Back to search

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering og videreutvikling av ConCordix formuleringsteknologi

Alternative title: Opimizing and development of ConCordix formulation technology

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Number:

298986

Project Period:

2019 - 2022

Funding received from:

Organisation:

Location:

ConCordix is a novel and patented delivery system for nutraceuticals and pharmaceuticals developed at the Institute of biotechnology at NTNU and commercialized by Vitux AS. The technology offers a unique, chewable soft drop, in which different active ingredient can be incorporated, including Omega-3, vitamins and minerals. Gelatin is used as a gelling agent in the preparation of ConCordix and combined with sweeteners and aromas a well-tasting and user-friendly product is obtained. Vitux has several large international companies as customers, which further sells their product in stores and pharmacies. In the recent years, Vitux AS has obtained several new customers outside of Europe. Sales of ConCordix products in wamer climates provides certain challenges as the product needs to tolerate a higher temperatures exposure. In addtion, alternative gelling agents to gelatin may be preferred due to finding more sustainable options or ethical and religious reasons. In this project, research has been dedicated to improve the heat stability of the ConCordix technology by implementation of alternative gelling agents. The inclusion of new active ingredients in the delivery platform is also important to meet new customer demands. The work in this prosject has given a platform to further develop new ConCordix products and concepts.

This project gives important knowledge regarding optimization of gelatin-based products to obtain improved storage stability. This is very useful information both from a scientific and commercial point-of-view. The results can be used to optimize fish gelatin-based products and make these more robust for long-term storage at higher temperatures and may lead to an increased usage of fish gelatin as a gelling agent in food applications. As fish gelatin is a by-product derived from processing of fish filets extended use of this raw material is considered as an approach leading to increased customer satisfaction as well as expansion of the product portfolio. Use of fish gelatin as gelling agent satisfy a wider audience (pescatarians) and usage also represents a more sustainable approach compared to mammalian origin gelatin as fish skins after processing of filets are not normally used in human nutrition. The project also provides results regarding the preparation of a plant-based gelled emulsion to extend market and user satisfaction (vegan). The results obtained in this project provides a framework for the industry to substitute mammalian gelatin with alternative gelling agents.

ConCordix er en ny og patentert leveringsform for legemidler og kosttilskudd utviklet ved institutt for bioteknologi, NTNU og kommersialisert av Vitux AS. Teknologien tilbyr en unik, tyggbar gelepute hvor ulike aktive ingredienser kan inkorporeres, deriblant Omega-3, vitaminer og mineraler. Teknologien er basert på at aktive ingredienser inkorporeres i en olje-i-vann emulsjon som er stabilisert av gelatin. Selskapet har vokst betydelig de siste årene og har flere kunder i markeder utenfor Europa. Dette gir nye teknologiske utfordringer, blant annet med hensyn til bruk av gelatin i varmere klima som påvirker produktstabiliteten. Eksponering ved for høy temperatur påvirker produktet negativt ved raskere kjemiske reaksjoner, nedbrytning av gelatin og aktive ingredienser samt heft av produktet til folien. Hovedmålet i oppgaven er å videreutvikle og optimalisere ConCordix (CCx) teknologien for å tilpasse produktene til nye markeder i varmere regioner. For å øke temperaturstabiliteten kan alternative geleringsmidler med høyere smeltetemperaturer enn gelatin implementeres. Betydelig optimaliseringsarbeid vil være nødvendig. I tillegg skal sensoriske egenskaper undersøkes og in-vitro oppløsningsstudier gjennomføres. Det er også viktig å få bedre forståelse for klistringsprosessen slik at man kan utvikle folie med reduserte heft-egenskaper. Det vil arbeides med å kvantifisere interaksjoner i grenseflater samt studere forskjeller i gelatintyper. Det er også ønskelig å utvide CCx teknologien til å kunne benytte aktive ingredienser med lav vannløselighet. Dette gjøres ved å inkorporere ingrediensene som aggregater. Vesentlig forsknings- og utviklingsarbeid er påkrevet, da ulike aktive ingredienser har utfordringer og begrensninger med tanke på pH, stabilitet, interaksjon med eksipienter og sensoriske egenskaper. Et viktig element i dette arbeidet er å kvantifisere hvordan partikler påvirker tekstur, viskositet, sensoriske egenskaper og stabilitet til det ferdige produktet.

Funding scheme:

NAERINGSPH-Nærings-phd