Back to search

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reine skrotter (186562)

Awarded: NOK 3.3 mill.

Reine dyr og god slaktehygiene er grunnleggende forutsetninger for alt arbeid med mattrygghet i kjøttkjeden. Utvalget som evaluerte håndteringen av E.coli-saken i 2006 peker på økt fokus på skitne slaktedyr som sin viktigste anbefaling til kjøttbransjen. E.coli-utbruddet illustrerer at det er svært vanskelig å forutsi hva som kan bli neste mattrygghetsutfordring. Det er derfor avgjørende å satse på universelle tiltak som reine dyr, generell slaktehygiene og sporbarhet. Kjøttbransjen har for flere år side n innført kategorisering av reine og skitne slaktedyr for storfe. Fra høsten 2006 ble en tilsvarende ordning innført for sau og lam. Ordningene innebærer økonomiske incitament overfor produsenten for å levere reine dyr, tiltak ved slakting av risikodyr fo r å redusere risikoen for kontaminasjon av slaktet og delt varestrøm, der risikoslakt håndteres separat og bare benyttes på en måte som begrenser risikoen for spredning av patogener. Samtidig som det er innført tiltak for å stimulere til leveranse av rei ne slaktedyr, mangler vi kunnskap på området. Et av to hovedområder i prosjektet er derfor å skaffe kunnskap om risiko- og forebyggende driftsfaktorer og -opplegg. For sau gjelder dette særlig grunnlaget for å kunne kombinere en effektiv sluttforing av la m som ikke er slaktemodne med å holde dyra reine. For både sau og storfe er det behov for å utvikle helhetlige relevante rådgivningsopplegg for reine dyr med utgangspunkt i dagens besetningsstruktur og driftsopplegg. Prosjektets andre hovedfokus er å eva luere bransjens kategorisering av risikodyr og effekten av utvalgte tiltak overfor disse for å kunne målrette og optimalisere bruken av disse.Et særlig område vil være å evaluere effekten av et dekontaminerende tiltak på slutten av slakteprosessen. Skite n dyr og suboptimal slaktehygiene er forbundet med store direkte og indirekte kostnader i kjøttkjeden. Effektive tiltak er avgjørende for å sikre verdiskapingen i kjøttkjeden.

Funding scheme:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land