Saueholdet i Norge kjennetegnes ved god produktivitet per søye, høyt arbeidsforbruk og lav lønnsomhet. Avlsarbeidet har bidratt til den gode produktiviteten. Avlsmålet har ikke inkludert egenskaper som påvirker arbeidsforbruket per søye, eksempelvis lammi ngsvansker, søyas morsinstinkt, jur- og speneform osv. Ved å inkludere slike søyeegenskaper i avlsmålet kan vi få en mer lettstelt sau og bedre dyrevelferd.
Hovedmålet med prosjektet er å utvide avlsarbeidet på Norsk Kvit Sau med 2 nye søyeegenskaper og utrede hvordan geninformasjon kan øke avlsframgangen.
FoU-utfordringene er knyttet til:
1. Søyeegenskapene som har betydning for arbeidsforbruket.
Hvilke egenskaper er de viktigste, hvordan kan de registreres og rapporteres, og har registreringene en arv elig komponent?
2. Avlstiltakene som skaper avlsframgangen.
Dagens avlstiltak er effektive for å lage avlsframgang for slaktelamsegenskapene (tilvekst, kjøtt og fett), men de er langt mindre effektive for å få til framgang for søyeegenskapene. Ny teknolog i gjør det mulig å kartlegge et høyt antall genvarianter (800 000 SNP-er) hos den enkelte sauen. I prosjektet vil vi teste 280 seminværer og sammenholde resultatet med værenes beregnede avlsverdi for ulike egenskaper for å finne ut om det er enkeltgener s om har stor effekt på en egenskap. Gentestingen kan også brukes for å beregne genomiske avlsverdier for alle egenskapene som inngår i avlsarbeidet. Det er uvisst hvordan genomisk seleksjon best kan tas inn i det eksisterende avlsarbeidet på Norsk Kvit Sau for å øke avlsframgangen på en kostnadseffektiv måte. I prosjektet vil vi simulere ulike alternativer for så å kunne ta gode strategiske beslutninger for videre arbeid.
Norsk Sau og Geit er ansvarlig for avlsarbeidet på sau i Norge. Nyervervet kunnskap i prosjektet vil derfor bli tatt i bruk umiddelbart i det løpende avlsarbeidet og raskt komme til nytte for alle norske saueprodusenter.