Back to search

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Nye produkter av makrellfilet i forbrukertilpasset emballering

Alternative title: New products of mackerel fillets in consumer adapted packaging

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Number:

282361

Project Period:

2018 - 2021

Organisation:

The aim of the project is to obtain new chilled products of mackerel fillets with high predictable quality both in season (fresh products) and outside season (thawed products). This includes focus on packaging, shelf life and sensory quality of chilled mackerel fillets. The project will secure the best possible solutions for various products and markets by obtaining the quality, shelf life and design of packages that consumers are requiring. The work will contribute to increased knowledge of the utilization of Atlantic mackerel (Scomber scombrus), increased consumption of seafood, reduced level of food waste and improved bio-economy for a large volume product, which at present is mainly exported as whole fish from Norway. During this period we have performed experiments to reveal how different packaging methods influence the shelf life of thawed mackerel. The results show that choice of packaging material and packaging method is of high importance. In the next period of the project we will follow up with a selection of packaging materials and packaging methods in order to optimizing these. In addition a customer survey is performed to see how the different packaging methods are perceived from a commercial stand point. During this period, we conducted durability tests for various packaging materials. The results show that relatively thin ?bottom? can be used for skin, and recyclable material (Nice Eco) ?bottom? can be used for vacuum, without compromising on quality and durability. The experiments also showed that oxygen passage and access to oxygen molecules have an impact on the quality of storage. Vacuum and skin are no better than air for bacterial inhibition. The bacterial level of the fillet just after filleting is also crucial for the quality of further storage. In addition, we conducted market tests. These revealed that the market is unfortunately not interested in these products as the trend is now boneless fillets. This has led to a decision to terminate the project

Prosjektet har avdekket at det er etterspørsel etter makrellfilet i forbrukerpakninger og at forbrukeren er opptatt av bærekraftig emballasje og enkelhet. I tillegg har vi avdekket at toleransen for bein i fisk er alt for lav til at det er forsvarlig å satse på et filetprodukt fra makrellfilet som ikke er beinfritt. I tillegg ser vi at makrellfilet med bein gir stor forekomst i brekkasje på emballasje. Effekten av prosjektet er at vi vil sette inn store ressurser for å utvikle teknologi som kan fjerne bein i makrellfilet.

Prosjektet skal fremskaffe nye kjølelagrede makrellfiletprodukter med høy, forutsigbar kvalitet både i sesong (ferske produkter) og utenom sesong (tinte produkter). Dette inkluderer fokus på emballering, holdbarhet og sensorisk kvalitet av kjølelagret makrellfilet. Prosjektet skal sikre best mulig produkt- og markedstilpassede løsninger og dermed oppnå kvalitet og holdbarhet, og utforming av pakker som forbrukere etterspør. Arbeidet skal bidra til økt kunnskap om utnyttelse av Atlantisk makrell (Scomber scombrus), økt sjømatkonsum, redusert matsvinn og bedret bioøkonomi for et stort volumprodukt som i hovedsak eksporteres hel ut av Norge per i dag. Kjølelagret makrellfilet er et lett bedervelig produkt som er utsatt for kvalitetsendringer både knyttet til vekst av kvalitetsreduserende bakterier og mikrobiell dannelse av biogene aminer (histamin), samt oksidasjon av fett, pigmenter og proteiner, som gir endring av lukt, smak, farge og tekstur. For at filetering av store volum skal lykkes, kreves både automatisert filetproduksjon og påfølgende tilpasset emballeringsprosess (materialer, pakkemaskiner og produkttilpassede pakkemetoder). Det finnes per i dag ikke pakkemaskiner på anleggene egnet til dette formålet. En pakkelinje stiller høye krav til teknologisk utforming for å kunne gi makrellfilet med god kvalitet, med tilstrekkelig holdbarhet og et produkt som markeder etterspør. Derfor er omsøkte prosjekt avgjørende for at Pelagias satsing skal lykkes. Prosjektet har et stort innovasjonspotensiale i å utvikle nye kjølelagrede forbrukerpakkede produkter av makrellfilet som per i dag ikke finnes i det norske markedet, og som har store potensialer for internasjonale markeder. Økt andel til filetering i Norge (fra 1-2% i dag til mål om 25% i 2020) vil styrke Pelagias konkurransekraft og gi kunnskap om produktmuligheter. Et godt kunnskapsgrunnlag er avgjørende for å gjøre riktige valg mht investeringer for pakking av makrellfilet.

Funding scheme:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø