Back to search

BIONÆR-Bionæringsprogram

Tilpassede matprodukter som dekker måltidsdøgnet for hjemmeboende seniorer

Alternative title: Food products covering the daily meal plan for seniors living in their homes

Awarded: NOK 7.4 mill.

Based on existing knowledge about home-living elderly consumers preferences, dietary requirements and ageing processes, MATLYST has at collecting new and necessary insights about elderlys daily life, wishes and needs in order to develop holistic meal concepts for the whole day. MATLYST emphasizes preventive aspects to optimize possibilities for good health in the later years. Knowledge about which factors that contribute to food choice and food habits among elderly is crucial to promote a healthy and active lifestyle and good health during old age. This knowledge will form the basis for more targeted food innovations that can motivate and contribute to a healthier diet and a healthier old age. In MATLYST a comprehensive survey has been conducted to identify age-related factors associated with food, food behavior and food habits among active elderly living at home. Insights from the survey will form the basis for further in-depth consumer testing investigating how changing conditions influence food-related behavior and acceptance. The insights will constitute directional input for the food industry to develop prototypes of products adapted to older age segments. MATLYST was designed for collaboration between the industry partners about prototype/concept development that will cover the nutritional requirements of home-living elderly throughout the day. An essential factor in development of prototypes has been tested in MATLYST, is to ascertain how changing digestive processes in elderly influence nutrient uptake. Development of a new rapid method to test how products influence digestion using a model tailored to specifications of the elderly age group will be of particular use to the food industry. A core activity in MATLYST concerns communication and dissemination activities due to the holistic perspective involving the total food day as well as many different partners. New approaches to dissemination and communication will be tried and tested. The project had dialog with the Department of Health. Results from on digestion on shot and sensory and consumer results were presented. Litterature on tarm microbiota and health were presented.I 2019 har en jobbet fram en protein- og fiberanriket dessert som er testet på samme måte som Shotèn. Deltagerne har deltatt og presentert på konferanser innelands og utenlands. The work to study the effect of communication on seniors preferances and choices has been done and results has been communicated to the partners. Measurements of texture of prototypes has been done, and an evaluation of different types of texture labelling has been done. The project has during the project period written cronicles on www.matlyst.org. The participant have participated and presented the project in articles and on conferences.

Prosjektet har gitt deltakerne en god innsikt rundt behov og preferanser hos hjemmeboende eldre. Vi har fått frem fiber og proteinberikede mellommåltider (prototyper). Disse er testet sensorisk og i forbrukertertesting mot eldre for å belyse preferanser. Prototypene er testet i egen in vitro "eldremodell" for å undersøke fordøyelighet. Ulik metodikk for måling av konsistens og tekstur er beskrevet og brukt. Ulike inspirasjons workshop for å teste dialog med eldre mhp "matlyst og sunne/ gode matopplevelser"er gjennomført. En har fått opp en rekke ideer til nye produkt- og konsept innovasjoner. Industrideltakerne har implementert kunnskapen og lansert ulike innovasjoner. Det er brukt egen web side for populærvitenskapelig kommunikasjon med eksterne.

Basert på ny kunnskap om preferanser, ernæringsanbefalinger og kunnskap om kostholdsrelaterte aldringsprosesser, vil MATLYST skaffe ny og nødvendig innsikt om hjemmeboende eldres daglige liv, ønsker, behov og utfordringer slik at bedre måltidsløsninger gjennom et måltidsdøgn kan utarbeides. I MATLYST er vi spesielt opptatt av forebyggingsaspektet for å kunne optimalisere mulighetene for en god helse i alderdommen. Kunnskap om hvilke faktorer som er med på å påvirke matvalg og matvaner hos aktive eldre er derfor grunnleggende for å fremme en sunn og aktiv aldring som kan gi god helse i alderdommen. Dette vil gi grunnlag for utvikling av produkter og løsninger som kan motivere og tilrettelegge for sunnere kosthold og frisk alderdom og bidra til utvikling av treffsikre innovasjoner i norsk matindustri. I prosjektet skal vi gjøre en omfattende survey for å kartlegge aldersbetingede forhold knyttet til mat, matvaner og matrelatert adferd hos hjemmeboende eldre. Innsiktene fra surveyen skal ligge til grunn for dyperegående forbrukerundersøkelser som skal se hvordan endrede fysiske og psykiske forhold påvirker matrelatert adferd og aksept for mat. Innsiktene vil være retningsgivende for utvikling av prototyper for tilpassede produkter i industrien. Prosjektet er lagt opp slik at bedriftene vil samarbeide om prototyp/konseptutvikling som skal ivareta ernæringsbehovene hos hjemmeboende eldre gjennom et måltidsdøgn. En viktig faktor knyttet til utvikling av nye produkter vil være å ta hensyn til og teste ut hvordan endret fordøyelse påvirker næringsopptaket. Utvikling av en hurtigmetode for å teste hvordan nye produkter og prosesser påvirker fordøyelsen vil være et viktig hjelpemiddel for industrien. I prosjektet har formidlings- og kommunikasjonsaktivitetene en svært sentral rolle siden temaet måltidsdøgn krever en helhetlig tilnærming og så mange ulike aktører er involvert. Nye tilnærmingsmåter til formidling og kunnskapsoverføring vil bli implementert og testet ut.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

Funding scheme:

BIONÆR-Bionæringsprogram