Back to search

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

ROGNKJEKS SOM BIOLOGISK AVLUSINGSMETODE FOR OPPDRETTSLAKS OG TORSK I NORD-NORGE

Awarded: NOK 3.3 mill.

-

De siste årene har det vært kraftig fokus på det økende lakselusproblemet i norsk oppdrettsnæring. Lakselus forårsaker store økonomiske tap for næringen i form av tapt tilvekst, økt dødelighet, tapt fôr, sekundærinfeksjoner og nedgradering. Leppefisk er i dag det eneste miljøvennlige alternativ til kjemisk avlusning av laks. Lav temperatur og den manglende utbredelse i Nord-Norge begrenser imidlertid bruken av leppefisk i dette området. I motsetning til leppefisk er rognkjeks utbredt lang hele kysten. Det ultimative mål for prosjektet er, derfor, å utvikle en full skala driftsprotokoll for effektiv bruk av rognkjeks som biologisk avluser for laks og torsk. Resultatene forventes å kunne gi oppdrettsnæringen svar på utfordringer og fordeler ved å bruke rogn kjeks som biologisk avluser. Til nå her det ikke vært mulig å bruke leppefisk til biologisk avlusing ved lave temperaturer, men prosjektet vil framskaffe det nødvendige biologiske og tekniske grunnlaget for å kunne bruke rognkjeks som et bærekraftig alter nativ for biologisk avlusing ved de geografiske og klimamessige forhold der leppefisk er lite, eller ikke, egnet for biologisk avlusing. Oppdrettsnæringen er tjent med et slikt bærekraftig alternativ noe som kan hjelpe havbruksnæringen i fremtidens omdømm eoppbygging, som igjen gir god økonomi. Prosjektet foreslås oppdelt i fire arbeidspakker som delvis vil overlappe i tid. - Arbeidspakke 1: Domestisering av rognkjeks - Arbeidspakke 2: Adferd og fødevalg hos rognkjeks - Arbeidspakke 3: Utvikling av biologi ske og teknologiske driftsprotokoller for avlusing i merd - Arbeidspakke 4: Fullskala utprøving av rognkjeks som biologisk avluser

Funding scheme:

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst