Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Melk med forhøyet kvalitet som plattform for videre vekst

Awarded: NOK 5.2 mill.

Melkeproduksjonen i Norge står for 45% av produksjonsverdien i husdyrbruket, mot 60% for 15 år siden. Lønnsomheten er under press. I områder med god tilgang på beite kan kostnadene reduseres betydelig ved å utnytte fôrressursene. Man tror at forbrukerne v il legge mer vekt på kvaliteten av melka, og at de er villig til å betale mer for etterspurt kvalitet. Begrepet kvalitet omfatter råstoffkvalitet, ernæringsmessig kvalitet og den teknologiske kvalitet som er betinget av melkas sammensetning og innhold sam t etisk kvalitet. Emosjonelt betingete egenskaper knyttet til melkeproduksjonen er og en del av kvalitetsbegrepet. Mange opplever det som positivt med kyr på beite om sommeren, og oppfatter melk produsert på beite som et naturprodukt. Dette kommer klarest til uttrykk ved seterdrift. Livsstilssykdommer er en vesentlig årsak til sykelighet og død i vårt samfunn, og fettet i kostholdet er i søkelyset som en viktig årsaksfaktor. Sosial- og helsedirektoratet gir anbefalinger for inntak av næringsstoffer og et hovedpoeng er at kostens fettsyresammensetningen bør endres, hovedsakelig ved å minske inntaket av mettede fettsyrer og øke inntaket av umettede fettsyrer. Det er gode muligheter for å forbedre den ernæringsmessige kvaliteten av melka gjennom fôringa, spe sielt ved beiting, men og ved innefôring. Vi vil konsentrere oss om å senke innholdet av mellomlange og lange mettede fettsyrer og å øke innhold av enumettede og flerumettede fettsyrer (spesielt omega 3) i melkefettet samt oppnå et mer stabilt innhold av jod. Fôret påvirker også melkas sensoriske og teknologiske egenskaper, slik at vi kan lage produkter som oppleves som særpreget av forbruker. I dette prosjektet skal vi legge grunnlag for å produsere melk med forhøyet ernæringsmessig kvalitet og lokalt s ærpreg på høgtliggende naturbeiter i Valdres og videreforedle den til nisjeprodukter. Vi skal og legge grunnlag for helårsproduksjon av melk med forhøyet ernæringsmessig kvalitet på Jæren, og videreforedle den.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land