Prosjektsammendrag
Prosjektet omfatter bakterieråte i kepaløk, årsaker og tiltak. Kepaløk er en av de viktigste grønnsaksvekstene her i landet, med en førstehåndsverdi på 60 millioner kroner per år. De siste årene har det vært store problemer med bakterie råte i produksjon og lagring av denne kulturen.. Hos produsenter og pakkerier på Østlandet ble det i 2009 observert at nesten samtlige partier med kepaløk var angrepet av råte med opptil 50 % råtten løk. I slike partier blir også kvaliteten til frisk løk skadelidende fordi løk som går i oppløsning forurenser løk rundt seg. Stor utsortering hos produsent og på pakkeriene fører til for lite salgbar norsk vare og dermed til nødvendigheten av å importere løk fra utlandet. Det som er skrevet av vitenskapelig l itteratur om bakteriesykdommer i løk støtter seg til funn og erfaringer gjort på et annet kontinent og under andre klimatiske og produksjonstekniske forhold enn i Norge. Norge har ikke hatt forskningsaktivitet innen dette problemområdet tidligere og treng er å bygge opp nasjonal kompetanse. I samarbeid med næringen og internasjonale miljøer er det planlagt å opparbeide ny kunnskap om diagnostikk, epidemiologi og bekjempelse av bakterielle løksykdommer. De viktigste FoU utfordringene er å bygge opp et syste m for rask og sikker diagnose av bakteriepatogener i løk, inkludert muligheter for testing av latent bakteriesmitte. I tillegg er det å finne konkrete praktiske tiltak for å unngå eller bekjempe bakterieråteproblemer en svært sentral utfordring i prosjekt et. Økt nasjonal kompetanse på området vil føre til reduksjon av det store svinnet som i dag er i denne produksjonen på grunn av bakterieangrep både i felt og på lager. Prosjektet vil føre til at løkdyrkere får ny kunnskap som legger grunnlaget for sikke r kvalitetsproduksjon av kepaløk ved optimal bekjempelse av bakterieråte.