Back to search

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Kriterier for strukturering av informasjon i helsevesenet - Sørlandet sykehus HF

Alternative title: Criteria for Structuring of Information in Healthcare - the Case of Sørlandet sykehus Hospital Trust

Awarded: NOK 1.5 mill.

With structuring of unstructured information in healthcare is implied conceptualizing information, that is either through manual efforts (e.g., development of the International Classification of Diseases and openEHR archetypes) or computerized automation (e.g., algorithms mining the unstructured narrative) creating atomistic conceptual substitutes representing the meaning found in unstructured information. Estimates suggest that unstructured information constitutes as much as 80-90% of all patient information in Electronic Health Records (EHR). Increasing the portion of the EHR that is structured, thereby making it computable (i.e., machine readable) has the potential to cause a major impact on healthcare, and has become a priority both for healthcare and society. The general topic of this research project is structuring of information in healthcare, with a particular focus on the implementation, use, and evaluation of rules and machine learning algorithms (i.e., methods for automated structuring of health information) for clinical decision support.

Overordnet har gjennomføringen av prosjektet gitt en større forståelse for muligheter og begrensninger knyttet til implementering og bruk av maskinlæring/kunstig intelligens for klinisk NLP og klinisk beslutningsstøtte. Det forventes at det vil bli publisert flere forskningsartikler som bygger på resultatene fra prosjektet. Videre har prosjektet bidratt til kompetansebygging i Sørlandet sykehus knyttet til bruk av maskinlæring/kunstig intelligens. Denne kompetansen vil også komme resten av helsevesenet til gode gjennom fremtidig utveksling av informasjon og samarbeid.

Det pågår en utvikling i helsevesenet, fra dokumentering i fritekst til at man i større grad dokumenterer strukturert informasjon. Flere systemleverandører utvikler for tiden neste generasjon PAS/EPJ-system som i større grad vil ha mulighet for å lagre strukturerte data som kan sammenstilles og presenteres på en måte som er tilpasset det enkelte helsepersonells situasjonsbestemte behov. Et eksempel her er DIPS-Arena for spesialisthelsetjenesten, som gjør bruk av openEHR-arketyper og templater/maler for å strukturere og presentere helseinformasjon. Det forventes at helseforetakene som bruker DIPS Classic i løpet av perioden 2015-2020 gradvis vil fase dette ut og ta i bruk DIPS Arena. Dette gjelder også for helseforetakene i Helse Sør-Øst, herunder Sørlandet sykehus. Gjennom blant annet Stortingsmelding "En innbygger, en journal" fremkommer det at norske myndigheter vil satse mye på eHelse i årene som kommer. Denne satsningen skjer på bakgrunn av forventninger om betydelige gevinster. En viktig forutsetning for å kunne realisere dette er standardisering og strukturering av helseinformasjon slik at informasjonen blant annet kan kommuniseres effektivt og ha gjenbruksverdi for aktørene som samhandler. Forskningslitteratur viser at det i en del tilfeller er et gap mellom postulerte og empirisk demonstrerte gevinster ved innføringen av nye teknologier i helsevesenet. Den viser også at helseinformasjon i varierende grad egner seg for strukturering, og en sentral utfordring fremover vil bli identifisering av helseinformasjon som egner seg for strukturering. Dette kommer også til uttrykk fra det kliniske fagmiljø. Fravær av et rammeverk som muliggjør kunnskapsbaserte og helhetlige vurderinger knyttet til helseinformasjons egnethet for strukturering og motivasjonen for dette, synes å være en utfordring i denne sammenhengen. Dette prosjektet søker å identifisere kriterier for strukturering av helseinformasjon, og i neste omgang definere og evaluere et slikt rammeverk.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

No publications found

Funding scheme:

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Funding Sources