Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

By-products from fruit and berry processing; a source of health promoting components?

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Number:

186902

Project Period:

2008 - 2013

Funding received from:

Location:

Partner countries:

Tittel: Optijuice: Biprodukter fra frukt og bær prosessering – en kilde til helsefrembringende komponenter? Mål: Utvikle fenolrike, naturlige og høyverdige matprodukter med fordelaktige biologiske egenskaper fra biprodukter etter frukt- og bærprosesserin g. Delmål 1) Optimalisere ekstraksjonen av fenoliske komponenter fra biprodukter etter fruktprosessering for å få en bedre utnyttelse av råvarene. 2) Overføre ekstraksjonsprosedyren(e) til industriell skala. 3) Utvikle matprodukter tilsatt de ekstraherte fenoliske forbindelsene ved å ta hensyn til fenolsammensetningen, biologiske effekter og sensoriske kvaliteter. 4) Bestemme helseeffekten av polyfenolrike matprodukter ved bruk av kliniske forsøk. Prosjektsammendrag Flere epidemiologiske studier har vis t en sammenheng mellom høyt inntak av frukt og grønnsaker og redusert risiko for kroniske sykdommer som hjerte-kar sykdommer og kreft. De observerte gunstige helseeffektene er assosiert med det høye innholdet av polyfenoler i frukt og grønnsaker. Fruktjui cer er en viktig kilde til polyfenoler i kosten vår. Imidlertid er det ikke mulig å ekstrahere ut alle polyfenolene som er i råvarene ved dagens juice/saft produksjon. En stor del av de fenoliske forbindelsene er igjen i pressresten, fordi disse forbindel sene finnes i spesielt høye konsentrasjoner i skall og frø, som ender som biprodukt ved saftproduksjon. I et tidligere prosjekt ble det undersøkt hva som skjedde med polyfenolene og antioksidantene ved produksjon av eple-, bringebær- og blåbærsaft (SPIN/I nnovasjon Norge-prosjektet; Industriell prosessoptimalisering). Prosessene ble optimalisert for å øke utbyttet av polyfenoler i safta, men en stor del av polyfenolene var fremdeles igjen i pressresten. I det planlagte prosjektet vil vi derfor utvikle nye prosedyrer for å ekstrahere ut de fenoliske forbindelsene som er igjen i pressresten etter prosessering av norske frukt og bær (epler, solbær, bringebær og blåbær). Målet er å tilsette disse naturlige ekstraktene til egnede produkter for å lage polyfenolr ike matvarer med fordelaktige biologiske effekter. Prosjektet består av tre deler: 1. Utvikle prosedyrer for ekstraksjon av optimale mengder fenoliske forbindelser fra pressrest etter produksjon av frukt- og bærsafter 2. Lage produkter som inneholder de f enolrike ekstraktene 3. Bestemme helseeffektene av de fenolrike produktene sammenlignet med vanlig produkter vha kliniske studier Innholdet av fenoliske forbindelser i ekstraktene og produktene og deres in vitro biologiske effekter vil bli kartlagt. Denne kunnskapen vil gi grunnlag for utviklingen av nye polyfenolrike produkter og for oppsettet av den kliniske studien. Ved utvikling og bedømmelse av nye produkter vil sensoriske egenskaper også bli vektlagt. De polyfenolrike produktene vil bidra til fordel aktige helseeffekter for forbrukeren samt konkurransefortrinn og økt kompetanse for bedriftene som er med i prosjektet. Dessuten vil arbeidet i dette prosjektet ytterligere øke samarbeidet mellom forskningsmiljøer og næringsmiddelindustri som arbeider med mat og helse.

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram