Back to search

NAERINGSPH-Nærings-phd

Contextual interventions influence on food choices in a real-life grocery store setting

Alternative title: Situasjonsbestemte virkemidler påvirkning på valg av mat i Dagligvarebutikker

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Manager:

Project Number:

283303

Project Period:

2018 - 2022

Funding received from:

Location:

Subject Fields:

The background for the project is that unhealthy diet is among the most important risk factors for illness and early death in Norway and the rest of the world. In addition, food production accounts for about a third of world's climate emissions and meat production accounts for most of these emissions. In order to achieve nutrition and climate policy goals to reduce the risk of a number of diseases and climate emissions, it is important to gain knowledge about what is affecting people's choice of food. Traditional intervention to change food habits have often attempted to change people´s beliefs and intentions as information, education or awareness campaigns. According to research within the field of behavioral economics however, these traditional interventions are unlikely to influence habitual behavior. Rather than choosing and acting rationally when provided with the right information, research shows that significant decision-making occurs outside cognitive awareness and can be strongly influenced by habits and intuition. Behavioral economics acknowledges that human judgment is biased in systematic ways, and that these biases can make it difficult for people to adopt behavior they want to achieve. Therefore, altering contextual factors to nudge consumers towards better food choices could to be a promising intervention strategy in addition to more traditonally ineterventions as knowledge based information In total the PhD project has three publications Study 1 shows that inside supermarket interventions significantly encouraged healthy purchase behavior, particularly when targeting healthy products. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33922185/ Study 2 describes how proximity (i.e., better shelf placement for diet soda) was used both on its own and in combination with a price discount (a 12% reduction in the price of diet alternatives) in order to reduce sales of sugary soda https://www.idunn.no/doi/10.18261/ntfe.18.2.2 Dagligvarebutikken som arena for bedre folkehelse- En deskriptiv studie av hvordan plassering og pris so virkemiddel har redusert volum andelen av brus med sukker solgt i NorgesGruppens butikker. Study 3 shows how the chain used proximity, promotion, pricing, healthy default picks, and portioning to increase sales of FVs. Intervention included moving the FVs sections in all stores, healthy marketing campaigns, reducing price, launching a benefits program, placing FVs at checkout and launching portioned FVs products //pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35660077/ Appetite 2022 Sep 1;176:106100. doi: 10.1016/j.appet.2022.106100. Epub 2022 Jun 2. Can in-store interventions reduce the socioeconomic gap in fruit and vegetable purchases in grocery stores? A descriptive study of volume sales from 2012 to 2020 in Norway's largest grocery store chain

Samarbeidet mellom NorgesGruppen og GreeNudge kontinueres og arbeidet med å evaluere effekten av nudging i dagligvare butikken er et område som videreføres.

Bakgrunnen for prosjektet er at usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og tidlig død i Norge og resten av verden. I tillegg står matproduksjon for rundt en tredjedel av verdens klimautslipp og kjøttproduksjon står for mesteparten av disse utslippene. For å nå ernærings- og klimapolitiske målsetninger om å redusere risikoen for en rekke sykdommer og klimautslipp, er det viktig å få kunnskap om hva det er som påvirker folks valg av mat. De tradisjonelle virkemidlene som benyttes i dag, for å få folk til å til å endre sine spisevaner, er informasjonsvirksomhet, opplæring og sosial påvirkning. Visse virkemidlene er designet for å påvirke folks kunnskap og motivasjon i håp om at det vil føre til reelle atferdsendringer. Atferdsøkonomisk teori tar utgangspunkt i at mange av våre hverdagshandlinger i stor grad preges av vaner. Det betyr at selv om folk har al tilgjengelig informasjon får å ta det beste valget, vil de ofte ikke gjøre det. Forskning innenfor feltet har vist at vaner kan påvirkes ved at man tilrettelegger situasjonen slik at folk velger mer av de sunne og mindre av de usunne alternativene. Slike virkemidler kalles også "nudge" på engelsk. Nordmenn handler mesteparten av maten de spiser i dagligvarebutikker og NorgesGruppen er den største aktøren på markedet. Dermed har valgene folk tar i NorgesGruppen sine butikker stor påvirkning på deres helse og miljøet. I dette prosjektet ønsker vi å se på hvordan dagligvarebutikker i praksis kan ta i bruk "nudge" får å påvirke kundene mot bedre valg av mat. Atferdsøkonomien er et voksende fagfelt, men studier som har studert bruken av "nudge" i dagligvareforretninger viser sprikende resultater. I tillegg mangler vi studier som ser på effekten av virkemiddelet får en over lengre tid, får en større befolkningsgruppe og i en norsk setting.

Funding scheme:

NAERINGSPH-Nærings-phd