Back to search

BALANSE-Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse

BalanseINN - Gender Equality in Top academic positions in Inland Norway University of applied sciences.

Alternative title: BalanseINN - kjønnsbalanse i akademiske toppstillinger ved Høgskolen i Innlandet

Awarded: NOK 0.92 mill.

BalanseINN: Improving Gender Balance in Top Academic Positions The aim of BalanseINN is to address and enhance gender balance in top academic positions at the university college. Inland Norway University of Applied Sciences was formed through a merger of Hedmark University College and Lillehammer University College, but during the process, the focus on gender equality previously emphasized in each college's action plans was lost. Inland Norway University of Applied Sciences has a female-majority among students, equal numbers of female and male PhD candidates, and more women than men among its overall workforces. However, there is significant variation in gender balance among faculties and departments. The proportion of women in senior academic roles such as professor and docent remain low, standing at 30% in 2020 when BalanseINN funding was secured, and rising to 36% by the start of 2023. This progress shows that the university college is moving in the right direction, but continued efforts are needed to achieve gender balance throughout the organization. Project activities have shed light on the factors that promote or hinder the growth of women in top positions. Mapping and analyzing gender distribution among faculties over time, combined with staff interviews and a literature review, has provided a comprehensive understanding of the situation within the university college. This knowledge has shown that gender balance in top academic positions is shaped by gendered processes and practices that are rooted in traditions and culture, reflected in institutional and unit strategies, leadership priorities, academic environments, and supportive colleagues and networks. We have found that the promotion and hindrance of gender balance are interconnected and influenced by personal motivation, organization and leadership, as well as cultural and structural factors. The university college has been proposed to take supportive measures, such as promoting gender equality in R&D committees and prioritizing financial support, research groups with guidance and support for advancement, the dean's management team's strategic work and goal achievement measures, and networks for women to share experiences and build knowledge. This insight serves as the foundation for future implementation of central and local measures. E-learning courses for managers at all levels will be introduced in 2023, and local initiatives will be established and tested in each faculty and administrative unit. The situation description is communicated to the organization's management, HR staff, and employee representatives, and is an essential base for revising the Action Plan for Equality, Diversity, and Inclusion, to be approved by the college's board in spring 2023.

Formålet med BalanseINN-prosjektet er å bidra til jevnere kjønnsbalanse i akademiske toppstillinger ved høgskolen. Hovedmålsetningen med prosjektet var 42 prosent kvinneandel i professor – og dosentstillinger innen 2023, gjennom delmålene - kunnskap om Høgskolen i Innlandets utfordringer knyttet til likestilling - styrket kompetanse om likestilling på alle nivå - utvikle målrettede tiltak på alle fakultet Kvinneandelen blant professor- og dosentstillinger har økt – fra 30 prosent i 2020 til 36 prosent i begynnelsen av 2023, men det er fortsatt et stykke til målsetningen om 42 prosent innen 2023. BalanseINN har bidratt til økt og mer nyansert kunnskap om kjønnsfordeling i ulike fagområder og hvilke mekanismer som fremmer og hemmer kvinner i faglige toppstillinger på de ulike fakultetene. Kunnskapen om situasjonen i egen organisasjon er delt i rektors ledergruppe og på fakultetsnivå, og styrket kompetansen og forståelsen av likestilling. Det er lagt vekt på å se kjønnslikestilling og andel kvinner i toppstillinger i sammenheng med fokuset på økt førstekompetanse. Det er likevel for tidlig å se resultater i form av endret praksis. Kvinneandelen har økt noe i prosjektperioden, men det er ikke grunnlag for å trekke en klar årsak - virkning sammenheng her. Det har gjennom prosjektperioden vært fokus på å bygge kunnskapsgrunnlag som utgangspunkt for utvikling av lederopplæring og målrettede fakultesvise tiltak. Det forventes at arbeidet og resultatene vil ha stor betydning for organisasjonsutviklingen ved Høgskolen i innlandet. Arbeidet har bidratt til økt kompetanse og en mer omforent forståelse for likestillingsarbeid. Det synes allerede i høgskolens strategier og i handlingsplanen som vedtas av styret i løpet av våren. På lengre sikt er forventningen at en likestilt praksis og kultur preger organisasjonen, som viser seg i kjønnsfordelingen på en rekke parametere som en jevnere kjønnsfordeling i ulike stillingskoder. Det er også forventet at likestillings- og mangfoldsperspektiv i enda større grad vil vise seg i utdanning, både rekruttering av studenter på forskjellige studier, og som tema i undervisning, og i forskning, både i publisering, forskningsledelse og som tema i forskningsprosjekter. Får vi til dette vil det påvirke kompetanseutvikling, forskningsfelt og samfunnsutvikling. Det er forventet at andelen kvinner i toppstillinger øker ytterligere ved Høgskolen i Innlandet. Det krever imidlertid et strategisk arbeid som ser flere prosesser i sammenheng over tid. Det gjelder demografiske utfordringer (høy alder og avgang) i høgskolen og i fylket ellers og arbeidet om universitetsstatus som krever høyere andel førstekompetanse og økt kvalitet på forskningen. Dette er ikke et motsetningsforhold, men bidrar til å forsterke kjønnsubalansen om det ikke er en bevissthet rundt likestilling i dette arbeidet.

BalanseINN- prosjektet har som formål å bidra til jevnere kjønnsbalanse ved Høgskolen i Innlandet. I dag er det en høyere andel menn i dosent - og professorstillinger enn kvinner (70 vs 30 prosent). Målet er å øke kvinneandelen til 42 prosent innen 2023. Aktivitetene i prosjektet bygger på hverandre, setter fokus på hvor og hva utfordringene ved institusjonen er, gir kunnskap om hvordan møte utfordringene og målrettede tiltak for å løse de fakultetsvise utfordringene. Det skal gjøres en systematisk analyse av institusjonens utfordringer for å identifisere hvor og hva barrierene for kjønnslikestilling i akademiske toppstillinger, er. Analysen baserer seg på statistikk og intervjuer med ansatte. Kunnskapsgrunnlaget er utgangspunkt for utvikling av et nettbasert kurs om likestilling i akademia. Kurset tilbys alle ledere på fakultets-, institutt-, og seksjonsnivå, og inngår som en del av "lederskolen" ved høgskolen. Kjønnsfordelingen i dosent- og professorstillinger varierer mellom fakultetene og instituttene. Det skal derfor utvikles målrettede tiltak knyttet til kvalifisering og rekruttering, forankret i og tilpasset hvert av fakultetenes behov for å møte de utfordringene som analysene har avdekket. Høgskolen i Innlandet er et resultat av fusjonen mellom Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer. I fusjonsprosessen var det redusert oppmerksomhet på tiltak og strukturer for likestillingsarbeid. I fjor ble Handlingsplan for likestilling og mangfold vedtatt, og den skal implementeres i år. Dette arbeidet er lagt til det nyetablert Utvalg for likestilling og mangfold, og det er medlemmer fra utvalget som skal delta i BalanseHub. Deltakelsen gir innsikt og kunnskap om ideer, metoder og teorier om kjønnsbalanse i akademia som er relevant for BalanseINN og utvalgets arbeid, og også for Høgskolen i Innlandets pågående prosesser som omhandler ny strategi, ledelseskultur med fokus på flere diskrimineringsgrunnlag og arbeidsmiljøundersøkelser.

Funding scheme:

BALANSE-Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse

Funding Sources