Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt holdbarhet av ferske fiske-og kjøttprodukter ved bruk av hinderteknologi

Awarded: NOK 1.3 mill.

Prosjektet skal generere økt kunnskap og kompetanse hos de deltagende bedrifter i bruk av hinderteknikk for å forlenge holdbarheten til næringsmidler. Erfaringer fra Island og Norge har vist at holdbarheten på ferske fiskeprodukter kan økes betydelig ved bruk av enkle konserveringsteknikker. Prosjektet skal utvikle en kunnskapsbasert konservering basert på optimal kombinasjon av ulike konserveringsteknikker, såkalt hinderteknikk. Det skal utvikles kunnskap og kompetanse i bruk av konserverings-prinsipper basert på fysiske-, kjemiske- og biologiske konserveringsmetoder. Effekten av de valgte konserveringsmetodene skal beskrives og dokumenteres enkeltvis og i blanding. Det legges vekt på å utvikle prediktive systemer slik at industrien i sin videre produktu tvikling kan vurdere de effektene konserveringen har relativt til smaksbildet og konserverings-kostnadene. En slik kunnskap medfører et redusert behov for tidkrevende lagringsforsøk for å finne optimale konserveringsbetingelser.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land