Back to search

NAERINGSPH-Nærings-phd

Forbedret ekstraksjon av proteiner og lipider fra kyllingrestråstoff som fôrmiddel til oppdrettslaks

Alternative title: Improved extraction of proteins and lipids from chicken rest raw material as feed for farmed salmon

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Manager:

Project Number:

310394

Application Type:

Project Period:

2020 - 2026

Funding received from:

Organisation:

Aquaculture feed is to a large extent based on vegetable raw material that has negative effects on salmon health. This project aims to improve and develop processing methods to extract protein and fat from chicken by-products and use these as feed ingredients for farmed salmon. The project consists of two parts. First, experiments testing different processing methods for chicken by-products will be performed in lab scale and large scale. The aim is to find the best possible way to process chicken by-products in order to produce suitable feed ingredients. Second, these feed ingredients will be tested in feeding trials. The salmon will be analyzed to find out how the feed ingredients affect its growth, health and welfare. The project results can contribute to increased knowledge on production of feed ingredients for farmed salmon, and how salmon responds to different feed raw materials.

Prosjektet er todelt. Hovedformålet er å undersøke hvordan biprodukter fra kyllingindustrien kan prosesseres ved hjelp av enzymatisk hydrolyse for å ekstrahere proteiner og lipider, og hvordan de kan brukes som fôrmiddel til oppdrettslaks. Enzymatisk hydrolyse er en egnet måte å frigjøre proteiner og lipider fra råstoff. Ulike typer råstoff krever ulike prosessparametere for å gi høyt utbytte og kvalitet. Formålet med den første delen av prosjektet er å finne disse optimale prosessbetingelsene for kyllingbiprodukter. Formålet med den andre andre delen av prosjektet er å undersøke hvordan produkter fra enzymatisk hydrolyse av kyllingbiprodukter fungerer som fôrmiddel i laksefôr. Det inkluderer å finne ut hvordan det påvirker vekst, tarmhelse og generell fiskevelferd for laksen. En sentral FoU-utfordring vil være å etablere optimale prosessbetingelser av kylling som råstoff for enzymatisk hydrolyse for å maksimere utbytte og kvalitet på produktene. Dette må tilpasses produktenes bruk, spesielt utfordrende blir å finne hvordan ulik prosessering påvirker produktenes egnethet som fôringrediens, spesielt aminosyresammensetning og fordøyelighet. En annen sentral FoU-utfordring er å finne ut hvor mye kyllingprotein som kan inkluderes i dietten før man ser eventuelle positive eller negative effekter på vekst og tarmhelse. Prosjektresultatene kan potensielt anvendes til å lage nye fôrresepter for laksefôr som inneholder protein av høy kvalitet basert på kortreiste råvarer. Positive resultater vil være økt vekt og bedre tarmhelse. Ved å erstatte noe av de vegetabilske råvarene som gir tarmskader og betennelser i laksen med kyllingprotein, vil dette ha en positiv effekt på fiskevelferden.

Funding scheme:

NAERINGSPH-Nærings-phd