Back to search

FORNY20-FORNY2020

Første hurtigmetode for presis deteksjon av Listeria Monocytogenes

Alternative title: Rapid analysis of Listeria Monocytogenes, high precision (High specificity) and sensitive quantification

Awarded: NOK 4.5 mill.

Every year since 2008 Europe has seen an increase of people who become ill from listeria. Given listeriosis high death rates, this is most serious. Consumer driven innovation and new concepts of food on the go, based on fresh, pure ingredients, invites you to tasty meals and healthy, nutritious foods. But especially chilled foods are risk products for Listeria, such as fresh fish, sushi, meat and poultry cuts, salads, fruit, soft cheeses mm. Food producers and suppliers have large expenses on food safety. It is estimated that the European food industry uses 450 billion annually on analysis and control to ensure safe food. Taken Listeria analyzes regularly both of foodstuffs, samples from the production environment and processing equipment. SensiList will be a simple system for evaluation and control of Listeria. The analysis is unique because it has very high specificity for Monocytogenes and is 200 times more sensitive than international reference method for quantification. It is easy to perform and test results come fast. We have designed and developed SensiList in close dialogue with our project partners. The method is based on a novel, patented, technology.

SensiList forventes å gi verdi både for firmaet som skal selge testen og for brukerne av den. Metoden har potensiale til å redusere matsvinn og til enklere innføring av et risikobasert lovverk for spiseferdig mat. Dagens standardmetoder er ikke sensitive nok. Råvarer som inneholder Listeria i så lave mengder at det ikke er noen sykdomsrisiko kastes, og noen ønsker å gå tilbake til nulltoleranse for Listeria. SensiList kan løse begge disse utfordringene. SensiList er valgt ut til testing i en ny prosjektsøknad ifm EUs Green Deal satsing. Det vil kunne gi SensiList økt utbredelse. SensiList ble presentert for statsminister Erna Solberg i 2018, sa etterpå: «Jeg tenker det er kjempeviktig. Vi gjør en jobb på å redusere matsvinn i Norge og vi har kommet ganske langt sammen med bransjen om systemer i forvaltningen på veien. Men vi trenger mer teknologi også for å få mer varighet på det. Det er et ønske fra oss alle, for vi har ikke mer råvarer enn at vi trenger å bruke dem fornuftig.»

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

No publications found

Funding scheme:

FORNY20-FORNY2020