Back to search

PES2020-Prosj.etabl.støtte H2020

Commercial Development of Algae for Food, Drinks and Health Supplements

Awarded: NOK 39,999

Kristiansen Gartneri og AlgeFrisk har forsket på og testet flere norske alger og vil utvikle og produsere nye, unike algeprodukter fra salt- og ferskvannsalger for helse, velvære og andre bruksområder. Alger har stort potensial både som matkilde og kosttilskudd, da det inneholder mye protein, og viktige næringsstoffer som mineraler, vitaminer, omega oljer og enzymer. Nyere forskning viser at alger kan forebygge helse problemer og at potensialet innen helse og velvære fortsatt er undervurdert. Innovasjon trengs innenfor bærekraftig og ernæringsrik mat og drikke som også imøtekommer økende allergier (gluten og laktose intoleranse). Solazyme i USA holder på å utvikle mel, egg og smør substitutter fra alger. EU har vedtatt en ambisiøs strategi for å utvikle bioøkonomien. I denne sammenheng representerer mikroalger en ny biologisk ressurs av stor betydning for sine potensielle bruksområder i ulike felt, spesielt som en ny kilde av verdifulle næringsstoffer for mennesker og dyr. Flere alger kan også forebygge og muligens hjelpe å kurere noen helseproblemer. Alger har derfor et enormt potensiale for Norge og Europa, og dette har ikke blitt fullt utforsket og utnyttet. Algemarkedet og forskjellige typer bruksområder er i kraftig vekst globalt og forskere mener at vi ikke enda har oppdaget det fulle potensialet. Selv om noen forskningsinitiativer har begynt i Norge, er det få som dyrker alger og driver med kommersiell utvikling. Lite fokusering har også blitt gjort i Norge på markedspotensialet for disse algene, eksportmulighetene og hvilke bruksområder som har høyest verdi. Vi vil fokusere på kosttilskudd som bruksområde men også se på potensialet til farmasøytiske, kosmetikk, velvære of andre produkter. Vi har identifisert en god alge, Pavlova Lutheri, av norsk opprinnelse, som kan kommersialiseres og holder på å utvikle flere nye produkt ideer. Pavlova har et høyt innhold av omega 3 og 6, klorofyll, anti-oksidanter, aminosyrer, mineraler, vitaminer og enzymer

Funding scheme:

PES2020-Prosj.etabl.støtte H2020