Back to search

NAERINGSPH-Nærings-phd

Helse-effekter av marine VLC-fettsyrer

Alternative title: Health-effects of marine VLC-fatty acids

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Manager:

Project Number:

310422

Application Type:

Project Period:

2019 - 2023

Funding received from:

Location:

Very-long-chain fatty acids (VLC) is defined as fatty acids with a chain length of more than 22 carbon atoms. There are both polyunsaturated (VLC-PUFA) and monounsaturated (VLC-MUFA). These long-chain fatty acids are known to be present in low concentrations in specific tissues, including brain, eye, testis and skin. Because of their unique structure and low prevalence, they have previously been difficult to study up until further advancements in analytical methods, and thus there is limited knowledge about their biological functions and health effects. It is performed feeding trials in three animal models (mouse, rat and salmon) which show deposition of VLC in different tissues and organs. The results show that VLC fatty acids can be added through diet, which means a tool for functional studies of these fatty acids. Cell model studies are also performed. The results from in-vitro studies are in line with in-vivo results and show that VLC fatty acids have interesting effects related to biology and function for skin and bone. The studies indicate that VLC-PUFA has positive effects on skin health and may as well influence different functions related to bone development in salmon and human. In total the project has shown that VLC-PUFA can be taken up through the diet and be deposited in different tissues. Consumption of VLC-PUFA has a positive effect on skin and bone health, with a possible implication for wound healing and for improving mineralization in scales and bones.

Prosjektet har framskaffet helt ny kunnskap om biologisk funksjon av marine VLC-fettsyrer.

Veldig langkjedede fettsyrer (VLC-FA), defineres som fettsyre-molekyler med flere enn 22 karbonatomer (C>22). I denne gruppen av fettsyrer er det både flerumettede (VLC-PUFA) og monoumettede (VLC-MUFA). Disse langkjedede fettsyrene er vist å forekomme i relativt lave konsentrasjoner i organer som hjerne, øyne, kjønnsceller og hud. På grunn av unik struktur og lav forekomst, har VLC-FA tidligere vært vanskelige å studere og det finnes relativ lite kunnskap om deres biologiske funksjon og helseeffekter. Det har vært usikkert i hvor stor grad VLC-FA kan tas opp fra dietten eller om de hovedsakelig produseres ved endogen syntese i kroppens vev og organer. Ved bruk av ny analysemetodikk har foreløpige data fra Epax vist at VLC-FA finnes i små mengder i fiskeoljer. En har foreløpig konsentrert seg om VLC-PUFA og har sett at de kan tas opp fra dietten og at disse unike fettsyrene bl.a. ser ut til å ha en positiv effekt på sårhelingsprosessen i hud. Epax har utviklet et fiskeoljekonsentrat rikt på VLC-FA for helsekostmarkedet. I dette prosjektet vil vi skaffe til veie ny informasjon om eventuelle positive og negative effekter ved inntak av VLC-FA i ulike modellsystem. Dette er essensiell kunnskap før et VLC-FA helsekostprodukt kan tas ut på markedet.

Funding scheme:

NAERINGSPH-Nærings-phd