMU) vil resultatene sammen med levende vekt, samt slektskapsmatriser, kunne gi oss de nødvendige parameterene for å nå delmålene over. Resultatene vil umiddelbart bli brukt i avlsarbeidet på NOR-X. I et samarbeid mellom Gilde og UMB på Ås. Resultatene vil også være avgjørend e for i hvor stor grad datatomografi på levende lam kan erstatte/utfylle forsøksnedskjæring/klassifisering i en mer generell sammenheng enn bruk i Nor-X avlen. Resultatene vil være viktige for hele sauenæringen og forskningsmiljøet rundt datatomografen.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land