A article about Vision Io and new technology development called "Norwegian Government Incentives for SME companies in The Local Oil and Gas Sector: A Case Study." Written by Dr. Jan Frick and Phd student Murshid M. Ali have been pre-accepted to be published in the International Journal of Strategic Engineering Asset Management.
MudCam DEMO2000 er et strategisk samarbeidsprosjekt mellom Vision Io, BP Norge og danske Welltec A/S.
Som følger av innsynkninger i kalksteinsformasjonene på Valhallfeltet sør i Nordsjøen, har flere 20-talls brønner fått permanente skader som ikke lar seg reparere. Brønnene er pr i dag fylt med oljebasert boreslam (Mud) for å tilfredsstille gjeldende krav om barrierer mot formasjonstrykket.
BP Norge AS(BP) og andre olje operatører skal igangsatte et omfattende arbeid for å trekke ut de skadede produksjonsrørene (P&A Plug and Abandon operasjon) og meddelte bransjen i 2012 om at de trenger et verktøy som kan identifisere skadetype/-omfanget til hver enkelt brønn. Et slikt type verktøy finnes ikke på markedet pr i dag.
Vision Io AS har nå utviklet løsningen til dette problemet sammen med BP Norge. Testing, pilotering og demonstrering vil skje i samarbeid med Welltec. Teknologien har et bredt internasjonalt nedslagsfelt og adresserer viktige fremtidige utfordringer i olje og gassbransjen. Vi har valgt å kalle løsningen for MudCam (patent-pending).
Denne banebrytende teknologien er nå klar for pilotering. Konsept til MudCam innebærer blant annet at man frakter med seg en spesialtilpasset klar/gjennomsiktig væske med sammensetning, viskositet og egenvekt tilpasset hver enkelt brønn. Denne væsken skal fraktes ned til skaden i brønnen som ligger på 1700-2500 meters dyp i en beholder som omslutter et «skreddersydd» kamera.
Når man er nede på skaden pumpes den klare/gjennomsiktige væsken og kameraet ut av beholder ved hjelp av en pumpe som styres fra overflaten. Den spesialtilpassede, gjennomsiktige væsken vil holde linsen fri for tilgrisinger og på grunn av sine egenskaper, fortrenge boreslammet som er i området rundt skaden, samtidig som kameraet tar 5 bilder pr sekund gjennom hele sekvensen.