Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Avl for bedre helse hos gris

Awarded: NOK 1.6 mill.

Organisering og oppslutning i norsk svineavl er unikt internasjonalt. Tilslutningen til avlsarbeidet i næringa, faglig dyktighet i Norsvin samt aksept og støtte fra myndighetene har bidratt til at norsk avlsmatriale i dag er verdensledende på flere område r. Dette har resultert i at en internasjonalt opplever økende etterspørsel etter norsk avlsmatriale. Effektiv avlsarbeid for kortsiktig økt produktivitet og effektivitet har vist seg å ha negativ påvirkning på dyrs generelle velferd og helse. Hos gris er det både nasjonalt og internasjonalt forsket lite på den genetiske sammenhengen mellom produksjon og helse. Undersøkelser på andre dyrearter f.eks. storfe har vist at seleksjon for økt produksjon har medført lavere immunrespons og motstandsevne mot sykdom . Avlsarbeidet for Norsk Rødt Fe har imidlertidig vist at det er mulig å få avlsmessig framgang både for produksjon og helse. Dette prosjektet vil føre til at Norsvin kan inkludere helse på en optimal måte i sitt godt organiserte avlsarbeid. Ved å kunne inkludere egenskaper knyttet til grisens helse i avlsmålet vil man oppnå mere rasjonell produksjon med økt dyrevelferd, mindre behov for behandlinger, mindre uønska utrangering av purker og økt konkurransekraft internasjonalt for norsk avlsmatriale. Leddb etennelse hos smågris er den sykdommen som har høyest andel registreringer (23%) av alle sykdomsregistreringer og grisningsfeber og diare har en svakt stigende frekvens de siste åra. Beinproblemer er i dag årsaken til 12% av utrangeringene av kommersielle purker i Norge, og trenden har vært svakt økende de siste fem årene. Det er sannsynligvis underrapportening av helseegenskapene og disse egenskapene har trolig lav arvbarhet. Dette prosjektet skal forbedre kvaliteten på helsedataene, evaluere hvilke hels eegenskaper som det skal selekteres for og implementere ny metodikk og kunnskap i avlsverdiberegning og avlsmålet for gris

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land