Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kvalitetstap og svinn i omsetninga av plommer

Alternative title: null

Awarded: NOK 3.0 mill.

Harvest date: Measurements with the DA-meter (portable spectrofotometer) show that the DA-index is a good indicator of maturity, and a god help to assess harvest date. Measurements of reference plums/trees/orchards in different parts of Norway show similar differences between early and late orchards. The change in DA-index follows a sigmoid curve. The shift in the curve indicates in a good way harvest date. Orchard management and losses: These experiments were repeated in 2015. More cracking was observed in 2015 compared to previous years. Nutritional status and irrigation effects to some extent cracking. The effects varied between cultivars and years. Some calculations remain. Full scale marketing experiments: Plums of Mallard, Reeves and Jubileum were stored in plastic covered pallets at Ullensvang Fruktlager. Preliminary results indicate that the plums were too ripe for 4 week storage. DA-meter and storage in controlled atmosphere: Plums were graded according to DA-measurements. Maturity is well documented by the DA-meter and may be used as a way to decide which plum lots would store well. Well cooled slightly ripe plums store well in low oxygen atmosphere. Plums do not tolerate CO2-levels above 6%. This may be a problem in MAP-boxes. Oxygen content was quickly reduced to around 1%. This could be a problem as the boxes had no fans to give cirkulation of the air in the box. No visible damages were observed. Publications and final rapport will be available early 2016.

Det er vanskeleg å hausta plommer slik at dei kjem fram til forbrukarane med best mogleg kvalitet. Sjølv om plommene ser fine ut ved inntransport til fruktpakkeriet, utviklar det seg ofte både indre skader (brunfarga fruktkjøt, særleg kring stilkfestet) o g ytre skader (sprekker og misfarging i skallet) før sortering, og vidare etter at dei er sende ut frå pakkeria. Mengda av sprekker og indre fysiologisk skade varierer frå år til år, og kan difor ha fleire utløysande faktorar. Gjennom prosjektet vil ein f å meir kunnskap grunnen til desse skadene og korleis dei utviklar seg. I prosjektet har ein valt ut fire faktorar i dyrkinga, hausting, lagring og omsetninga av plommer som alle påverkar kvaliteten i dei marknadsførde plommene. Nye dyrkingsmåtar med opt imal bruk av dryppvatning, rotskjering og næringsforsyning kan sikra betre plommer. Ute i verda vert det stadig utvikla nytt utstyr basert på nye teknikkar som kan gje betre haustetidsrettleiing og jamnare kvalitet på varene inn på fruktlagra. Ullensvang Fruktlager har investert, og andre lagar har planar om å satsa, i utstyr for kort eller lengre lagring av plommer i atmosfære med lite oksygen. Dette er og viktig for å sikra ein jamnare og meir forutsigbar plommeomsetning. I tidlegare prosjekt fann ein a t etylenmengdene varierte mykje mellom plommesortane, og det er no tilgjengeleg utstyr (absorberande puter) som kan kotrollera etylen og luftråme i forbrukarpakningar. Dette kan sikra mindre svinn både på grunn av overmogning, misfarging i fruktkjøtet og rôteskader.

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram