Back to search

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Utnyttelse av lokale marine råvarer i fôr til kylling

Alternative title: Use of local marine raw materials in broiler feed

Awarded: NOK 0.83 mill.

The projects main objectives were to develop a sustainable, climate conscious, short-travelled feed concept for broiler production, that would give a positive effect to animal health, profitability, and product quality. What made this project unique, is that all the core commercial actors in the value chain took part from development of the feed raw materials, feed formulation and production, through to harvesting, processing and retail. Nutrimar produced the local marine raw materials, where the focus is nutritional value, functionality, and circularity. Felleskjøpet supported with optimal feed formulation and production to ensure the broilers received optimal diets in terms of the raw material properties and utilization. Norsk Kylling conducted commercial testing via selected producers, as well as conducted slaughtering, processing, and distribution to the retailer. The marine raw materials that were tested were based on by product from salmon, as well as the frond fraction of harvested brown kelp from the surrounding Norwegian coastline. The broilers were fed in several rounds of trialling, where different diet inclusions were assessed. All the trials showed a positive effect on production parameters and animal health. The knowledge that was gained in this project gives us insight into the potential, but also highlighted current commercial barriers in the market when using raw materials of this kind. The results that follow the effect of these raw materials throughout the entire value chain are unique and recorded both for Mattilsynet and EFSA to develop and strengthen future regulations. To take these raw materials into Norwegian livestock production will strengthen self-sufficiency with regards to protein-and mineral raw material supply, positively impact broiler health and at the same time assist in moving the industry towards climate goals.

Det er generelt mangel på nasjonale proteinråvarer til bruk i husdyrfôr. Prosjektet viser at det er mulig å produsere protein- og mineralrike fôrråvarer basert på marint reststoff i Norge, og som videre kan brukes i fôr til husdyr med gode resultater. Produksjons- og forsyningssikkerhet av de nyutviklete råvarene avgjør i de fleste prosjekter om prosjektresultatene settes ut i livet eller ikke. I det fleste tilfeller stopper utviklingen ved oppskalering av råvareproduksjonen. Hovedfokuset i utviklingen av de lokale fôrråstoffene i Hydrare-prosjektet er derfor å skape råvarer som kan produseres i tilstrekkelig mengde og med tilpasset kvalitet slik at de kan inngå i fôrproduksjon til norske husdyr. Dette har vi lykkes med. Kyllingene som ble slaktet etter feltforsøkene i dette prosjektet, ble prosessert og solgt i butikk. Råvarene som ble brukt er rik på mineraler. Resultatene som følger effekten av råvarene gjennom hele verdikjeden er unike og spilles inn til både Mattilsynet og EFSA for å utvikle og styrke fremtidige regelverk. En LCA av de nye råvarene er i ferd med å kartlegge både klimautslipp og ressursbruk iht. FNs bærekraftsmål 12 og vil vise hvordan marine ressurser kan videreutvikles (mål 14). Resultatene ferdigstilles i løpet av våren 2024.

Prosjektets hovedmål er å utvikle et bærekraftig, klimavennlig og kortreist fôrkonsept til kylling som gir positive effekter på dyrehelse, lønnsomhet i produksjonen og produktkvalitet. Unikt for prosjektet er at alle sentrale aktører i hele verdikjeden deltar fra utvikling av fôrråvarer, fôrproduksjon, slakting og foredling av kyllingkjøttprodukter helt fram til detaljist- og forbrukerleddet. Nutrimar vil bidra med lokale marine råvarer der fokus er næringsverdi og funksjonelle egenskaper, bærekraft og klimavennlighet. Felleskjøpet bidrar med optimal utnyttelse og inngang av de aktuelle råvarene i fôr til kylling. Norsk Kylling bidrar med produksjon av kylling hos sine produsenter samt slakting, foredling og distribusjon til forbrukermarkedet. De aktuelle marine råvarene er basert på restråstoff fra slakting av laks samt dyrket tang og tare. I prosjektet vil en teste aktuelle prosesseringsmetoder samt utvikle nye behandlingsmåter for å få fram råvarer som er optimale med hensyn til anvendelse i husdyrfôr. Råvarenes næringsverdi og funksjonelle egenskaper vil bli undersøkt gjennom fôringsforsøk med kylling i regi av Felleskjøpet Fôrutvikling. En ser for seg at de aktuelle lokale marine råvarene kan erstatte en del av de tradisjonelle protein- og mineralråvarer i kyllingfôr som i dag i stor grad må importeres. Prosjektet vil på en innovativ måte vise at det er mulig å ta i bruk nye alternative råvarer med potensielle funksjonelle stoffer som er regionale og bærekraftige, og som i tillegg gir positive effekter på lønnsomhet i husdyrproduksjonen, dyrehelse og forbedret kjøttkvalitet. Utnyttelse av lokale råvarer samt råvarer basert på restråstoff, vil bidra til mindre klimapåvirkning gjennom redusert transportbehov og økt bærekraft. Prosjektet vil føre til god sirkulærøkonomi, vil generelt bidra til økt selvforsyningsgrad av proteinråvarer i husdyrproduksjonen samt bidra til å styrke det lokale næringslivet.

Funding scheme:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri